Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αντίθετος με νομοσχέδιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Επιστολή Αγοραστού στους Υπουργούς Γιαννίτση και Παπακωνσταντίνου


Αντίθετος με νομοσχέδιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Αντίθετος με το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα για την εκπόνηση και έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Γιαννίτση και Παπακωνσταντίνου.

Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός αναδεικνύει την  προχειρότητα και τις ασάφειες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο αναφέροντας τα εξής:

«Κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα για την εκπόνηση και έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Μέχρι σήμερα και βάσει των ρυθμίσεων του Καλλικράτη η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης του ΠΕΣΔΑ γίνεται ως διαδικασία που αφορά τον Προγραμματικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, δηλαδή με έντονο το χαρακτηριστικό της διαβούλευσης με τους Πολίτες και τους φορείς. Από αυτόν τον Προγραμματικό Σχεδιασμό άλλωστε, εξαρτάται η ανάπτυξη των Περιφερειών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε στη χώρα μας.

Αντίθετα λοιπόν με την ουσιαστική αυτή διαδικασία στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, το ΠΕΣΔΑ εκπονείται και εγκρίνεται με μία τυπική υπηρεσιακή διαδικασία, χωρίς τη γνώμη των Πολιτών, αλλά με τις γνωμοδοτήσεις της Κεντρικής Διοίκησης (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΣ).

Ουσιαστικά τα αρμόδια Υπουργεία, εμφανώς ευχαριστημένα από την αποτελεσματικότητα του συστήματος που ίσχυε παλαιότερα με τους ΦοΔΣΑ και τα πρόστιμα που έρχονται στη χώρα μας για την απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρούν την αφαίρεση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του δικαιώματος να διαβουλεύεται με τους Πολίτες και να αποφασίζει για τον Προγραμματικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Οι ρυθμίσεις αυτές πέρα από την προφανή προχειρότητα που έχουν (αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το ΠΕΣΔΑ εκπονείται από την Περιφέρεια και εγκρίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου) υπάρχουν σημαντικά νομικά θέματα (αφαίρεση αρμοδιότητας, Στρατηγικός
Σχεδιασμός χωρίς διαβούλευση, κ.α.)

Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις που έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα αυτή πριν ένα χρόνο με σημαντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, δηλώνουν ότι δεν συναινούν με το νομοσχέδιο, ότι θα αποτρέψουν την επιστροφή στο φαύλο και αναποτελεσματικό παρελθόν, ότι δεν θα εγκρίνουν κανένα ΠΕΣΔΑ που θα υποβληθεί με αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και ότι θα κινηθούν με κάθε τρόπο προκειμένου να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger