Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργο δυστυχώς τέρμα η αντιδημαρχία στην Σκόπελο διαλέγουμε γυναίκα !

alt Μειώνονται με νόμο οι αντιδήμαρχοι!


Κεραυνός εν αιθρία η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων για τους περισσότερους δημάρχους, οι οποίοι θα κληθούν σε μερικές εβδομάδες να επιλέξουν ποιους αντιδημάρχους θα... κατεβάσουν από το τρένο, εφόσον φυσικά ψηφιστεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Σε αρκετές περιπτώσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στις δημοτικές ομάδες της πλειοψηφίας, εκτός βεβαίως εάν οι δήμαρχοι καταφέρουν να αλλάξουν την εν λόγω διάταξη παρεμβαίνοντας μέσω και των συνδικαλιστικών τους οργάνων τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.
Την ώρα που μειώνονται οι θέσεις των έμμισθων στους Δήμους, αυξάνονται οι έμμισθοι στις Περιφέρειες.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στους περιφερειακούς συμβούλους στους οποίους ο περιφερειάρχης μεταβιβάζει αρμοδιότητές τους καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το τριάντα τοις εκατό (30%) της αντιμισθίας του αντιπεριφερειάρχη (με δεδομένο ότι ο αντιπεριφερειάρχης αμείβεται με κάτι παραπάνω από 3.000 ευρώ το μήνα, υπολογίζεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι με καθήκοντα θα λαμβάνουν περίπου 1000 – 1.100 ευρώ το μήνα).
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Δώδεκα θέσεις αντιδημάρχων «χάνονται» στους Δήμους του Ν. Λάρισας. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, σε κάθε Δήμο του Ν. Λάρισας μειώνονται οι θέσεις των αντιδημάρχων κατά δύο και συνεπώς, εφόσον δεν αλλάξει το εν λόγω άρθρο, με την ψήφιση του νόμου:
-Στον Δήμο Αγιάς θα υπάρχουν δύο αντιδήμαρχοι (τέσσερις σήμερα).
-Στον Δήμο Ελασσόνας πέντε αντιδήμαρχοι (επτά σήμερα).
-Στον Δήμο Κιλελέρ τέσσερις αντιδήμαρχοι (έξι σήμερα).
-Στον Δήμο Τεμπών τρεις αντιδήμαρχοι (πέντε σήμερα).
-Στον Δήμο Τυρνάβου τρεις αντιδήμαρχοι (πέντε σήμερα).
-Στον Δήμο Φαρσάλων τρεις αντιδήμαρχοι (πέντε σήμερα).
Μόνο στον Δήμο Λαρισαίων παραμένουν οι οκτώ θέσεις αντιδημάρχων. Κι αυτό επειδή το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι «στους Δήμους της παραγράφου 4 του άρ-
θρου 2 του ν. 3852/2010 ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων και μπορεί να αυξηθεί κατά δύο» (ως γνωστόν ο Δήμος Λαρισαίων αποτελείται από έξι δημοτικές κοινότητες).
Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι οι δήμαρχοι έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν και λιγότερους αντιδημάρχους αφού οι προαναφερθείσες θέσεις είναι οι ανώτερες επιτρεπτές και δεν είναι υποχρεωτικό να καλύπτονται.
ΑΔΕΙΑ
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και το εξής:«Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του Δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την υπηρεσία ή τον εργοδότη».
ΤΑΜΕΙΟ
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο,σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση συστήνεται Ταμείο (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου).
Σκοπός και αρμοδιότητες του Ταμείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι:
-«Η διαχείριση πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων φορέων του δημόσιου τομέα και άλλων νομικών προσώπων, χρηματοδοτήσεων προερχομένων από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και λοιπών φορέων του εξωτερικού, οι οποίες αφορούν σε αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς αρμοδιότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
- Η διαχείριση των εξόδων για τη συντήρηση- βελτίωση των εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των λειτουργικών αναγκών των συνοριακών σταθμών καθώς και διαχείρισης των εσόδων από την εγκατάσταση και εκμετάλλευση μη δημόσιων υπηρεσιών στους συνοριακούς σταθμούς.
- Η διαχείριση πιστώσεων του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3889/2010.
-Η διαχείριση του αναλογούντος ποσοστού από τα εισπραττόμενα έσοδα των παραβόλων του άρθρου 92 του ν. 3386/2005, όπως ισχύει.
-Η διαχείριση του αναλογούντος ποσοστού από τα εισπραττόμενα έσοδα των προστίμων που επιβάλλονται σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 5 και 7 του ν. 2323/1995, όπως ισχύει.
-Η τεχνική υποστήριξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ιδίως στον τομέα της εκπόνησης μελετών και ερευνών και εφαρμογής προγραμμάτων που αναθέτει στο Ταμείο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων.
- Η άσκηση της ταμειακής του διαχείρισης.
- Η επιβολή, βεβαίωση και η είσπραξη τελών, δικαιωμάτων και εισφορών υπέρ του Ταμείου, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Δι-οίκησης και έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών.
- Η συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η σύναψη δανείων με χρηματοδοτικούς φορείς του εσωτερικού καιτου εξωτερικού για την εκτέλεση έργων, την παροχή υπηρεσιών και την εφαρμογή προγραμμάτων.
-Η παροχή υπηρεσιών, η διεξαγωγή ερευνών και η εκπόνηση αναπτυξιακών, τεχνικοοικονομικών, ορ-γανωτικών μελετών, καθώς και η επίβλεψη και υλοποίηση προγραμμάτων η διενέργεια των οποίων ανατίθεται στο Ταμείο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Οι πόροι του Ταμείου είναι:
-«Ποσοστό από τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζεται και το οποίο προσδιορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
- Έσοδα από την επιβολή τελών,δικαιωμάτων και εισφορών.
- Έσοδα από τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Έσοδα από τη σύναψη δανείων.
-Έσοδα από την παροχή υπηρεσιών, την εκτέλεση εργασιών και τη διεξαγωγή ερευνών και την εκπόνη-
ση μελετών και προγραμμάτων.
- Έσοδα από κάθε είδους επιχορηγήσεις.
-Έσοδα από δωρεές, κληροδοτήματα, κληρονομιές.
- Έσοδα από την περιουσία τουΤαμείου.
-Έσοδα από κάθε άλλη πηγή».
Στο Ταμείο Αποκεντρωμένης Διοίκησης προεδρεύει ο/η γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Με απόφαση του γ.γ. αποσπώνται στο Ταμείο μέχρι οκτώ υπάλληλοι από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή των ΟΤΑ ή νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα που υπηρετούν εντός των ορίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η απόσπαση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι δύο ετών και μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη έτος κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Μακρής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger