Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟ


ΘΕΜΑ:  Διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

    Με το νόμο 3907/2011 ιδρύθηκε η Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής παράνομων μεταναστών και η Αρχή Προσφυγών.
Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του νόμου η Υπηρεσία Ασύλου συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία και από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου και με την έναρξη ισχύος του, συνιστώνται Περιφερειακά Γραφεία με έδρα την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και τη Ρόδο.
 Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 3, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται Αρχή Προσφυγών, η οποία εξετάζει τις προσφυγές αιτούντων διεθνή προστασία κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου. Στην Αρχή, λειτουργούν μία ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές Προσφυγών, που συγκροτούνται, ανάλογα με τον αριθμό των προσφυγών που υποβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με θητεία δύο ετών που μπορεί να ανανεώνεται. 
Επίσης, κατά το άρθρο 6, στο ίδιο Υπουργείο συνιστάται η αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει τοπική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια και συγκροτείται από την Κεντρική Υπηρεσία, καθώς και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) και τις έκτακτες ή κινητές Μονάδες Πρώτης Υποδοχής που αποτελούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
 Σε Διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής υποβάλλονται όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται να εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα. Συγκεκριμένα, κατά το νόμο, οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής για τους υπηκόους τρίτων χωρών περιλαμβάνουν, την εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειας τους, την καταγραφή τους, τον ιατρικό τους έλεγχο και την παροχή της τυχόν αναγκαίας περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, την ενημέρωση τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ιδίως δε για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και  τη μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ώστε να υποβληθούν στην κατά περίπτωση προβλεπόμενη διαδικασία. Στις Διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής μπορούν με απόφαση των αρμόδιων αστυνομικών αρχών να υπάγονται και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι συλλαμβάνονται να διαμένουν στη Χώρα παράνομα και δεν αποδεικνύουν την ιθαγένεια και την ταυτότητα τους με έγγραφο δημόσιας αρχής.
Πρόσφατα,  στην διημερίδα που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Νορβηγίας με θέμα «Άσυλο και Μετανάστευση», ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα στοιχεία, που αφορούν την πορεία εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Σύμφωνα με αυτά, ένα χρόνο πριν υπήρχαν 47.000 εκκρεμείς αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός,: «Σήμερα έχουν διαχωριστεί  οι ενεργές προσφυγές , με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των εκκρεμοτήτων σε δεύτερο βαθμό. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις αυτήν τη στιγμή από 47.000 ήδη έχουν περιοριστεί στις 38.000. Οι καινούργιες επιτροπές ασύλου που εξετάζουν τώρα τα τρέχοντα θέματα, αυτά που έρχονται ως καινούργιες αιτήσεις, λειτουργούν επίσης με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα και πάντοτε φυσικά με δίκαιο τρόπο. Έτσι έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, απαντώντας και στην κριτική την οποία είχε δεχθεί η χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια για το ποσοστό παροχής ασύλου. Ενώ, λοιπόν μέχρι τώρα ήταν περίπου μηδενικό το ποσοστό παροχής ασύλου, στην πραγματικότητα ήταν περίπου στο 0,5% των αιτήσεων… απίστευτο και απαράδεκτο για τη διεθνή πρακτική, σήμερα μετά από λίγους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος και με τη λειτουργία των επιτροπών έχουμε φθάσει σε ποσοστό 12,3 %, το οποίο είναι ένα ποσοστό αξιοπρεπές κοντά στο μέσο όρο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η φιλοδοξία μας είναι να φθάσουμε ακόμα πιο ψηλά, να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό. Πάντοτε επαναλαμβάνω με ορθολογική διαχείριση, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν και πάντοτε εξετάζοντας τα αιτήματα ασύλου με δίκαιο τρόπο ».
Η Ελλάδα είναι η χώρα, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο αριθμό παράνομα εισερχομένων μεταναστών. Από αυτούς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αν και είναι ξεκάθαρα οικονομικοί μετανάστες, εντούτοις υποβάλλει καταχρηστικά αίτημα αναγνώρισης ως πολιτικού πρόσφυγα, προκειμένου να νομιμοποιήσει την παραμονή του στη χώρα. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά θετικών αποφάσεων χορήγησης ασύλου από την Ελλάδα, η αλήθεια είναι ότι έχουν και πολύ λιγότερες αριθμητικά αιτήσεις να κρίνουν. Επίσης, ο στόχος μίας οργανωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής διαχείρισης ασύλου, δεν μπορεί να είναι η με κάθε τρόπο αύξηση των θετικών αποφάσεων χορήγησης ασύλου, αλλά η απόδοση του παραπάνω καθεστώτος με τρόπο αντικειμενικό, γρήγορο και δίκαιο σε όσους πραγματικά το δικαιούνται.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-  Ποιες από τις κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες που προέβλεπε ο νόμος 3907/2011 έχουν στελεχωθεί πλήρως και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία δεδομένου του γεγονότος ότι θα πρέπει μέσα σε ένα έτος από την θέση σε ισχύ του νόμου αυτές να λειτουργήσουν πλήρως; Παρακαλούμε να μας χορηγήσετε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων, που υπηρετούν σε αυτές τις νέες υπηρεσίες, αλλά και την ποσοστιαία αναλογία εκπλήρωσης των θέσεων σε σχέση με το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών.
- Πόσες Επιτροπές χορήγησης πολιτικού ασύλου λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα;
-Πόσες θετικές και πόσες αρνητικές αποφάσεις χορήγησης, ανά κατηγορία, πολιτικού ασύλου, επικουρικής προστασίας και ανθρωπιστικού καθεστώτος, έχουν εκδοθεί σε πρώτο βαθμό και πόσες σε δεύτερο βαθμό κατά το 2010 και κατά το 2011; Σε ποιο ποσοστό των εξετασθέντων αιτημάτων αντιστοιχούν και σε ποιο ποσοστό των υποβληθέντων; Πως ερμηνεύει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη την αλματώδη αύξηση των θετικών αποφάσεων σε ποσοστιαία βάση επί του συνόλου των αιτήσεων;
- Ποια είναι τα κριτήρια δυνάμει των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές εκδίδουν θετικές αποφάσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου, επικουρικής προστασίας και ανθρωπιστικού καθεστώτος; Η αύξηση του ποσοστού χορήγησης θετικών αποφάσεων σχετίζεται με τυχόν αναθεώρηση των κριτηρίων εξέτασης των αιτήσεων;
-Πόσες αριθμητικά θετικές αποφάσεις (για καθεστώς πρόσφυγα, επικουρικής προστασίας ή / και εθνικού ανθρωπιστικού καθεστώτος) εκδόθηκαν κατά το 2010 και 2011 από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τι ποσοστό των υποβληθέντων και εξετασθέντων αιτημάτων αντιστοιχούν;


ΑΘΗΝΑ 10-1-2012
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger