Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΗΣΙΩΤΕΣ!

Χτες Δευτέρα 9 Γενάρη στις 11 το πρωί η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου πραγματοποίησε τη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Χώρα. Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν κείμενα σε όσους προσέρχονταν στα γραφεία ενώ με συζητήσεις με τον κόσμο αρκετοί επανεξέτασαν την πληρωμή του χαρατσιού. Επίσης διαβάστηκε από τη ντουντούκα το παρακάτω κείμενο:

Image scaled down
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Μετά από τις έντονες πιέσεις ενός δυναμικού κινήματος αντίστασης, καθώς και κάτω από το βάρος της πραγματικότητας όπου πολλοί συντοπίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εντέλει συντάχτηκε, (κάπως καθυστερημένα είναι αλήθεια), με τους εκατοντάδες δήμους στη χώρα οι οποίοι συνδράμουν νομικά τους δημότες που αρνούνται να καταβάλουν το εξοντωτικό χαράτσι της ΔΕΗ.

Βέβαια, εκτός από την πρώτη μέρα, ο δήμος δεν έκανε καμιά ουσιαστική κίνηση για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του στους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να εξοφλούν μόνο το ρεύμα, και στη συνέχεια να απευθύνονται στο δημαρχείο για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση με την οποία θα γίνουν εξώδικα στη ΔΕΗ Α.Ε.. Παρόλα αυτά, εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι και έχουν εξοφλήσει μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος. Ακόμη περισσότεροι εξαντλούν το χρονικό περιθώριο των 80 ημερών μετά την έκδοση του λογαριασμού περιμένοντας την εξέλιξη της υπόθεσης.

Κι ενώ αυτός ο αγώνας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ομάδες ανθρώπων και συνελεύσεις γειτονιάς και πόλης βρίσκονται σε αναμονή για να εμποδίσουν την διακοπή ρεύματος σε μέλη της κοινότητας, ή είναι σε ετοιμότητα να επανασυνδέσουν το ρεύμα σε περιπτώσεις διακοπής, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – δεξιάς και ακροδεξιάς που κυβερνά αυτή την περίοδο ανακοινώνει αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κατά 9,2%. Σε μια περίοδο που η φτώχεια και η εξαθλίωση χτυπάει όλο και περισσότερα νοικοκυριά και που ο κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, η ΔΕΗ Α.Ε., παρότι κερδοφόρα επιχείρηση, σε μια πράξη κοινωνικής αναλγησίας αυξάνει τα τιμολόγια.

Επικαλούνται την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή ρεύματος στην Ελλάδα δεν γίνεται κατά βάση από το πετρέλαιο αλλά από τον κατά πολύ φτηνότερο εγχώριο λιγνίτη! Το ψέμα είναι μεγαλειώδες.

Επίσης, αυξάνουν τα τέλη ΑΠΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 1,95 σε 5,43 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή υποχρεώνουν τον πληθυσμό να επιδοτήσει τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στην αιολική βιομηχανία. Και αναρωτιέται κανείς, γιατί υποχρεωνόμαστε να επιδοτούμε εμείς τους ομίλους των εταιρειών που κάνουν μπίζνες στο χώρο της ενέργειας;

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κράτους. Η εκχώρηση ήδη των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας είναι στο τραπέζι ενώ η προοπτική είναι να περάσει η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας εξ’ ολοκλήρου σε ιδιώτες. Και για αυτόν το τομέα ενδιαφερόμενοι όμιλοι είναι η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, η Ελληνική Τεχνοδομική κλπ.
Με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και όλους τους αντικοινωνικούς νόμους που επιβάλλονται με αφορμή την κρίση του συστήματος, το ελληνικό κράτος μεθοδεύει την παραχώρηση όλων των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό, φυσικό περιβάλλον) στην κερδοσκοπική μανία των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, συνεχώς νέοι φόροι, συνεχώς νέα χαράτσια, συνεχώς νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στο ΦΠΑ, συνεχώς νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, συνεχώς νέες απολύσεις εργαζομένων, κατάλυση όλων των εργατικών κατακτήσεων, εργασιακή εφεδρεία, λουκέτα κατά χιλιάδες στα μικρομάγαζα και όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στη φτώχεια την ανεργία την εξαθλίωση.

Παράλληλα τα ΜΜΕ σαν μηχανισμός στήριξης και προπαγάνδας του συστήματος μάς βομβαρδίζουν με το ψέμα ότι τάχα με τα μέτρα θα διορθωθεί η κακή κατάσταση της οικονομίας, όμως στην πλειοψηφία της κοινωνίας είναι πια φανερό ότι όχι μόνο οι περικοπές στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες είναι ατελέσφορες αλλά ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία.

Το γεγονός ότι μεγάλα κοινωνικά κομμάτια  αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι αναμφίβολα κάτι πολύ μικρό σε σχέση με τα όσα συντελούνται. Θέτει όμως το ζήτημα της συλλογικής αντίστασης και της αλληλεγγύης- άκρως αναγκαίες προϋποθέσεις για την υπεράσπιση των όρων της ίδιας μας της ζωής. Μας κρατά ζωντανούς και ενεργούς μαχητές. Είναι ένα βήμα για να ξεπεράσουμε την αδράνεια, την απομόνωση και την απελπισία. Ο δόμος της αντίστασης ανοίγει νέους ορίζοντες κοινωνικής συνεννόησης έξω από κομματικές διαμεσολαβήσεις και παράγοντες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο πριν ένα χρόνο, περίπου το 30% των καταναλωτών ρεύματος δεν πλήρωναν το λογαριασμό της ΔΕΗ λόγω αδυναμίας, δηλαδή λόγω της φτώχειας στην οποία έχει καταδικαστεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Με τις νέες αυξήσεις αυτό το ποσοστό σίγουρα θα μεγαλώσει. Και τελικά σαν κοινωνία εξωθούμαστε στην γενικευμένη πολιτική ανυπακοή όχι πια σαν πολιτική επιλογή αλλά σαν όρο επιβίωσης.

•    ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ
•    ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 11.00πμ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Η Ανοιχτή Συνέλευση έχει συνάντηση κάθε Δευτέρα στις 6.00μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Αντιμάμαλο» στην οδό Παπαβασιλείου
Email: krisisassemblynaxos@gmail.com

www.autonomiprotovnaxou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger