Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ «κούρεμα» σε 300.000 υπαλλήλους

Νωρίτερα από όσο προβλεπόταν στο μνημόνιο, που εγκρίθηκε την Κυριακή από τη Βουλή, φέρνει η κυβέρνηση το «κούρεμα» των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου, λόγω των πιεστικών απαιτήσεων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) για άμεσο κλείσιμο του «πακέτου» πρόσθετων περικοπών 325 εκατ. ευρώ εντός του 2012.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εξετασθεί αν η Ελλάδα έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν το ΡSΙ («κούρεμα» του χρέους) και η νέα δανειακή σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα, να θέσει σε ισχύ από τον Ιούλιο το «κούρεμα» των ειδικών μισθολογίων, ενώ στο μνημόνιο προβλεπόταν να εγκριθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση τον Ιούνιο και να ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική ρύθμιση να έλθει στη Βουλή πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς στο Eurogroup αρκετές κυβερνήσεις του Βορρά εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Απρίλιο, η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματισθεί ίσως θελήσει να μεταθέσει αργότερα ορισμένα μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, όπως είναι και η μείωση μισθών σε ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς και άλλους υπαλλήλους και λειτουργούς που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής υπαναχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό, που έγινε μόλις στα τέλη του προηγούμενου έτους, για μεγάλες μειώσεις μισθών και κατάργηση ειδικών επιδομάτων στους περίπου 300.000 υπαλλήλους και λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων, οι οποίοι έχουν αποφύγει το «κούρεμα» μισθών που επιβλήθηκε στους υπόλοιπους υπαλλήλους, με το ενιαίο μισθολόγιο.

Αρχικά προβλεπόταν ότι η καθαρή εξοικονόμηση δαπάνης για το Δημόσιο, αφού αφαιρεθούν οι επιπτώσεις του «κουρέματος» στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στο μνημόνιο τελικά έχει εγγραφεί ετήσια «καθαρή» εξοικονόμηση μόνο 226 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Η μείωση αποδοχών θα είναι της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το μνημόνιο.

Στα ειδικά μισθολόγια εντάσσονται πολλές κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών, μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές της Εθνικής Σχολής Υγείας.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, στο στόχαστρο των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια θα βρεθούν ειδικά επιδόματα, όπως το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων, και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια (πανεπιστημιακοί), η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης (γιατροί ΕΣΥ), το κίνητρο απόδοσης (διπλωματικοί υπάλληλοι) και το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών (σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις). Μέρος των απωλειών από την κατάργηση αυτών των επιδομάτων θα αναπληρωθεί με αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.

Ψαλίδισμα αναμένεται και στο λεγόμενο «χρονοεπίδομα» των ειδικών μισθολογίων (4% ανά διετία). Επιπλέον, αναμένεται να καταργηθεί το επίδομα γάμου, όπως ήδη έγινε με το ενιαίο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ εξετάζονται περικοπές στα επιδόματα θέσης ευθύνης και κατάργηση του επιδόματος στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

(ESPRESSO 15/02/2012 – ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger