Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ο Δήμος έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και δεν έχει εκπονήσει διαχειριστική μελέτη για τα δάση του", τόνισε ο δασάρχης κ. Παπαγιάννης.

SKIATHOS 19 Σχετικά με την Έντονη η παράνομη υλοτόμηση στις Σποράδες


Η παράνομη υλοτόμηση στα νησιά των Βορείων Σποράδων και δη στη Σκιάθο, όπου ο Δήμος δεν έχει εκπονήσει διαχειριστική μελέτη για τα δημοτικά δάση, προβληματίζει ιδιαίτερα, τόσο τις δημοτικές αρχές, όσο και το Δασαρχείο Σκοπέλου. Το φαινόμενο εντάθηκε το φετινό χειμώνα με την οικονομική κρίση. Το Δασαρχείο Σκοπέλου, που έχει στη δικαιοδοσία του και τα τρία νησιά, συντάσσει ρυθμιστική διάταξη για υλοτόμηση για ατομικές ανάγκες, αρχικά για την Αλόννησο, που διαθέτει διαχειριστική μελέτη, και θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα. Για τη Σκιάθο απαιτείται άμεσα η σύνταξη της διαχειριστικής μελέτης, όπως τόνισε ο δασάρχης κ. Παπαγιάννης.
Το θέμα πήρε διαστάσεις έπειτα από καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση στο δάσος Μαντράκι της Σκιάθου, που είναι απέναντι από τις Κουκουναριές, αλλά και καταγγελίες για κόψιμο ελιών από περιφραγμένες εκτάσεις ελαιώνων στη βόρεια πλευρά του νησιού και βελανιδιές σε δύσβατα σημεία. Το Μαντράκι έχει χαρακτηριστεί "δάσος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους", όπως και πολλά άλλα στη Σκιάθο, με Π.Δ. του 1977, κι επιβάλλεται νομικά η προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και της φυσικής ομορφιάς του. Τόσο ο δασάρχης κ. Παπαγιάννης, όσο και ο δήμαρχος Σκιάθου Ν. Πλωμαρίτης, διέψευσαν ότι γίνεται εκτεταμένη παράνομη υλοτόμηση στο Μανδράκι, όμως παραδέχθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη υλοτόμηση γενικότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Πλωμαρίτης ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου, ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες ήλθε δασοφύλακας στο νησί, ενώ το Δασονομείο Σκιάθου έχει «αποψιλωθεί» από προσωπικό και δεν μπορούν να γίνουν σωστά οι έλεγχοι, παρά τη βοήθεια και εθελοντικών ομάδων που λειτουργούν με ευθύνη του Δήμου. «Ό,τι πέσει στην αντίληψή μας, ως παράνομη πράξη, το προωθούμε και προσπαθούμε να ελέγξουμε το φαινόμενο. Εδώ κι ένα μήνα ζητήσαμε από το Δασαρχείο Σκοπέλου να συνεργαστούμε και να ορίσουμε ορισμένες περιοχές που μπορεί να γίνει υλοτόμηση, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και με την εποπτεία του δασοφύλακα και του Δήμου», είπε στην ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ ο κ. Πλωμαρίτης. "Το όλο θέμα για τη Σκιάθο, σκοντάφτει στο γεγονός ότι ο Δήμος έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά και δεν έχει εκπονήσει διαχειριστική μελέτη για τα δάση του", τόνισε ο δασάρχης κ. Παπαγιάννης. Με τη σειρά του, επισήμανε το πρόβλημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας του, και τόνισε ότι είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος να στηθεί σωστά ένας ελεγκτικός μηχανισμός για να περιοριστεί το φαινόμενο. «Παραχώρησα κι ένα από τα οχήματα της υπηρεσίας στον δασοφύλακα της Σκιάθου για να τον βοηθήσουμε στο έργο του, όμως το Δασονομείο, σύμφωνα με το υπάρχον οργανόγραμμα θα έπρεπε να έχει και δύο τουλάχιστον δασονόμους. Προτεραιότητα πάντως αποτελεί η διαχειριστική μελέτη για τα δάση της Σκιάθου», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger