Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιπλέον τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών – Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης στον Θανάση Νάκο.



Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφορούσε την καθυστέρηση στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μαθητών που αποφοιτούν από τα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης απάντησε ότι: «Για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, για απόκτηση άδειας άσκησης τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε αποφοίτους σχολών που δεν αναφέρονται σε αυτήν, πρέπει να υπάρχουν οι ισοτιμίες και οι αντιστοιχίες των σχολών αυτών, που έχουν θεσμοθετηθεί με νόμιμη πράξη της διοίκησης. Με τη ψήφιση του ν.3982/2011 (ΦΕΚ. 143Α), το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα εκδώσουν Προεδρικά Διατάγματα για την άσκηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι εργασίες για τα οποία προχωρούν και τα οποία αναμένεται να εκδοθούν εντός του 1ου εξαμήνου του 2012. Με την έκδοση των εν λόγω Διαταγμάτων θα ρυθμίζονται και τα σχετικά με τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ »
Σύμφωνα με την Ερώτηση του κ. Νάκου, εδώ και πολύ καιρό συνεχίζεται η αβεβαιότητα των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ, εφόσον τα δύο αρμόδια Υπουργεία δεν ξεκαθαρίζουν το χρόνο και τον τρόπο, που θα τους απονεμηθούν τα απαραίτητα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Τον περασμένο Ιούνιο η Υφυπουργός Παιδείας διαβίβασε σ' όλα τα υπουργεία απόφαση του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων με την οποία ορίζεται η αντιστοίχιση ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ. -ΕΠΑ.Σ. με ειδικότητες ΤΕΕ Α' και Β' κύκλου σπουδών. Όμως, σύμφωνα με μεταγενέστερο έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο απευθύνεται στους Περιφερειάρχες της χώρας, υπογραμμίζεται, ότι οι αντιστοιχήσεις των ειδικοτήτων που αναφέρονται στο έγγραφο της κας Χριστοφιλοπούλου, στο βαθμό που αφορούν την έκδοση αδειών για την άσκηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων θα ρυθμιστούν θεσμικά με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και ως εκ τούτου να μην εκδίδονται άδειες με βάση το υπόψη έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα σε απάντηση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός δεσμευόταν, ότι τα υπόψη Προεδρικά Διατάγματα θα είχαν εκδοθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Νοέμβρη.
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυόμιση μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης ημερομηνίας με την οποία ο αρμόδιος Υπουργός δεσμευόταν, ότι θα είχε τακτοποιήσει το ζήτημα, που αφήνει μετέωρους τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών, εμφανίζεται να παρατείνει για έξι επιπλέον μήνες την έκδοση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα επιλύουν το ζήτημα. Δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος των νέων ανθρώπων, που αν και έχουν αποφοιτήσει από τα παραπάνω σχολεία, δεν μπορούν μέχρι σήμερα να κατοχυρώσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος. Είναι πραγματικά λυπηρό ακόμη και ζητήματα που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος και αντίθετα βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας να μην επιλύονται άμεσα προς όφελος της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger