Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δια της πλαγίας οδού

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ ΛΙΤΙΝΑ


Η μείωση του Φ.Π.Α., που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά από το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, του υπ. Ανάπτυξης, Νίκο Λίτινα, δια της πλαγίας οδού, αφού στο πρόσφατο παρελθόν η ευθεία πρόταση για μείωσή του (επί εποχής Διαμαντίδη – Τσουρή στο ΥΕΝ)  προσέκρουσε στο «σκόπελο» του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως εξήγησε ο Γ.Γ. σε συνέντευξή του στο "Ράδιο Α", η πρότασή του είναι καινοτόμα και αφορά στο πώς θα ρυθμιστεί η επιβολή ΦΠΑ στο μισό κόστος του εισιτηρίου!
Ειδικότερα, όπως είπε, αν θεωρηθεί ότι το μισό εισιτήριο αποτελεί το κόστος της μεταφοράς, σ’ αυτό πρέπει να επιβληθεί ο ΦΠΑ και οι άλλες κρατήσεις. Στο υπόλοιπο όμως ποσό μπορούν να εφαρμοστούν δύο σενάρια: το πρώτο είναι να θεωρηθεί ότι είναι επίναυλος καυσίμου και επομένως έχει μηδενικό ΦΠΑ και το δεύτερο ότι είναι ξενοδοχειακή παροχή -ανεξάρτητα σε ποια θέση είναι ο επιβάτης- και επομένως πηγαίνει στο μικρότερο ΦΠΑ, δηλ. στο 6,5% που ισχύει τώρα.
«Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων», ανέφερε ο κ. Λίτινας, εκτιμώντας ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα υπήρχε όφελος και για τις εταιρείες και για το επιβατικό κοινό, σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά «θα πρέπει να κριθούν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο».
«Συμφωνούν νομίζω και τα άλλα κόμματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Το μόνο θέμα είναι το υπ. Οικονομικών, στο οποίο θα υπάρξει κι εκεί μια παρέμβαση... και η Τρόικα», τόνισε ο ίδιος.
Ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, λέγοντας ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο παρουσίσαν ζημιές τόσο στη χρήση του 2010, όσο και του 2011 λέγοντας ότι «προφανώς ο κυρίαρχος στόχος είναι να εξυπηρετούνται τα νησιά και να έχουμε φτηνά, καλά εισιτήρια, καλά, ασφαλή πλοία κ.λ.π., απ’ την άλλη μεριά πρέπει να έχουμε και κάποιες εταιρείες που θα τα τρέχουν».
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα αναπτυχθούν στην ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στη Μυτιλήνη για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στα πλαίσια της καταγραφής και ανταλλαγής απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι, με τον κ. Λίτινα να σημειώνει ότι εκτός από αυτήν την ημερίδα θα ακολουθήσουν δύο ακόμη, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

Χρ. Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger