Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων από απαλλοτριώσεις στη Νέα Αγχίαλο.



Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποζημίωση των ιδιοκτητών γης στη Νέα Αγχίαλο, μετά από επίταξη εκτάσεων τους από την Πολεμική Αεροπορία.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε στην επίταξη της παραπάνω έκτασης με σκοπό την αντικατάσταση του αγωγού καυσίμων από τον αποθηκευτικό χώρο Μικροθηβών και μέχρι την 111 Πτέρυγα Μάχης με απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης το 2002. Για να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των ιδιοκτητών, απαιτείται να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση, μέσω της σύστασης δουλείας στη ζώνη διέλευσης του αγωγού. Όμως, αν και από το 2002 η Πολεμική Αεροπορία έχει εγκαταστήσει τον αγωγό, εντούτοις οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη να καθορισθεί τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης τους. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, καθώς για να γίνει αυτό, θα πρέπει προηγουμένως η Πολεμική Αεροπορία να γνωματεύσει για την ανάγκη σύστασης της δουλείας στον αγωγό, να προωθηθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τέλος τα πολιτικά δικαστήρια να προσδιορίσουν με απόφασή τους την προσωρινή και οριστική τιμή μονάδας.
Στη συνέχεια ο βουλευτής τονίζει ότι, ανησυχία προκαλείται στους κατοίκους της περιοχής και κυρίως στους αγρότες, που εργάζονται στις εκτάσεις από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός για τις πιθανές συνέπειες, που θα επιφέρει κάποιο ατύχημα στον αγωγό κατά την εκτέλεση των καλλιεργητικών τους εργασιών. Οι αγρότες ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία τους που μπορεί να επιφέρει μία βλάβη στον αγωγό, αλλά και για τις συνέπειες στις ιδιοκτησίες τους και αναρωτιούνται, εάν έχουν προβλεφθεί όλοι οι διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες συντήρησης και ασφάλειας του αγωγού μεταφοράς καυσίμων.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος ζητά να μάθει από τους αρμοδίους Υπουργούς τις αιτίες της καθυστέρησης, εάν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης και ασφάλειας του αγωγού, καθώς και να επισπευσθεί η διαδικασία της αποζημίωσης των ιδιοκτητών μέσω της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger