Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

"Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού"


Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, παρόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.
Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος «ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011».
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «Βρισκόμαστε στην κόψη ξυραφιού», χαρακτηρίζοντας πολύ "σκληρή" και "λεπτή" τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ υπογράμμισε ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν» μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος «τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων».
Στην Αθήνα ο Γ. Άκερμαν
Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα, για την οριστικοποίηση του PSI, ενώ ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ενός "λόμπι" που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε ότι θα έλθει στην Ελλάδα το βράδυ του Σάββάτου.
"Ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερβολικά γενναιόδωρος προσφέροντας τώρα μια απώλεια άνω του 70% (και) μπορώ μόνο να καλέσω τα άλλα μέρη (τους θεσμικούς επενδυτές) να κάνουν το ίδιο", δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, που είναι επίσης πρόεδρος της Deutsche Bank, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Ζ.Κ.Γιούνκερ: Χρεοκοπία αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Τον κίνδυνο "χρεοκοπίας" της Ελλάδας τον Μάρτιο, αν οι μεταρρυθμίσεις, που απαιτούν οι πιστωτές της, δεν πάνε καλά, επισείει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.
"Αν χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι όλα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει καινούριο πρόγραμμα" αναχρηματοδότησης της χώρας που να της επιτρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. "Αυτό θα σήμαινε μια χρεοκοπία τον Μάρτιο", πρόσθεσε.
"Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα κάνουμε πίσω στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων", συνέχισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας λύπη που υπάρχουν "στοιχεία διαφθοράς σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης" στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger