Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το “κούρεμα” τελείωσε, αρχίζει το στριπτίζ

Αν θα περιγράφαμε σκωπτικά το θέμα με το PSI που έκλεισε και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 8 το πρωί, ο τίτλος που θα βάζαμε είναι ένας: «Το κομμωτήριο έκλεισε ανοίγει το… στριπτιζάδικο». Διότι το κούρεμα έλαβε τέλος, αλλά από εδώ και πέρα θα ξεγυμνωθεί η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να πληρώσουμε τα δάνεια που θα αρχίσουμε να παίρνουμε.
Η προθεσμία για την αποδοχή του αιτήματος για συμμετοχή στο κούρεμα έληξε με αρκετές διαρροές από εκεί που δεν το περίμενε η κυβέρνηση, εξ ου και ο θυμός για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 85%, δηλαδή περί τα 175 δις ευρώ. Από τα 206 δις του χρέους που μπήκε στο κουρείο, η συμμετοχή είναι στο 80%-82%.
Οι απόψεις για το τελικό ποσοστό είναι διαφορετικές, έστω κι ελαφρά, διότι άλλα ομόλογα είναι στο ελληνικό δίκαιο, άλλα στο αγγλικό κ.λπ.
Πάντως, τραπεζίτης που μίλησε στο Bloomberg, προέβλεψε ότι η συμμετοχή για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε στα 155 δισ. ευρώ, στην πρόσκληση απάντησαν θετικά 12 από τα 18 δισ. ευρώ των κατόχων ομολόγων υπό ξένο δίκαιο και στο λογαριασμό προστέθηκαν άλλα 7 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ΔΕΚΟ.
Από εδώ και στο εξής η αντζέντα διαμορφώνεται ως εξής: Το μεσημέρι της Παρασκευής συνέρχεται το Eurogroup για να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης. Αν το ποσοστό συμμετοχής φτάσει τελικά ή ξεπεράσει το 88,5% τότε ενδεχομένως δεν θα ενεργοποιηθούν τα περίφημα CACs.
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.
Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.
Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
Όμως τώρα που τέλειωσε το κούρεμα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο και τα οποία ακόμη δεν έχουν εξειδικευτεί. Μέχρι τον Ιούνιο θα ζούμε στον αστερισμό της νέας φτώχειας και ανεργίας, της σκληρής λιτότητας και των ανάλγητων πολιτικών. Μόνη ελπίδα η αλλαγή της κυβέρνησης να συνοδευτεί κι από αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθούνται. Διότι ο κόσμος απόψε και τις προηγούμενες ημέρες δεν καταλαβαίνει από PSI και πράσινα άλογα. Γεμάτο το πιάτο θέλει.
 http://www.antinews.gr/2012/03/08/150955/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger