Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) στις 15 Δεκεμβρίου 2011. Στην επιστολή επισημαίνονται οι διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας των Ο.Π. που επισκέφθηκε το Κ.Κ.Γ.Ε.Θ. καθώς και ορισμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των Οικολόγων Πράσινων:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 15-12-2011 επίσκεψης αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας (ΚΚΓΕΘ) και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ομάδα κρατουμένων και εκπροσώπους της διοίκησης του Καταστήματος, σας ενημερώνουμε για τις ακόλουθες διαπιστώσεις μας:
-Απουσία ιατρικής φροντίδας σε καθημερινή βάση τόσο για τις κρατούμενες όσο και για τα παιδιά που διαβιούν στο χώρο του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.
-Απουσία επαρκούς ψυχολογικής/ψυχιατρικής υποστήριξης/περίθαλψης για τις κρατούμενες.
-Απουσία τακτικής συγκοινωνιακής σύνδεσης του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ. με τα πλησιέστερα αστικά κέντρα καθώς δεν υπάρχει στάση λεωφορείου σε απόσταση μικρότερη του 1,5 περίπου χιλιομέτρου από το Κατάστημα, με προφανείς δυσχέρειες τόσο για τη μετακίνηση του προσωπικού όσο και εκείνη των αποφυλακισθέντων/αδειούχων κρατουμένων.
-Καταγγελίες από την πλευρά των κρατουμένων για: α) ελλιπή κάλυψη των φαρμακευτικών τους εξόδων, β) απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς και κράτησης κατά τη διάρκεια μεταγωγών καθώς και κολπικοί έλεγχοι σε κρατούμενες που επανέρχονται ύστερα από άδεια, γ) παρατυπίες στη χορήγηση νόμιμων αδειών και υπερβολική αυστηρότητα στη χορήγηση υφ’όρων απόλυσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω παρακαλούμε όπως:
-Εξεταστεί η δυνατότητα - σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας- για τη διάθεση ιατρών που βρίσκονται σε υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) στο Κ.Κ.Γ.Ε.Θ. καθώς και η διάθεση θαλάμου ψυχιατρικής κλινικής σε νοσοκομειακό ίδρυμα της Αττικής για την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών του Καταστήματος.
-Ληφθεί σχετική μέριμνα για την αντιμετώπιση του θέματος της πρόσβασης των εργαζομένων και κρατουμένων στο Κ.Κ.Γ.Ε.Θ. σε μέσα μεταφοράς.
-Εξεταστούν προσεκτικά οι καταγγελίες των κρατουμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς -εφόσον είναι ακριβείς- ενδέχεται να παραβιάζουν την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων».

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Μυλωνάς: 6972530290
Διονύσης Γιακουμέλος: 2103306301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger