Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους επαγγελματίες της Υγείας θα εξοφληθούν άμεσα, με την έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής -Απάντηση του Υπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του Θανάση Νάκου.



Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τα εκκρεμή προβλήματα του κλάδου των φυσικοθεραπευτών και τις μεγάλες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ίδιους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης απάντησε ότι: «Ο Ο.Α.Ε.Ε., έχει εξοφλήσει τα σχετικά τιμολόγια των φυσικοθεραπευτών του νομού Μαγνησίας, που αφορούν το έτος 2010 και εκκρεμεί η απόδοση συνολικού ποσού ύψους 151.401,17 Ε, που αφορά οφειλές υποβληθέντων λογαριασμών έως 31-12-2011, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης. Ο Ο.Π.Α.Δ. παρουσιάζει καθυστέρηση στην πληρωμή των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, διότι η ετήσια επιχορήγηση –έναντι εισφορών- του Οργανισμού, η οποία καταβαλλόταν τμηματικά (περίπου σε 4 δόσεις), υπολείπονταν πάντα των δαπανών του Ο.Π.Α.Δ., με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο χρόνος αποπληρωμής και κάθε έτος ο Οργανισμός να χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της ετήσιας επιχορήγησής του στην εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των προηγούμενων ετών. Έτσι το χρέος του είχε ανέλθει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Με την ένταξη του Ο.Π.Α.Δ. ως προς τις παροχές υγείας σε είδος στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναλαμβάνονται από τον Οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με υποχρεώσεις, χωρίς να έχει εισπράξει εισφορές. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4038/2012 (Α΄14) «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλασίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του 1.500.000.000,00 Ε, για την κάλυψη των υφισταμένων κατά την 31-12-2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λ.π.) Ως υφιστάμενες οφειλές, νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι 31-10-2011. Κατόπιν των ανωτέρω, οι οφειλές θα εξοφληθούν άμεσα, με την έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις, υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται από τα οριζόμενα στις παραγράφους 2,3 και 4 του ίδιου άρθρου. »
Σύμφωνα με την Ερώτηση του κ. Νάκου, οι φυσικοθεραπευτές πρέπει να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες, που συνεπάγεται για τους επαγγελματίες η διακοπή πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ίδιους εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Έτσι, ο ΟΠΑΔ οφείλει χρήματα στους φυσικοθεραπευτές του νομού Μαγνησίας από δαπάνες φυσικοθεραπείας, που έχουν ήδη εκτελεστεί στους ασφαλισμένους του από τον Ιούλιο του 2010 και ο ΟΑΕΕ καθυστερεί πληρωμές από τον Οκτώβριο του 2010. Η παραπάνω μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία των φυσικοθεραπευτηρίων, καθώς υπάλληλοι κινδυνεύουν να απολυθούν εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής σε αυτούς των μισθών και τα ίδια τα φυσικοθεραπευτήρια κινδυνεύουν να κλείσουν.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι φυσικοθεραπευτές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, όπως οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, περιμένουν εδώ και πολύ καιρό να πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες που έχουν παρεσχεθεί σε ασθενείς ασφαλισμένους. Από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, διαφαίνεται επιτέλους κάποιο φως στον ορίζοντα για τους ανθρώπους που επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Ελπίζω αυτή τη φορά, ο Υπουργός να αποδειχθεί συνεπής στις δεσμεύσεις που με την απάντησή του αναλαμβάνει και επιτέλους να τακτοποιηθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς όλους τους επαγγελματίες. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κωλυσιεργία και την αδιαφορία για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger