Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νέες λιμενικές υποδομές στην Αλόννησο

Προωθούνται έργα άνω των 23 εκ. ευρώ
Η δημιουργία σύγχρονων λιμενικών υποδομών στην θέση Σπαρτίνες είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επικεφαλής του Δήμου Αλοννήσου, που προωθούν παράλληλα την υλοποίηση σημαντικών έργων συνολικού ύψους 23 εκ ευρώ, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ελλείψει των απαραίτητων πόρων, τα σημαντικότερα έργα του Δήμου είτε έχουν ενταχθεί είτε προωθούνται προς ένταξη σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε ότι αφορά στην δημιουργία λιμενικών υποδομών στην θέση Σπαρτίνες, θα συνταχθεί μια σειρά μελετών, προκειμένου να καθοριστεί αφενός το κόστος και αφετέρου να διευκρινιστεί η τελική μορφή του έργου.
Οι συγκεκριμένες μελέτες είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό του 2012 που θα τεθεί προς ψήφιση προσεχώς από το Δημοτικό Συμβούλιο και όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος του νησιού κ. Πέτρος Βαφίνης «η προμελέτη κόστους θα καθορίσει και την λύση που θα υιοθετήσουμε. Έχοντας εικόνα για το συνολικό κόστος, προσθέτει ο ίδιος, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να υλοποιηθεί». Στις προθέσεις των ιθυνόντων είναι, ουσιαστικά, η δημιουργία εναλλακτικών υποδομών, που θα λύσουν το χρόνιο πρόβλημα του αποκλεισμού του νησιού κάθε φορά που επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στο μεταξύ, έχει ήδη δοθεί έγκριση για την δημοπράτηση του συστήματος επεξεργασίας νερού και εξωτερικών δικτύων, προϋπολογισμού 7.150.000 ευρώ, που είναι καθοριστικά για την ολοκλήρωση της υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενής. Παράλληλα έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Αλοννήσου για τον Βιολογικό καθαρισμό του νησιού, προϋπολογισμού 14 εκ ευρώ περίπου, ενώ έχει υποβληθεί στην διαχειριστική αρχή του ΕΠΑΛ ο φάκελος για την χρηματοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή Βότση, ύψους 2.100.000 ευρώ. «Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο τροποποίησης της μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων του νησιού» αναφέρει ο κ. Βαφίνης.
Στο πεδίο των σημαντικών έργων υποδομής που προωθούνται, συγκαταλέγεται επίσης η προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και η ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου, που θα αποτελέσει και χώρο για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Παράλληλα αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη των Βυζαντινών εκκλησιών της Αλοννήσου, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ. Επίσης έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τεχνικό δελτίο για την εφαρμογή προγράμματος πυροπροστασίας ύψους 500.000 ευρώ, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του Δήμου η απαραίτητη πίστωση ύψους 650.000 ευρώ, προκειμένου να
εισέλθει στην τελική ευθεία, και να ολοκληρωθεί, το κλειστό γυμναστήριο του νησιού.
Όλα τα παραπάνω έργα προωθούνται μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων καθώς «δεν υπάρχουν άλλοι πόροι» όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου. «Τα ίδια έσοδα του Δήμου, προσθέτει ο ίδιος, δεν επαρκούν για την εκτέλεση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας, παρά μόνο για εργασίες βελτίωσης ή συντήρησης και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, μέσω αντίστοιχων χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger