Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ελέγχους για μαύρη εργασία σε τουρισμό ζητά το ΕΚΒ απο το skopelos news προς ΕΚΒ νωρίς ξυπνήσατε τώρα που η Έλληνες θα παίρνουν λιγότερα από τους Αλβανούς ?


Τη διενέργεια ελέγχων για μαύρη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού στο Ν. Μαγνησίας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι έρμαια των εργοδοτών τους, εκβιάζονται, δεν απολαμβάνουν των νόμιμων εργασιακών τους δικαιωμάτων (ωράρια, αμοιβές, ασφάλιση), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια πόρων για το ίδιο το Κράτος.
Όπως επισημαίνει το ΕΚΒ, τα στοιχεία για την περιοχή της Μαγνησίας (μιας από τις πλέον τουριστικές στην Ελλάδα) είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν ότι οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ή - ακριβέστερα - δεν… υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, με την Κρατική Υπηρεσιακή δομή να δίνει την εντύπωση πως… εκουσίως ανέχεται την όλη κατάσταση!
Το ΕΚΒ αποδίδει την αδρανοποίηση των ελέγχων σε ευθύνη Κεντρικού Κρατικού μηχανισμού, που δεν κατευθύνει με αυστηρότητα τους ελέγχους, ώστε να παταχθεί η ασυδοσία. Τονίζει δε ότι αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό να έχουν καταστεί έρμαια των εργοδοτών τους, να εκβιάζονται, να μην απολαμβάνουν των νόμιμων εργασιακών τους δικαιωμάτων (ωράρια, αμοιβές, ασφάλιση), με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια πόρων για το ίδιο το Κράτος.
Εκτός από τη μαύρη εργασία το ΕΚΒ κάνει λόγο και για εισφοροδιαφυγή στον κλάδο και ζητά οι εξαγγελίες να συνοδευτούν και με τη θεσμική τόλμη να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα που στρέφονται, κατά του Κράτους και των σκληρά φορολογούμενων εργαζόμενων.
«Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη για εφαρμογή στην πράξη της καταβολής, μέσω τραπέζης, των αποδοχών - εισφορών από τους εργοδότες (κάτι που ρητώς, πλέον, προβλέπεται από το Άρθρο 40 του Ν. 3863/10), καθώς και η επέκταση εφαρμογής (για όλους τους επιχειρηματίες και όχι μόνον γι αυτούς που προαιρετικώς θα ενταχθούν), των διατάξεων του Άρθρου 26 του Ν.3996/11που αφορά στη θεσμοθέτηση κάρτας εργασίας, με ηλεκτρονική διαβίβαση των στοιχείων ημερήσιας παροχής εργασίας τους», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Συμπληρώνει δε ότι δεν πρέπει μόνο να ζητούν οι επιχειρηματίες μείωση εισφορών, αλλά και να υποχρεώνονται από το Κράτος να τις καταβάλλουν αποδεδειγμένα. «Κάτι που, δυστυχώς, σήμερα δεν συμβαίνει, με συνέπειες τραγικές για τους εργαζόμενους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία», αναφέρει το ΕΚΒ.
Καταλήγοντας, οι διοικούντες του ΕΚΒ ζητούν από τον υπουργό να ανταποκριθεί άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες (ΣΕΠΕ - ΙΚΑ) να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους Νόμους και προς τους σκοπούς σύστασής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger