Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Eπενδυτικό ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

 Για σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία "οικόπεδα" της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, έκανε λόγο σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου, όπως είπε, έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών "οικοπέδων" που έχουν προκηρυχθεί.

Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger