Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Σκιάθος: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Παπαδιαμάντη


skiathosΕκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη πραγματοποίησε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου ο δήμος Σκιάθου. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Παναγίας Λιμνιάς ενώ το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου πραγματοποιήθηκε  πνευματικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Σκιαθίτη λογοτέχνη, το οποίο παρακολούθησαν οι ιερείς του νησιού, η Δημοτική Αρχή,
Προϊστάμενοι Αρχών και Υπηρεσιών και κάτοικοι του νησιού. Ο Δήμαρχος Σκιάθου χαιρετίζοντας την εκδήλωση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Παπαδιαμάντης ήταν ένας απλός άνθρωπος που με τη γλώσσα του δίχασε τον τότε πνευματικό κόσμο της Ελλάδας. «Έναν άνθρωπο που θαύμασε ο Ελύτης, ο Λορεντζάτος κ.ά. Έναν άνθρωπο που νεότεροι μελετητές ανέδειξαν τις πλείστες όψεις του». Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν μέσα στο 2011 με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του ενώ στη συνέχεια  η υπεύθυνη του Μουσείου Παπαδιαμάντη Αθηνά Παπαγεωργίου έκανε μία αναδρομή με λόγο και εικόνα στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Σκιάθου το 2011 αφιερωμένες στα  100 χρόνια από την κοίμηση του Αλ. Παπαδιαμάντη.
Στο β΄ μέρος δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης να απολαύσουν «τα θαμνώδη ρήματα και φύλλα καταπράσινα της γλώσσας» του Παπαδιαμάντη μέσα από αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματά του στο πρωτότυπο κείμενο και σε μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger