Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Δραστική ουσία» και δραστικός περιορισμός της Αυτοδιοίκησης


Ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας αποτελεί η νομοθέτηση της συνταγογράφησης της «δραστικής ουσίας». Οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Ταμείων θα αναγράφουν πλέον τη δραστική ουσία του χορηγούμενου φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Με την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών από την χρήση ισοδύναμων φαρμάκων επιτυγχάνονται έτσι και ο επιβεβλημένος περιορισμός της σπατάλης στο χώρο της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ασφαλιστών Ταμείων και των θεραπευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο. Ας μη λησμονούμε ότι η επιβίωση των Ταμείων αποτελεί βασική προϋπόθεση της ικανότητας του κράτους να ασκεί κοινωνική πολιτική. Χωρίς στοιχειώδη οικονομική επάρκεια πολύ απλά δεν θα επιβιώσει κανένας φορέας για να προσφέρει αξιόπιστη περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη.
Από πολύ νωρίς η «Θεσσαλών Δύναμη», με τρόπο πρωτοποριακό και διορατικό, είχε αναδείξει το ζήτημα αυτό, έχοντας μάλιστα συμπεριλάβει στο επίσημο πρόγραμμά της τη συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας». Σε σχετική ανακοίνωσή μας από το Νοέμβριο του 2010 είχαμε προτείνει προφητικά όσα χθες υιοθετήθηκαν στη Βουλή. Αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι η «λύση για τη δραστική μείωση του κόστους των φαρμάκων» είναι η συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας» και η νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων. (Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου):
«Το Νοσοκομείο του Βόλου επισκέφθηκε σήμερα στο πλαίσιο των περιοδειών του στους φορείς υγείας της Θεσσαλίας, ο κ. Απόστολος Παπατόλιας. Κατά τη συνάντησή του με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλο, υπήρξε συμφωνία σε ένα κομβικό ζήτημα για την ποιότητα και τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη μείωση τους κόστους των φαρμάκων. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπατόλιας ανακοίνωσε πως θα εγκαινιάσει σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τη συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμάκων, γεγονός που επιφέρει μείωση στο κόστος τους κατά 40%.»
Βεβαίως η «Θεσσαλών Δύναμη» διεκδικούσε παράλληλα και την ταχεία μεταφορά των υγειονομικών αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια, ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του Καλλικράτη για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και αποκεντρωμένου Συστήματος Υγείας. Οι αρμοδιότητες αυτές, δυστυχώς, με το νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας σήμερα αποψιλώνονται και προς το παρόν μπαίνουν στο περιθώριο. Έτσι η νομοθέτηση της «δραστικής ουσίας» συνδέεται ατυχώς με το δραστικό περιορισμό της αυτοδιοικητικής δράσης στο χώρο της υγείας… Εκφράζουμε την πίστη και την προσδοκία ότι το Κεντρικό Κράτος θα αντιληφθεί αυτή τη θεσμική υποχώρηση και θα αναθεωρήσει σύντομα αυτή την αδικαιολόγητη στάση δυσπιστίας απέναντι στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Απόστολος Παπατόλιας
Γενικός Γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger