Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Στο στόχαστρο της τρόικας το μισθολόγιο 200.000 ενστόλων.Έως και 60% οι μειώσεις!


Σε «φτωχούς συγγενείς» του δημοσίου τομέα έχουν μετατραπεί οι στρατιωτικοί αφού μέσα στην τριετία (2009- 2012) έχουν ήδη απολέσει το 40% του εισοδήματός τους και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του έτους με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε ειδικές κατηγορίες
(χαμηλόβαθμοι, παντρεμένοι με δύο παιδιά) οι απώλειες να αγγίξουν το 60%. Σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο παραπέμπει η κατάρτιση του νομοσχεδίου για το ειδικό μισθολόγιο των ένστολων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας την πολιτική των τροϊκανών, δεν φέρεται διατεθειμένο να υιοθετήσει την κοινή πρόταση των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το μεσημέρι συναντήθηκαν στο ΓΕΕΘΑ υπηρεσιακοί παράγοντες των επιτελείων των ενστόλων και των έξι Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την προσεχή εβδομάδα για να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση. Το «κοινό μέτωπο» απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει και τους έξι συνδικαλιστικούς φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το ίδιο θέμα και οι οποίοι υπέβαλαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κοινή πρόταση, με βασική αρχή τον εξορθολογισμό του μισθολογίου. Στόχος την πρότασης αυτής είναι η ενίσχυση του εισοδήματος κυρίως των χαμηλόβαθμων, η διατήρηση του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών, και όλα αυτά χωρίς να γίνεται υπέρβαση των εγγεγραμμένων κονδυλίων, που αγγίζουν το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και αφορούν μισθούς και συντάξεις περίπου 200.000 ατόμων.
Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, έχουν καταστρώσει άλλα σενάρια, που αναφέρονται σε περικοπές μισθών της τάξεως του 20%, και αυτά είναι σε γνώση τόσο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής και αποφεύγουν να συναντηθούν με τους συνδικαλιστές, καίτοι έχουν γίνει αποδέκτες σχετικών αιτημάτων.
Να σημειωθεί ότι ξεχωριστή πρόταση για το νέο μισθολόγιο έχει κατατεθεί από τον Σύνδεσμο Συνεργασίας και Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν της πρότασης των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας.
Απώλειες 5-10.000 ευρώ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανέστης Τσουκαράκης, μας είπε ότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα, ιδίως λόγω του πολύ μεγαλύτερου αριθμού αξιωματικών σε σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό, εξαιτίας των συνεχών μεταθέσεών του κ.λπ. Η φιλοσοφία όλων των προτάσεων, πάντως, λαμβάνει υπόψη της τα ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους (νυχτερινά, υπερωρίες, αργίες κ.λπ.), αλλά το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των ενστόλων, να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις αποδοχών.
Τονίζουν, δε, ότι τα δυο τελευταία έτη της εφαρμογής του μνημονίου οι απώλειες κυμαίνονται από πέντε έως και δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε ένστολο. Προειδοποιούν μάλιστα ότι, αν αποτολμήσει η κυβέρνηση -υπό την πίεση των τροϊκανών- τις προσεχείς ημέρες να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο διαφορετικό από αυτό που υποβάλλουν επισήμως τα επιτελεία και οι εκπρόσωποι των ενστόλων, θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός, όσο κι αν αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Προσθέτουν, επίσης, ότι όλα αυτά που ακούστηκαν με τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της ηγεσίας περί ηθικού και αξιόμαχου των ενστόλων είναι «αρλούμπες, και καλά θα κάνουν να στηρίξουν τον ένστολο, γιατί θα μας βρουν απέναντί τους».
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι την προσεχή εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να καθορίσει το αγωνιστικό της μέτωπο, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι, με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ασκηθούν πιέσεις για νέα «σφαγή των αμνών» και, ως ΠΟΑΣΥ τουλάχιστον, πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της Γιώργο Βλάχο.
Μαζικές αντιδράσεις
Αγωνιστικές και ανατρεπτικές διαθέσεις καταγράφονται πάντως και στις άλλες ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένου και του Συνδέσμου των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος στον βαθμό που του επιτρέπει ο νόμος  αναμένεται να δηλώσει «παρών» κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι ομοσπονδίες των ενστόλων «επενδύουν» στη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, διατηρώντας ανοιχτό το μέτωπό τους και εναντίον όσων εκ των ενστόλων παραμένουν αδρανείς, είτε εκτονώνονται μέσω των σχολίων και των κατηγοριών που εκτοξεύονται επί δικαίων και αδίκων μέσα από διάφορα μπλογκ, ενώ -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί τους- μόνο ο δρόμος του μαζικού και ενωτικού αγώνα μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που κάνει ο «Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων» και τη σύγκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, προκύπτει εμφανώς η υστέρηση των ένστολων. Συγκεκριμένα στην κατηγορία:
  • Απόφοιτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ΑΣΕΙ (παραγωγικές σχολές) οι διαφορές στις βασικές αποδοχές είναι αρνητικές -13% για τους στρατιωτικούς μέχρι το 25ο έτος υπηρεσίας.
  • Απόφοιτων Ανώτερων Τεχνικών Ιδρυμάτων και ΑΣΣΥ (Υπαξιωματικών) οι αρνητικές διαφορές για τους υπαξιωματικούς διαρκούν τα πρώτα τριάντα χρόνια και κυμαίνονται στο -23%.
  • Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΜΘ- ΕΠΟΠ) οι διαφορές με αρνητικό πρόσημο παρατηρούνται τα πρώτα 25 χρόνια υπηρεσίας και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο -11%.
Οι χαμηλόβαθμοι
Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει επίσης από την ανάλυση των στοιχείων και το οποίο κατά καιρούς έχει υπογραμμίσει η «Η» στις Ένοπλες Δυνάμεις οι χαμηλόβαθμοι κάθε κατηγορίας μέχρι τα 25 έτη υπηρεσίας λαμβάνουν λιγότερες βασικές αποδοχές από τους αντίστοιχους δημόσιους υπάλληλους, ενώ μετά την εικοσιπενταετία οι βασικές αποδοχές αυξάνονται δυσανάλογα τόσο σε σχέση με τις αντίστοιχες των δημοσίων υπαλλήλων όσο και με αυτές των νεότερων στελεχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει μια άνιση μεταχείριση έναντι των χαμηλόβαθμων και νεότερων στελεχών και γενικότερα μία ασύμμετρη και ανομοιογενής αύξηση των αποδοχών κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Ωστόσο, πώς οι στρατιωτικοί έπεσαν από τα «ψηλά» στα «χαμηλά» μέσα σε μία διετία; Με το που ήρθε η τρόικα τους «έκοψε» όλα τα «δώρα» που τους είχε δώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος την πενταετία 1996 - 2001 μέσω της επιδοματικής πολιτικής που είχε εγκαινιαστεί εκείνη την περίοδο. Συγκεκριμένα:
  • Το 2010 με το νόμο 3833 μειώθηκαν αναδρομικά από 1/1/10 κατά ποσοστό 12% όλα τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν στους στρατιωτικούς. Επιπλέον μειώθηκαν κατά 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας.
  • Το 2010 επίσης με τον επόμενο νόμο 3845 μειώθηκαν περαιτέρω τα πάσης φύσεως επιδόματα κατά 8%, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής.
  • Τον Ιανουάριο του 2011 με υπουργική απόφαση αυξάνεται η μηνιαία κράτηση από 4% σε 5% επί του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας για τα μετοχικά ταμεία.
  • Τον Ιούλιο του 2011 με το νόμο 4002 μειώνεται περαιτέρω κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.
  • Με το άρθρο 38 του νόμου 3986/2011 ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κατ' έτος) και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτονομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού που αφορούν τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και Επαγγελματίες Οπλίτες.
  • Από τον Ιούλιο του 2011 προκύπτει άνιση συνταξιοδοτική μεταχείριση σε όσους αποστρατεύονται μετά την 1/7/2011 αφού ο υπολογισμός της σύνταξής τους θα γίνει με δύο τουλάχιστον βαθμολογικούς βαθμούς χαμηλότερα...
  • Σε συνέχεια των δημοσιονομικών ρυθμίσεων επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/11 ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών.
  • Οι περικοπές στους μισθούς και η επιβολή νέων εισφορών και κρατήσεων συνοδεύτηκε και από τροποποιήσεις του άρθρου 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μειώνοντας από 12.000 σε 8.000 το αφορολόγητο.
Στο «μάτι» της τρόικας
Επτά επιδόματα
Τα επτά επιδόματα που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι στρατιωτικοί έχει βάλει στο «μάτι» η τρόικα.
  • Ειδικών Συνθηκών. Χορηγείται σε όλους τους στρατιωτικούς ανεξαρτήτως βαθμού και ορίζεται στα 150 ευρώ μηνιαίως.
  • Θέσης Ευθύνης. Χορηγείται σε όλους τους βαθμοφόρους και το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με το βαθμό. Ξεκινάει από 50 ευρώ για το Δεκανέα και φτάνει έως τα 900 ευρώ για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
  • Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας. Καταβάλλεται στα στελέχη που υπηρετούν σε μονάδες της μεθορίου.
  • Οικογενειακή παροχή. Καταβάλλεται μηνιαία ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Έξοδα παράστασης Ανωτάτων Ειδικών Θέσεων. Μηνιαίως καταβάλλονται:
- Στο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και τους Αρχηγούς Τακτικής Αεροπορίας και Στόλου 200 ευρώ.
- Στους αρχηγούς Γενικών Επιτελείων 300 ευρώ.
- Στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ 400 ευρώ.
  • Επίδομα Ενοικίου. Καταβάλλεται στο 10% του βασικού μισθού και προσαυξάνεται 2% για κάθε τέκνο.
  • Ειδικής Απασχόλησης. Χορηγείται σε όλα τα στελέχη και το ύψος του συναρτάται από το φέροντα βαθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger