Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012 η απόφαση απαλλοτρίωσης για τις επιτάξεις εκτάσεων από την Πολεμική Αεροπορία στη Νέα Αγχίαλο-Απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας σε Ερώτηση του Θανάση Νάκου.


Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποζημίωση των ιδιοκτητών γης στη Νέα Αγχίαλο, μετά από επίταξη εκτάσεων τους από την Πολεμική Αεροπορία ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος απάντησε ότι: «Όσον αφορά στην αναγκαστική απαλλοτρίωση (σύσταση δουλείας) στη ζώνη διέλευσης του αγωγού στην περιοχή Μικροθηβών Νέας Αγχιάλου, αυτή έχει προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος είναι σε ισχύ και για το 2012. Ως εκ τούτου, εντός του 2012 η Πολεμική Αεροπορία θα γνωματεύσει για την ανάγκη σύστασης δουλείας στον αγωγό ώστε να προωθηθεί η διαδικασία για την απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κτηματική Υπηρεσία Βόλου δεδομένου ότι οι απαλλοτριώσεις για ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας γίνονται «Υπέρ και Δαπάναις του Δημοσίου». (…) Η καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται στην ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων της κτηματογράφησης, η οποία είχε διενεργηθεί κατά τη φάση της επίταξης (δέκα χρόνια πριν) και έχρηζε ενημέρωσης και τροποποιήσεων στα σχέδια για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές, καθώς και στα οριστικά σχέδια εξ εκτελέσεως του αγωγού (as built). Εντός του πρώτου εξαμήνου 2012 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τόσο αυτή η διαδικασία, όσο και η έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την ΠΑ, ενώ θα έχει προωθηθεί παράλληλα η σχετική απόφαση απαλλοτρίωσης προς υπογραφή. Ακολούθως, όλα τα έγγραφα θα σταλούν άμεσα στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για τις περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητας της.»
Σύμφωνα με την Ερώτηση του κ. Νάκου, η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στην επίταξη της παραπάνω έκτασης με σκοπό την αντικατάσταση του αγωγού καυσίμων από τον αποθηκευτικό χώρο Μικροθηβών και μέχρι την 111 Πτέρυγα Μάχης με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης το 2002. Για να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των ιδιοκτητών, απαιτείται να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση, μέσω της σύστασης δουλείας στη ζώνη διέλευσης του αγωγού. Όμως, αν και από το 2002 η Πολεμική Αεροπορία έχει εγκαταστήσει τον αγωγό, εντούτοις οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη να καθορισθεί τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης τους. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, καθώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει προηγουμένως η Πολεμική Αεροπορία να γνωματεύσει για την ανάγκη σύστασης της δουλείας στον αγωγό, να προωθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τέλος τα πολιτικά δικαστήρια να προσδιορίσουν με απόφασή τους την προσωρινή και οριστική τιμή μονάδας.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με την απάντηση του ζητά νέα πίστωση χρόνου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Αγχίαλο, από τις ιδιοκτησίες των οποίων διέρχεται ο αγωγός καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι, αν και η απαραίτητη διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί εντός του 2011, εντούτοις σύμφωνα με την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού τα χρήματα των αποζημιώσεων μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του 2012 και η σχετική απόφαση απαλλοτρίωσης θα εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012. Ελπίζω, το Υπουργείο αυτή τη φορά να φανεί συνεπές στο χρονοδιάγραμμα που το ίδιο θέτει και να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου περιμένουν αρκετό καιρό, μέχρι να αποζημιωθούν για τις εκτάσεις τους, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία και είναι άδικο να στερούνται της προβλεπόμενης από το νόμο απαραίτητης αποζημίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger