Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μετά τον ΟΔΙΕ συλλήψεις διοικητών ΔΕΚΟ, δημάρχων, συνεταιριστών

Μετά τον ΟΔΙΕ τρέμουν τη σύλληψη διοικητές ΔΕΚΟ, δήμαρχοι και συνεταιριστές

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ συνελήφθη για χρέη 83 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που είχαν λάβει οι προκάτοχοί του για τη μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο προκειμένου να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η είδηση της σύλληψης του κ. Αλέξανδρου Ζαχαρή σκόρπισε τρόπο στους διοικούντες τις προβληματικές ΔΕΚΟ αλλά και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν τεράστια χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει υπαίτιοι για την κατάπτωση εγγυήσεων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο ΟΣΕ και ειδικότερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα χρέη της οποίας ξεπερνούν το 1,5 δισ. Ευρώ. Μεγάλα χρέη έχουν επίσης πολλοί δήμοι αλλά και αγροτικοί συνεταιρισμοί που έχουν λάβει μεγάλα δάνεια με εγγυητή το δημόσιο στο παρελθόν.
Τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο κ. Ζαχαρής που απολογήθηκε χθες στον Εισαγγελέα κατηγορείται ότι για την περίοδο από 1/1 - 31/5 2011 δεν απέδωσε φόρο επί των κερδών του οργανισμού ύψους 277.000 ευρώ, καθώς και ποσοστό (1,5%) επί των ακαθάριστων εισπράξεων του ιπποδρομιακού στοιχήματος που αντιστοιχεί σε 741.000 ευρώ. Επίσης, σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο ύψους 83 εκατ. ευρώ που συσσώρευσε ο οργανισμός την τελευταία πενταετία.
Οι οφειλές βεβαιώθηκαν από τη ΦΑΕ Πειραιά και η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΔΙΕ πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΔΙΕ είναι ουσιαστικά μια κρατική εταιρεία και ο κ. Ζαχαρής δεν μπορεί να ευθύνεται για τα χρέη των προκατόχων του η σύλληψή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με συνήγορο του κ. Ζαχαρή, η οφειλή των 277 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη αποπληρωθεί και η απόδειξη εξόφλησης θα προσκομιστεί σήμερα στον ανακριτή της υπόθεσης. Η οφειλή των υπολοίπων 741 χιλιάδων ευρώ συνιστά εκκρεμότητα πολλών ετών και ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος ζήτησε επανειλημμένως από τις φορολογικές αρχές ρύθμισή της, χωρίς ωστόσο να λάβει ακόμη απάντηση.
Τέλος, το χρέος των 83 εκατομμυρίων ευρώ αφορά καταπτώσεις εγγυητικών για τα δάνεια που εξέδωσε ο ΟΔΙΕ (με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο) για τη μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο. O οργανισμός, προ του 2004, σύναψε δανειακές συμβάσεις ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά των ακινήτων στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Η κυβέρνηση της περιόδου εκείνης ακολούθησε την ίδια τακτική, που ήθελε τις ΔΕΚΟ να δανείζονται οι ίδιες με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και στον ΟΣΕ.
Η κατάσταση του ΟΔΙΕ είναι τραγική
Η σημερινή κατάσταση στον ΟΔΙΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική. Η εταιρεία, παρότι μονοπώλιο στο ιπποδρομιακό στοίχημα, συνιστά μια υπερχρεωμένη ΔΕΚΟ με συσσωρευμένες ζημίες που ανέρχονται σε 158 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ο Οργανισμός είχε αρνητική καθαρή θέση ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία εμφανίζει ζημίες της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς τα έσοδα του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος μειώνονται ραγδαία.
Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, ύψους μόλις 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνον δεν μπορεί να «γιατρέψει» τις πληγές της επιχείρησης, αλλά δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πουλήσει το δικαίωμα του ιπποδρομιακού στοιχήματος στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Η σημερινή διοίκηση προσπάθησε να εξορθολογίσει την κατάσταση στον ΟΔΙΕ. Το προσωπικό μειώθηκε σημαντικά και από 1.230 οι εργαζόμενοι στο τέλος του 2008, στο τέλος του 2010 είχαν μείνει 820. Επίσης οι αμοιβές της διοίκησης από 450.000 ευρώ το 2008, το 2010 περιορίσθηκαν σε 260.000 ευρώ.
Τρέμουν και πολλοί άλλοι
Οι οφειλές που έχουν ΔΕΚΟ, δήμοι και συνεταιρισμοί προς την Εφορία και το ΙΚΑ είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου πολλές δεκάδες φυσικά πρόσωπα. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου οδηγεί σε έκρυθμες καταστάσεις.
Μέχρι σήμερα η Οικονομική Αστυνομία έχει συλλάβει 112 μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου για χρέη που ξεπερνούν τα 334 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 60 οφειλετών, ενώ 28 επιχειρηματίες - οφειλέτες προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και κατ' επέκταση τη διαπόμπευση, κατέβαλαν περί τα 8,5 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα χρέη των δημοσίων οργανισμών διογκώνονται (στοιχεία Ιανουαρίου 2012) δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυξάνονται επίσης σημαντικά και οι καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν με την εγγύηση του Δημοσίου. Παρ' όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται άτολμο να εφαρμόσει ταχέως τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρήσει στο κλείσιμο των ζημιογόνων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger