Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Οι Παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης στη Συρία και στο Ιράν

Οι Παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης στη Συρία και στο Ιράν
Δεν υπάρχουν Εθνικά Συμφέροντα - Υπάρχουν μόνο Ταξικά Συμφέροντα!
Μια τεράστια δύναμης πυρός συγκεντρώνεται στη Μεσόγειο καθώς τόσο η κρίση στην Συρία κλιμακώνεται, όσο και στο Ιράν οι κυρώσεις αυξάνονται και προκαλούν μπαράζ πολεμικών δηλώσεων και προετοιμασιών. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προχωρούν στη πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων αεράμυνας υπό την κωδικοποιημένη ονομασία «Σκληρή πρόκληση 12». Η κοινή αμερικανοισραηλινή άσκηση Austere Challenge 12, θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση αεράμυνας που οι δύο χώρες θα έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και κατά την διάρκεια των ασκήσεων θα δοκιμαστεί το αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow 3 το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους στη στρατόσφαιρα. Η κλίμακα της επικείμενης άσκησης είναι τεράστια, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ και ενδεικτική των προσανατολισμών της καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται να εγκαταστήσουν κέντρο διοίκησης στο Ισραήλ, όσο και να μεταφέρουν στοιχεία του αντι-βαλλιστικού συστήματος THAAD τα οποία θα ενεργήσουν από κοινού με τα αντίστοιχα ισραηλινά Iron Dome και Arrow.
 Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή τα πλοία της ρωσικής αρμάδας με το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov τα οποία ευρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, πήραν κατεύθυνση προς το συριακό λιμάνι Tartous, που αποτελεί βάσει υλικοτεχνικής εξασφάλισης του Ρωσικού Στόλου.  Όπως προγραμματίζεται, στο λιμάνι Tartous θα καταπλεύσει το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Admiral Tsabanenko», καθώς και η φρεγάτα «Yaroslav Mundriy». Τα πλοία θα παραμείνουν στη Συρία μερικές μέρες.
Από την άλλη μεριά, η Βρετανία με νωπή τη διπλωματική σύγκρουση με το Ιρανικό καθεστώς προχωρά σε μια επίδειξη ισχύος. Στέλνει στον Περσικό Κόλπο το αντιτορπιλικό Daring και θεωρεί ότι η παρουσία του θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ιράν. Εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό το 2010 και είναι η πρώτη του αποστολή! Το «αντιτορπιλικό του ενός δισ. λιρών», διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και προηγμένη τεχνολογία ραντάρ. Θα αποπλεύσει από το Portsmouth την επόμενη Τετάρτη με πλήρωμα 190 ανδρών και γυναικών. Μέσω Σουέζ αναμένεται να φτάσει στον Κόλπο στα τέλη του μήνα, αντικαθιστώντας μια φρεγάτα.
Απάντηση σε όλα αυτά είναι τα νέα στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσει το Ιράν στον Περσικό Κόλπο αυτή την φορά με την συμμετοχή των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης. Τα γυμνάσια με την ονομασία The Great Prophet θα πραγματοποιηθούν κοντά στα στενά του Ορμούζ.
Όμως εκτός από τις στρατιωτικές κινήσεις, προετοιμασίες και απειλές, παράλληλα σημειώνονται και σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες, με ευρύτερες συνέπειες. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να μην ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, την ώρα που ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ετοιμάζεται να αρχίσει διεθνή. Ειδικοί σημείωσαν ότι το Ιράν επαναπροσεγγίζει τη Λατινική Αμερική, ειδικά τις χώρες με αριστερές ηγεσίες, σε μια προσπάθεια για να βρει νέες αγορές και να παρακάμψει τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα  της  Τεχεράνης.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αχμαντινετζάντ αναμένεται να φθάσει αύριο Κυριακή στο Καράκας, όπου θα αρχίσει μια πενθήμερη περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Νικαράγουα την Τρίτη και κατόπιν την Κούβα και τον Ισημερινό. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, πάντα προκλητικός με τις ΗΠΑ, ανέφερε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας, ότι η επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ θα γίνει παρά το γεγονός ότι "η ένταση στον Περσικό Κόλπο αυξάνεται τις τελευταίες ώρες λόγω των πιέσεων των Γιάνκηδων".
Αυτή ήταν η πρώτη απάντηση στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ που είπε στους δημοσιογράφους ότι «το καθεστώς στο Ιράν» προσπαθεί "απελπισμένα" να προσεγγίσει όποια χώρα θα μπορούσε να επιδείξει φιλική στάση απέναντί του καθώς δέχεται εντεινόμενες πιέσεις λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. «Καθιστούμε απόλυτα σαφές στις χώρες όλου του κόσμου ότι δεν είναι η στιγμή να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους όσον αφορά την ασφάλεια και την Οικονομία με το Ιράν», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Από την άλλη μεριά, οι τελευταίες ανακοινώσεις του προέδρου Ομπάμα σχετικά με το Αμερικανικό Πολεμικό Δόγμα, τις προτεραιότητες και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις μονομερείς κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος έχουν προβληματίσει την Κίνα που δεν κρύβει την ανησυχία της. Ακολουθώντας μια πάγια τακτική, το κινεζικό καθεστώς έστειλε μήνυμα διαμέσου του τύπου χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «Ταραχοποιό» που ευθύνεται για τις εντάσεις στην περιφέρεια της Ασίας.
Στο κείμενο σε εφημερίδα του Κ.Κ. της Κίνας,  ο υποναύαρχος Γιανγκ Γι τονίζει ότι είναι «σαφές πως η νέα αμυντική στρατηγική έχει στόχο την Κίνα και το Ιράν». «Αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να τονίζουν το 2009 την επιστροφή τους στην Ασία, έχει συμβεί μια πλειάδα γεγονότων που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια, οι εντάσεις στην περιοχή διαδέχονται η μια την άλλη», ανέφερε ο υποναύαρχος στο σχόλιό του, το οποίο δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της Λαϊκής Ημερησίας. «Οποιοσδήποτε έχει έστω υποψία στρατηγικής στο μυαλό του μπορεί εύκολα να δει ποιος είναι ο ''προστάτης'' της περιοχής και ποιος είναι ο ''ταραχοποιός'' για την ασφάλεια της περιφέρειας», πρόσθεσε.
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!
Ανεξάρτητα την κατάληξη των διεργασιών στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τις παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά πολεμικής σύγκρουσης. Η καπιταλιστική κρίση αποτελεί τον παρανομαστή σε όλες αυτές τις εξελίξεις όπου καταγράφεται όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, την ίδια στιγμή που επιχειρούνται βαθιές αντεργατικές τομές στρατηγικής σημασίας. Ο πόλεμος αποτελεί διέξοδο από την κρίση μέσω της καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων και την ανατροφοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά η καθυπόταξη των εργαζομένων και η οικονομική-πολιτική υπεραξία της «εθνικής ενότητας» δίνει τη δυνατότητα για το πλασάρισμα στην καλύτερη δυνατή θέση της κάθε άρχουσας τάξης στο διεθνές καταμερισμό πλούτου και δύναμης.
Υπό το πρίσμα αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε την νεά ένταση που σημειώνεται στη Συρία και το Ιράν, όπου δεν υπάρχει αστικό κράτος ή ιμπεριαλιστική δύναμη που να εμπλέκεται και να μην γνώρισε ή να μην απειλείται στο εσωτερικό της από κοινωνικές εξεγέρσεις του εχθρού λαού. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία-Βρετανία-Γαλλία-Ρωσία-Κίνα, αλλά και από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, τον ευρωπαϊκό Νότο μέχρι το Ισραήλ και το Ιράν, η Άνοιξη των Κινημάτων πήγε χέρι χέρι με τα Κινήματα των Αγανακτισμένων, ενώ η καυτή ανάσα των κινημάτων αμφισβήτησης ξεχύθηκε στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, στην Ιερουσαλήμ, την Τεχεράνη, αψηφώντας και τον νέο Τσάρο Πούτιν, γνωρίζοντας την στυγνή καταστολή του κινεζικού καθεστώτος!
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα νέα πολεμικά δόγματα συνδυάζουν την Άμυνα και Ασφάλεια. Ενισχύουν σε πολλές περιπτώσεις τον εφεδρικό χαρακτήρα των στρατευμάτων τους, μειώνοντας συχνά το μέγεθος και το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων εξοικονομώντας χρήματα για την κλιμάκωση των εξοπλισμών. Συνδυάζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον κατοχικό ρόλο των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ρωσικού στρατού (π.χ. στην Τσετσενία) με τις προετοιμασίες Καταστολής των κινημάτων στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, καθώς οι στρατοί αναλαμβάνουν κατασταλτικά καθήκοντα και οι δυνάμεις καταστολής στρατιωτικοποιούνται. Οι στρατοί των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας-Κίνας μπορεί να έχουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια χαρακτηριστικά, να αναπτύσσουν συνεργασίες όπως αυτή των ΝΑΤΟ-Ρωσίας ή της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής  σταυροφορίας κατά των φτωχοδιάβολων πειρατών στη Σομαλία, αλλά σίγουρα στο τέλος θα υπερασπίσουν τα αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά κρατικά συμφέροντα.
Όλες αυτές οι παράμετροι ξαναθέτουν το κοινωνικό ζήτημα, απαιτούν από εμάς την επανατοποθέτηση του επαναστατικού προτάγματος, της μετατροπής των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε ταξική σύγκρουση. Αντιπαλεύουμε τις καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις με όρους ενός σύγχρονου εργατικού διεθνισμού και όχι εναλλακτικών σεναρίων κρατικής πολιτικής: παλεύουμε για την ανατροπή της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμμαχίας του ελληνικού αστικού κατεστημένου με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ όχι από την σκοπιά σύναψης συμμαχίας του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού με τα Αραβικά κράτη και τις μουσουλμανικές εκδοχές του καπιταλιστικού-εκμεταλλευτικού συστήματος. Αλλά, αντιστρατευόμενοι την εθνική αστική στρατηγική και τα αστικά εθνικά συμφέροντα, για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε αστού διαχειριστή, για την Ανατροπή του Μνημονίου Ε.Ε.-ΔΝΤ-Κεφαλαίου, για την Ανατροπή της Δικτατορίας της Αγοράς και του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού. Αμφισβητώντας την «εθνική ενότητα» που υπαγορεύουν οι ανάγκες του αστικού κόσμου, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη της οργάνωσης της κοινής πάλης του κόσμου της εργασίας πρώτα και από όλα μέσα στην ίδια μας τη χώρα,  ξεπερνώντας το τεμαχισμό και τον καλλιεργούμενο ρατσισμό της εργατικής τάξης με βάση την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη φυλή.  Απευθύνοντας κάλεσμα κοινού αγώνα στους εργαζόμενους της Τουρκίας, της Κύπρου, του Ισραήλ γιατί γνωρίζουμε ότι μέσα σε κάθε έθνος υπάρχουν δύο έθνη, των αστών και των εργαζομένων που βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη.
Έχει λοιπόν σημασία το εργατικό κίνημα  να μην συμπορευτεί με το αστικό σύστημα εξουσίας στην υπεράσπιση των «εθνικών» ΑΟΖ και το μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων μεταξύ των Λάτση-Βαρδινογιάννη-Κοπελούζο και τις ξένες πολυεθνικές, αποδεχόμενο να γίνει ο κόσμος της εργασίας  κρέας στα κανόνια του εθνικού στρατού «έναντι του Τούρκου εχθρού».  Αλλά να χαράξει τις ταξικές ΑΟΖ και να θέσει ζήτημα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, αμφισβητώντας τους αστικούς μύθους για την εθνική διάσταση των χρεών και των ελλειμμάτων, αφού Δεν τα Φάγαμε Μαζί!
Μπλοκάροντας ταυτόχρονα την συμμετοχή στις εκστρατείες των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, τους πολεμικούς εξοπλισμούς, τη λειτουργία της πολεμικής βιομηχανίας που διεκδικεί εξάλλου αντικειμενικά μερίδιο από το διεθνές μερίδιο του αίματος. Πρώτα από όλα κλείνοντας τα λιμάνια στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών που θα συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ.
Εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των εργατικών διεκδικήσεων του με την ανάγκη για το κλείσιμο των βάσεων του θανάτου, αρνούμενοι να εργαστούμε για τους μακελάρηδες του πλανήτη που έχουν μετατρέψει την Κρήτη σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και τόπο αναψυχής των Μισθοφόρων δολοφόνων.
Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός αντιμιλιταριστικού-αντιπολεμικού-αντιεθνικιστικού ρεύματος που θα βάλει φραγμό στα μιλιταριστικά και αντεργατικά χαράτσια στην νεολαία. Ενός μαζικού κινήματος Μέσα και Έξω από τον Στρατό, που θα ξεκαθαρίζει ότι είναι ενάντια στην Υποχρεωτική Στράτευση και ταυτόχρονα θα καλεί την νεολαία να μην καταταγεί Μισθοφόρος του συστήματος σε ένα Στρατό που αναλαμβάνει καθήκοντα Απεργοσπάστη και Καταστολής Πλήθους και σε μια Αστυνομία που στρατιωτικοποιείται.
Απαιτώντας τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και καλώντας τους μαθητές-φοιτητές-εργαζόμενους-ανέργους σε Αντεπίθεση, διεκδικώντας τον Ελεύθερο Συνδικαλισμό του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή. Την κατάργηση του χρηματικού πρόστιμου που επιβάλλεται στους αρνητές στράτευσης για λόγους συνείδησης και στους εφέδρους που γυρίζουν την πλάτη στις ασκήσεις της διά βίου πολεμικής εκπαίδευσης που καθιστούν τη χώρα μας Ισραήλ των Βαλκανίων.
Επεκτείνοντας-διευρύνοντας τις Επιτροπές Φαντάρων σε κάθε μονάδα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, το μπλοκάρισμα των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και την στρατιωτική καταστολή των κινημάτων. Διεκδικώντας την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των στρατιωτών και των λαϊκών οικογενειών που δοκιμάζονται έντονα και επιβαρύνονται με την έμμεση φορολογία της υποχρεωτικής στράτευσης.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger