Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Θανάση Νάκο σε Ερώτησή του για την ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Μαγνησίας


Αναμένεται η κατάθεση Πρακτικού από την αρμόδια Επιτροπή.
Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και αφορούσε την ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Μαγνησίας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, απάντησε πως:
«Στα πλαίσια της ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των παρεχομένων στους πολίτες υπηρεσιών και της ενίσχυσης της ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, σας γνωρίζουμε ότι, βάσει της υπ΄αριθμ. 53100οικ.Φ.100.4/16-11-2011 Απόφασης του Αρχηγού Π.Σ., ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του. Επισημαίνεται δε ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Επιτροπή θα καταθέσει το πρακτικό της, στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που αφορούν τυχόν αναβαθμίσεις ή καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας. Η Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, θα λάβει υπόψη της όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, που αφορούν το οικιστικό, φυσικό περιβάλλον, βιομηχανικές περιοχές κ.α., καθώς και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει την παρούσα χρονική περίοδο στο Πυροσβεστικό Σώμα. »
 Σύμφωνα με την Ερώτηση του κ. Νάκου, στο νομό Μαγνησίας, ο οποίος είναι ένας νομός ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, με πυκνή βλάστηση και ξεχωριστού οικιστικού περιβάλλοντος, υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να αναβαθμιστεί ο Πυροσβεστικό Σταθμός της πόλης του Βόλου από Α΄ τάξεως σε Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταργηθεί, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Αργαλαστής. Πρόκειται για τη μοναδική υπηρεσία σε ολόκληρο το Δήμο Νοτίου Πηλίου, που είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη και προστασία του μεγαλύτερου τμήματος του Πηλίου. Αντίθετα, και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής, αλλά και το αντίστοιχο του Αλμυρού πρέπει να αναβαθμιστούν σε Πυροσβεστικούς σταθμούς Δ΄τάξεως, έτσι ώστε με την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αποστολή τους. Επιπλέον, ενίσχυση χρειάζονται και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων, που συχνά ταλαιπωρούνται από πυρκαγιές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πυκνής τους βλάστησης και της πολύ μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους από την μεγάλη τουριστική κίνηση.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Πίστωση χρόνου, ζητάει ο αρμόδιος Υπουργός, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τις υπάρχουσες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στο νομό μας. Το ζήτημα δεν έχει λήξει θετικά για την περιοχή μας, καθώς ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση ή διατήρηση καμίας από τις Υπηρεσίες, που λειτουργούν στη Μαγνησία και μας παρέπεμψε στο πρακτικό, που πρόκειται να εκδώσει η Επιτροπή, που λειτουργεί στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος για την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών του. Παρόλο αυτά, είναι ανάγκη να εισακουστούν οι προτάσεις μας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης ανασυγκρότησης οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος να μην υποβαθμιστούν, αλλά να βγουν ενισχυμένες δεδομένου του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του νομού μας και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger