Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο κ. Θανάσης Νάκος για την λαθρομετανάστευση


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά από απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα και τις ανενεργές υπηρεσίες αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή από τις 10 Ιανουαρίου, σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η εφαρμογή του νόμου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στη χώρα μας, επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Πέρα από τη φιλοσοφία του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα εφαρμογής του στην πράξη, κυρίως λόγω της ελλιπούς, έως μηδενικής, στελέχωσης των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο, και οι τρεις υπηρεσίες που προβλέπει ο νόμος 3907/11 (Υπηρεσία Ασύλου, Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, Αρχή Προσφυγών) είναι στην πραγματικότητα «γυμνές» από προσωπικό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο!
Συγκεκριμένα, στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν σήμερα με απόσπαση ή μετάταξη 8 υπάλληλοι και κανένας στα περιφερειακά γραφεία ασύλου, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων που προβλέπονται είναι 232!
Στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής υπηρετούν σήμερα με απόσπαση 8 υπάλληλοι, ενώ οι οργανικές θέσεις στην υπηρεσία δεν έχουν καν συσταθεί ακόμα, καθώς εκκρεμεί πρόταση στο ΣτΕ για τη σύσταση 38 οργανικών θέσεων στην κεντρική υπηρεσία και 29 οργανικών θέσεων, ανά 240 άτομα φιλοξενούμενων, σε περιφερειακές υπηρεσίες πρώτης υποδοχής!
Και το αποκορύφωμα: στην Αρχή Προσφυγών υπηρετεί μόλις ένας υπάλληλος(!), ενώ ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων που προβλέπονται είναι 13.
Κατανοούμε –έως ένα βαθμό τουλάχιστον– τις δυσκολίες που επικαλείται το υπουργείο στην προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών, «στην παρούσα φάση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα περιμέναμε από το υπουργείο μία πιο… προσγειωμένη προσέγγιση, από τα πανηγυρικά «εργαζόμαστε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» και «έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα». Προφανώς δεν έχουν γίνει ούτε καν τα πρώτα βήματα! Και αυτό το επισήμανε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου, κ. Robert Visser, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, όταν τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στη μέση, αλλά κάναμε μια καλή αρχή» και σημείωσε ότι «η δυνατότητα στελέχωσης προκαλεί ανησυχία σε όλους μας», επισημαίνοντας ότι «χωρίς ανθρώπους δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».
Κατανοούμε, επίσης, ότι «η στελέχωση των νέων υπηρεσιών γίνεται αποκλειστικά με τη διαδικασία των αποσπάσεων ή και μετατάξεων υπαλλήλων από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα», ωστόσο οι «μνημονιακές υποχρεώσεις» που έχει αναλάβει η χώρα και τις οποίες επικαλείται το υπουργείο, δεν είναι δυνατό να αποτελούν άλλοθι για την αδυναμία ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών…
Το ίδιο το υπουργείο αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν βήματα που απομένουν να γίνουν έως ότου οι νέες υπηρεσίες καταστούν αποτελεσματικά ενεργές». Αυτό σημαίνει ότι έως αυτή τη στιγμή, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου για τη χορήγηση ασύλου, οι υπηρεσίες που αυτός προβλέπει δεν είναι αποτελεσματικά ενεργές! Κοινώς, ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην πράξη και απέχουμε ακόμα πάρα πολύ από τη «σύγχρονη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη πολιτική ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου», που ευαγγελίζεται ο κ. Υπουργός.
Έχουμε όλη την καλή διάθεση να δεχθούμε ότι «το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της απομάκρυνσης των παράνομων αλλοδαπών από τη χώρα μας αποτελεί πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από το υπουργείο», αλλά περιμένουμε να δούμε και πράξεις που να μας πείθουν ότι δεν είναι κι αυτά απλώς λόγια… ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger