Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΤΑ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ που εκτέλεσαν τους αστυνομικούςΠρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, 22:58


Δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο Ιωάννης Σαββίδης και ο Ανδρέας Ποφίδης ήταν αυτοί που πήδησαν από το Volvo και περίμεναν τους άνδρες της Ομάδας Δίας να πλησιάσουν.

Στο πίσω κάθισμα του κλεμμένου αυτοκινήτου κάθονταν άλλα δύο άτομα. Ο Σαββίδης είναι αυτός που πυροβόλησε με το καλάσνικοφ και σκότωσε τους δύο αστυνομικούς αλλά και τραυμάτισε άλλους δύο.

Ένα από τα δύο άτομα που κάθονταν στο πίσω κάθισμα τραυματίστηκε κατά την βραχείας διάρκειας ανταλλαγής πυρών. Από το αίμα που βρέθηκε στο Vοlvo η αστυνομία γνωρίζει το DNA του. Τώρα καταζητείται καθώς και ο γιατρός από τα Δυτικά προάστια ο οποίος και τον περιέθαλψε. Στο Καλάσνικοφ που οι κακοποιοί εγκατέλειψαν στο κλεμμένο Volvo όταν είχε πια τελειώσει το μακελειό, η αστυνομία εντόπισε δύο διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.

Αυτό της σκανδάλης ανήκει στον Ιωάννη Σαββίδη. Το άλλο στον Ανδρέα Ποφίδη, συνοδηγό και οδηγό αντίστοιχα του Vοlvo. Και οι δύο είναι στα χέρια της αστυνομίας. Ο Ιωάννης Σαββίδης είναι αυτός με την κόκκινη μπλούζα. Ο Ποφίδης είναι αυτός στην δεύτερη φωτογραφία.

Δείτε τις φωτογραφίες 

 
 Φωτό 1: O Ιωάννης Σαββίδης
 Φωτό 2: O Ανδρέας Ποφίδης

Τα ονόματα των κακοποιών οι οποίοι συνελήφθησαν και ήδη παρουσιάστηκαν στον Εισαγγελέα ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο φονικό στον Άγιο Ιωάννη τον Ρέντη είναι τα κάτωθι:

Ιωάννης Σαββίδης του Νικολάου γεννηθείς το 1975

Ανδρέας Ποφίδης του Νικολάου γεννηθείς το 1985

Δημήτρης Σταυρόπουλος του Γεωργίου γεννηθείς το 1980

Ανδρέας Δρακάκης του Αντωνίου γεννηθείς το 1980

Γεώργιος Μουρατίδης του Παναγιώτη γεννηθείς το 1975

Ελένα Ανφέροβα του Ανατόλι γεννηθείσα το 1980

Nexa Jashar έτος γεννήσεως 1980

Zoja Blebar έτος γεννήσεως 1980

Γεώργιος Μαρκόπουλος του Ιωάννη γεννηθείς 1989

Alzian Aliaz έτος γεννήσεως 1983

Ανανιάν Ραφαέλ έτος γεννήσεως 1980

Βιτάλι Αγνώστων λοιπών στοιχείων (καταζητείται)

Γιούρα Αγνώστων λοιπών στοιχείων (καταζητείται)

Άγνωστος Γιατρός στα δυτικά προάστια (καταζητείται).

Δύο από εκείνους που καταζητούνται έχουν εντοπιστεί μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων οι οποίες και καταδεικνύουν πως έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Μετά τις πρώτες συλλήψεις, το απόγευμα της Κυριακής, έπεσε στα χέρια των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής και ο τρίτος από τους τέσσερις ομογενείς από τη Ρωσία, που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη.

Πρόκειται για έναν 24χρόνο σεσημασμένο για ληστείες, ο οποίος μετά από έρευνες και πληροφορίες εντοπίστηκε στο Μενίδι και συνελήφθη ενώ βάδιζε στο δρόμο.
ΖΟΥΓΚΛΑ

Περιμένουν πανικό αναλήψεων - "Τα ευρώ μας εδώ και τώρα"! (ανανέωση)


Πανικός αναλήψεων εκφράζονται φόβοι ότι θα επικρατήσει από αύριο στο πρωί στα γκισέ των τραπεζών της χώρας, καθώς το ρεπορτάζ  της ιστοσελίδας του Spiegel την περασμένη Παρασκευή περί ελληνικής "απειλής" για έξοδο από το ευρώ την Παρασκευή το βράδυ και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναταραχή στους πολίτες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις περί του αντιθέτου. 
Όλοι θέλουν να κατοχυρώσουν τα ευρώ τους και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων όπου μέσα σε μία νύχτα το ευρώ τους θα γίνει υποτιμημένη δραχμή.
Στo προσωπικό των τραπεζών έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για να καθυστερούν ή να αποτρέπουν τις αναλήψεις των μικροκαταθετών και τις μεταφορές των καταθέσεων στο εξωτερικό των μεγαλοκαταθετών. Πάντως υπάρχει πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να "σφραγίσει" το όλο θέμα και να μην διαρρεύσει προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός. 
Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών ότι "Δεν συζητάμε έξοδο από το ευρώ".
Ο Κρίστιαν Ράϊερμαν  ο Γερμανός δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel» που υπέγραψε το ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, μιλώντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απευθύνθηκε στις γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας τις εκτιμήσεις τους σχετικά με ενδεχόμενη έξοδό μας από το κοινό νόμισμα.
«Στα μέσα της εβδομάδας κανονίστηκε η συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος ήταν ότι αρκετοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες ήξεραν και φοβούνταν πως η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν την πιθανότητα να φύγει από την ευρωζώνη. Ηταν μια συνάντηση “συναγερμού” που επιβεβαιώθηκε από πηγές των Βρυξελλών και ανεπίσημα και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αυτή η μυστική συνάντηση έλαβε χώρα στο Château de Vianden στο Λουξεμβούργο», υπογραμμίζει ο Ράϊερμαν στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Το βράδυ της Παρασκευής έξι υπουργοί της Ευρωζωνης (μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός κ. Σόιμπλε, η Γαλλίδα κα. Λαγκάρντ, ο Ιταλος κ. Τρεμόντι κ.ά.) συζήτησαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα την επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα και όχι το 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου σε μια οικονομία που έχει ήδη καταρρεύσει.
Η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε στην επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013. Δηλαδή, ένα ποσό τουλάχιστον 68 δισ. ευρώ, που έχουν συνολικά στην κατοχή τους ελληνικές και ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες επενδυτές και λήγουν τον επόμενο χρόνο.
Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 και του 2013, θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Tρόικα -άλλες πηγές κάνουν λόγο μόνο για το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή θα συμμετάσχουν στην προτεινόμενη συμφωνία μόνο όσοι από τους κατόχους ομολόγων το επιθυμούν.
Και όλα αυτά ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει εγγυήσεις για τυχόν νέο δάνειο –πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου ή έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν ως «υποθήκη» για τα επιπλέον κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα. Η παροχή τέτοιων εγγυήσεων –εξηγεί ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg- θα διευκόλυνε πολιτικά τις κυβερνήσεις που πιέζονται, όπως την Φινλανδία και τη Γερμανία.

«Θα αναγκαστούμε να πιούμε το πικρό ποτήρι. Θα αναγκαστούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Ποια θα ήταν η εναλλακτική; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε σε μια αναδιάρθρωση»,
είπε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά και βουλευτής της CDU, Norbert Barthle.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 για το έλλειμμα, 45 από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα 27 θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από νέα βοήθεια.
Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το αργότερο, ότι είναι να γίνει θα γίνει. Πάντως, αν δεν βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση, τόσο το πρόβλημα θα βαθαίνει και θα πληγώνει όλες τις πτυχές της εθνικής ασφάλειας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν έγινε τελικά η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού λόγο ότι δεν μαζεύτηκε ο κόσμος γιατί όμως?

Μαζευτήκαν γύρο στα 50 άτομα ενώ είχαν ειδοποιηθεί όλοι  όση ήταν ταμειακά  ένταξη και με προσωπική ειδοποίηση .δυστυχώς το κίνημα του συνεταιρισμού στην σκόπελο δεν είναι στα επάνω του .θα πρέπει να ξέρουμε ότι η εποχές είναι πονηρές και σύντομα θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας  θα  πρέπει να πω γι τον Γιάννη τον τραχανά που είναι πρόεδρος του συνεταιρισμού ότι εξήγησε αναλυτικά τα προβλήματα του συνεταιρισμού έκανε και μια αναλύσου για τα οικονομικά του συνεταιρισμού απάντησε σε όλες της ερωτώσης που του έγιναν .ακόμη όπως ανακοινώσε τα ενοίκια τα δίνουν κανονικά η εταιρία που έχει νοικιάσει τον συνεταιρισμό
Υπενθυμίζουμε  η συνέλευση θα επαναληφθεί
στις 15 Μαΐου την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο.
 Υ/Γ σεβόμενοι την επιθυμία του Γιάννη δεν θα σας παρουσιάσουμε το βίντεο από την συγκέντρωση

δειτε στιγμιότυπα από το Σκόπελος Δήμητρα 3-0 σημερα ΤΟΥΣ ΣΚΙΣΑΜΕ ΡΕΕ ΚΑΒΛΑ ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ !
Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές


Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και κομμουνίστριες της περιόδου 1946-1949, τιμώντας όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του ΔΣΕ πραγματοποίησαν η N.E. Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συνδιοργάνωση με το Ν.Σ. Μαγνησίας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Βόλου - Ν. Ιωνίας της Π.Ε.Α.Ε.Α.
Η εκδήλωση έγινε στους δυο ομαδικούς τάφους των εκτελεσμένων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στο Παλιό Νεκροταφείο Ταξιαρχών στη Ν. Ιωνία , χθες Σάββατο 7 Μαΐου, στις 11 το πρωί με πολιτικό μνημόσυνο και κατάθεση κόκκινων λουλουδιών.
Ομιλητής ήταν ο Απ. Ριζόπουλος, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολιτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, ενώ ο δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής έδωσε ιστορικά στοιχεία στους παρευρεθέντες για εκείνους που αγωνίστηκαν για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού και με ψηλά το κεφάλι δεν κιότεψαν, όχι μόνο στις απειλές και την τρομοκρατία αλλά ούτε και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στη συνέχεια, με πορεία, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης όπου, στις 12 το μεσημέρι μέλη της N.E. Μαγνησίας του ΚΚΕ, του Ν.Σ. Μαγνησίας της ΚΝΕ και του Παραρτήματος Βόλου - Ν. Ιωνίας της Π.Ε.Α.Ε.Α. κατέθεσαν στεφάνια.
Τρ.Δ.Γ. 
eleytheria

το «Μάμα Μία!» ίσως να βοήθησε τη Σκόπελο, αλλά.....

Μόδα οι γάμοι α λα ελληνικά


Η Σαντορίνη ανταγωνίζεται τη Χαβάη στις λίστες με τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς

Της Νελλης Aμπραβανελ

Από τα μέσα Μαρτίου, η βρετανική καλωδιακή τηλεόραση UKTV προβάλλει μια εκπομπή που αφορά άμεσα τη χώρα μας. Στο «Nice Day for a Greek Wedding», η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Κεφαλονιά έχουν την τιμητική τους.

Οι Βρετανοί τηλεθεατές είναι συνηθισμένοι σε τηλεοπτικές σειρές του τύπου «Τέσσερις Γάμοι», όπου οι νύφες... μαλλιοτραβιούνται για το ποια θα κερδίσει τον ονειρεμένο μήνα του μέλιτος. Το «Nice Day» αποτελεί ένα υβριδικό είδος, κάτι ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και ριάλιτι το οποίο επικεντρώνεται σε ξένα ζευγάρια που έχουν επιλέξει να παντρευτούν στην Ελλάδα.


Στους ρυθμούς του «Μάμα Μία!», όπως υποστηριζει το ίδιο το κανάλι: «Μετά την επιτυχία της ταινίας “Μάμα Μία!” […] η Ελλάδα έχει γίνει εκλεκτός προορισμός για τους 50.000 Βρετανούς που αποφασίζουν να παντρευτούν στο εξωτερικό κάθε χρόνο»... Ανεξάρτητα αν στην ιστοσελίδα του καναλιού υπάρχει μια έμφαση στις δραματικές «επιπλοκές» για λόγους μάρκετινγκ (είδαμε αποσπάσματα και αποφασίσαμε ότι το πείσμα κάποιων... γαϊδουριών και μια απρόσμενη καταιγίδα δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν κάποιον που σκέφτεται σοβαρά να παντρευτεί στη χώρα μας...), η ίδια η τηλεοπτική σειρά αποτελεί μια άριστη και μάλιστα δωρεάν διαφήμιση της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγο πριν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν.

Οι επαγγελματίες

Ακόμα και «ειδικοί» θα συμφωνήσουν. Γιατί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά έχουν οι επαγγελματίες wedding planners των νησιών, που ανέλαβαν να εργαστούν πέρυσι μπροστά στις κάμερες, παρουσιάζοντας αυτό που κάνουν κάθε χρόνο, από 20 έως και 70 φορές: την οργάνωση του γάμου ζευγαριών της αλλοδαπής στην Ελλάδα. Αυτές οι κυρίες, που κυκλοφορούσαν με μικρόφωνα επί εβδομάδες, θα σας πουν ότι το «Μάμα Μία!» ίσως να βοήθησε τη Σκόπελο, αλλά «ότι η Σαντορίνη, για παράδειγμα, ανταγωνίζεται εδώ και χρόνια τη Χαβάη σε κάποιες λίστες με τους καλύτερους γαμήλιους προορισμούς στον κόσμο».

Στην τηλεοπτική σειρά παντρεύονται ζευγάρια από την Αμερική, τη Ρωσία, τη Νέα Ζηλανδία, και πάει λέγοντας...

Από τα αριθμητικά στοιχεία φαίνεται ότι οι Βρετανοί αποτελούν την πλειονότητα. Και όχι μόνο στους κλασικά αγαπημένους προορισμούς των Αγγλων, όπως είναι π. χ. η Ρόδος, παρόλο που κι εκεί, σύμφωνα με την Justine King-Diakou από το www. unforgettablerhodesweddings. com, «ένα μέρος από μόνο του στο νησί οργανώνει πάνω από 500 γάμους τη σεζόν».

«Οι γάμοι μεταξύ Βρετανών αποτελούν σχεδόν το 65% των γάμων που οργανώνουμε κάθε χρόνο» λέει στην «Κ» η κ. Λίλα Κωνσταντινίδη από το πρακτορείο Heliotopos στη Σαντορίνη (http: //weddings. heliotopos. net). «Οι λόγοι είναι πολλοί: ο ελληνικός καλός καιρός, η ισχυρή κουλτούρα και η ιστορία, αλλά και το χαμηλότερο κόστος του γάμου σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό τον τρόπο, τα ζευγάρια συνδυάζουν και τον μήνα του μέλιτος».

Παραδοσιακά

Στην Κεφαλονιά τα ποσοστά αλλάζουν. Το 50% των γάμων που οργανώνει η Βρετανίδα Rachael Antonatos, η οποία «τρέχει» με τον Ελληνα σύζυγό της το www. cephalonia-concie-rge. com, αφορά «Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοαυστραλούς και Ελληνοκαναδούς, που αναζητούν μια καθαρά παραδοσιακή τελετή, χωρίς να φοβούνται τα υψηλά κόστη».

Και από Ασία

Δεν είναι όμως μόνον οι γάμοι με την αυστηρή έννοια του τυπικού της τελετής και τα συνακόλουθα. Σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» η κ. Στέλλα Χανιώτη, εκπροσωπώντας το www. weddingsinsantorini. eu, «τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αγορά του post wedding photo shoot, κυρίως από ζευγάρια ασιατικής καταγωγής που ταξιδεύουν στη Σαντορίνη, νοικιάζουν ένα νυφικό, βάφονται κ. λπ., για να φωτογραφηθούν με φόντο την ξακουστή θέα. Υπάρχουν επίσης οι συμβολικοί γάμοι και η ανανέωση των όρκων, τα οποία μαζί αποτελούν έναν αριθμό που δύσκολα μπορεί να καταγραφεί».

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, που ενώ δεν μπορούν να παντρευτούν επισήμως στη χώρα μας, επιλέγουν να κάνουν μια συμβολική τελετή. Το «Nice Day», μεταξύ άλλων, παρουσιάζει και μια τέτοια περίπτωση.

Απαιτούνται κανόνες και ποιότητα

«Η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευτεί όλο αυτό. Γιατί δεν αφορά μόνο τους οργανωτές των γάμων, αλλά και τα καράβια, τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τις ξεναγήσεις, τα μουσεία, τους DJ, τους ανθοπώλες, τους μουσικούς, τους αισθητικούς...» τονίζει στην «Κ» η κ. Λίλα Κωνσταντινίδη, που δραστηριοποείται στη Σαντορίνη, στην εν λόγω «αγορά». Αλλά, ας ρίξουμε μια ματιά και στην αρχική σελίδα www. visitgreece. gr του ΕΟΤ. Ενας από τους βασικούς συνδέσμους τιτλοφορείται «Romance in Greece». Αν τον ακολουθήσετε, θα σας προσφερθεί μια λεπτομερής περιγραφή του ελληνικού γάμου, αλλά ώς εκεί. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το destination wedding πέφτει μέσα στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού» αναφέρει στην «Κ» η κ. Στέλλα Χανιώτη, επίσης ειδική επί του θέματος. «Ο ΕΟΤ καθυστέρησε πολύ να δώσει έμφαση π. χ. στην ελληνική κουζίνα. Το ίδιο συνέβη και με την Ελλάδα ως γαμήλιο προορισμό».

Νέες ιδέες

Από την άλλη, η κ. Donna Palimeri, εκπροσωπώντας το www. kefalonia-weddings. co. uk, η οποία ζει στην Ελλάδα εδώ και 23 χρόνια, επιμένει: «Εκνευρίζομαι όταν οι Ελληνες δεν κάνουν τίποτα για να “πουλήσουν’’ τον εαυτό τους. Δεν επιτρέπεται να περιμένουν ότι οι τουρίστες θα έρθουν μόνο και μόνο για τις παραλίες και τον καλό καιρό -αυτά προσφέρονται και αλλού και σε χαμηλότερες τιμές-, επομένως η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί νέες ιδέες και να επαναπροσδιορίσει το μεγαλείο του παρελθόντος, προσελκύοντας τόσο παλαιότερους επισκέπτες όσο και καινούργιους».

Οι πρωταγωνίστριες του «Nice Day for a Greek Wedding» συμφωνούν ότι δεν φτάνει μόνο ο ρομαντισμός, ο καλός καιρός και το ειδυλλιακό τοπίο. Χρειάζεται επιμονή σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αλλά και μια στοιχειώδης στήριξη από την πολιτεία. «Η αγορά έχει δημιουργηθεί από μόνη της» λέει η κ. Χανιώτη. «Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν ακόμη θεσμοί και κανόνες που να ελέγχουν τον συγκεκριμένο τομέα, όπως συμβαίνει με τα ξενοδοχεία για παράδειγμα».

Πηγή: Καθημερινή

ΑΕΚ-ΟΛΥΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΙΣ 9.45μμ ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOSNEWS


Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις και στις χαρές στον κόσμο της θέλει να δώσει η ΑΕΚ, που υποδέχεται τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα των play off, το βράδυ της Κυριακής (8/5, 21:45 NOVASORTS1) στο ΟΑΚΑ.
Ο Μανόλο Χιμένεθ ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να ξεχάσουν το Κύπελλο και να θυμηθούν την... τεσσάρα στο ίδιο γήπεδο από τον ίδιο αντίπαλο, θέλοντας να τους ξυπνήσει και να τους δώσει ένα επιπλέον κίνητρο ενόψει του κρίσιμου αυτού αγώνα.

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ στις 7.30μμ ΔΕΙΤΕ LIVE ΑΠΟ TO SKOPELOSNEWS


Με οδηγό τις περσινές εμφανίσεις θα προσπαθήσει ο ΠΑΟΚ να κερδίσει την συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League (19:30 Novasports 2). Ο «Δικέφαλος» του Βορρά υποδέχεται στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό και θέλει μόνο τη νίκη, προκειμένου να μπει στο κόλπο της..
 κατάληψης της πρώτης θέσης. Οι «ασπρόμαυροι» με νίκη θα περάσουν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας δεύτερο τον Παναθηναϊκό, ενώ θα περιμένουν και το αποτέλεσμα και του άλλου αγώνα στο ΟΑΚΑ, για να δουν αν θα απολαμβάνουν τη μοναξιά του ρετιρέ, μετά το τέλος της πρώτης αγωνιστικής των play off.

8 νεκροί και 50 τραυματίες από επίθεση μουσουλμάνων σε χριστιανούς στην Αίγυπτο

εδώ η μουσουλμάνοι κλείνουν τους δρόμους για προσευχή ακούς κύριε δρούτσα?ImageΆφθονο αίμα χύθηκε χθες στην Αίγυπτο κατά την διάρκεια επίθεσης μουσουλμάνων σε Χριστιανούς Κόπτες. Οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από τις συγκρούσεις του Σαββάτου.
Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια κόπτες χριστιανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο και είπαν ότι θα μείνουν εκεί ώσπου να συναντηθούν με τον αμερικανό πρέσβη για να συζητήσουν τις ‘αδικίες’ που υφίσταται η μειονότητα.
Οι σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών έχει υπάρξει αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια βίας -- και οι δυο πλευρές απαγορεύουν στις γυναίκες τους να παντρεύονται αλλόδοξους.
Τον Μάρτιο, 13 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο σε διαδογματικές ταραχές στη συνοικία Μανσιγέτ Νασρ μετά τον εμπρησμό μιας εκκλησίας στο χωριό Σολ, νότια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Ένας στρατηγός που μίλησε στο ιδιωτικό αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο ON-TV δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δε θα επιτρέψουν σε καμιά θρησκεία να επιβάλει την ηγεμονία της στην Αίγυπτο» και πρόσθεσε ότι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι συντηρητικοί ισλαμιστές έκαναν πορεία σε κοπτική εκκλησία όπου πίστευαν ότι βρισκόταν μια νεαρή γυναίκα που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και παντρεύτηκε ένα μουσουλμάνο. Μετά από φραστικό επεισόδιο με ανθρώπους που φρουρούσαν την εκκλησία υπήρξαν ανταλλαγές πυρών και γενικευμένα επεισόδια μεταξύ πολιτών. Επενέβησαν ο στρατός κι η αστυνομία. 

Το ΚΚΕ δικαιώνει τον Ζαχαριάδη αλλά τιμωρεί ακόμα τον Άρη


Κάλιο αργά παρά ποτέ αναφέρει ένα γνωστό ιστορικό ρητό. Το οποίο ισχύει ιδιαίτερα για το ΚΚΕ. Όπως λοιπόν μας πληροφορεί σήμερα η ναυαρχίδα του παραπαίοντος εγχώριου καπιταλιστικού συστήματος η ηγεσία του ΚΚΕ κατέληξε στην πλήρη πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, καθώς και στην πολιτική – όχι όμως και κομματική! – αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη.
Σε ένα 550 σελίδων εμπιστευτικό κείμενο  το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα» προτείνεται «η πλήρης αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη από την ατιμωτική υποψία-συκοφαντία για συνεργασία με τον ταξικό αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας το 1973 είχε απαλλαχθεί απ΄ αυτή την κατηγορία-υπόνοια». Συγκεκριμένα προτείνεται «η αποκατάστασή του ως Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, δηλαδή η απαλλαγή του απ΄ όλες τις κατηγορίες που του καταλόγισαν και τις ποινές που του επέβαλαν η 6η και η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ με την επικύρωσή τους από το 8ο Συνέδριο» (είχε καθαιρεθεί από γενικός γραμματέας και ακολούθως διαγράφηκε και από μέλος του κόμματος).

Δεν ήταν χαφιέδες
Επιπλέον ο Περισσός επιβεβαιώνει την απόφαση της 9ης Ολομέλειας (Αύγουστος 1958) η οποία διαπίστωνε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα και χαφιέ» που είχε αποδοθεί στους Γιώργη Σιάντο, Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα) και Κώστα Γυφτοδήμο (Καραγιώργη) αποφασίζοντας την «αποκατάσταση της μνήμης» τους. Ωστόσο οι συντάκτες του δοκιμίου, αν και επικροτούν την εν λόγω απόφαση («Η 9η Ολομέλεια σωστά αποφάσισε να αποσύρει την άδικη κατηγορία» εναντίον τους, αναφέρεται), τονίζουν ότι η Ολομέλεια «δεν ανέλυσε σωστά τη γενεσιουργό βάση των παραπάνω υποθέσεων, η οποία ορισμένες φορές, όπως και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οδήγησε σε ακραίους και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς περί πρακτόρων».
Το «στίγμα» του διαγραμμένου παραμένει στον Άρη
Το ΚΚΕ προβαίνει για πρώτη φορά στην πολιτική αποκατάσταση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ο οποίος διαφωνώντας με τη Συμφωνία της Βάρκιζας ξαναβγήκε με τους άνδρες του στο βουνό. «Ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) σωστά χαρακτήριζε ως λαθεμένη τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Αν και δεν είχε οδηγηθεί σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τα προβλήματα στη στρατηγική του ΚΚΕ και τον ένοπλο αγώνα 1940-1944,με ηρωισμό και αυτοθυσία υπηρέτησε την ένοπλη ταξική πάλη» υπογραμμίζεται στο δοκίμιο. Ωστόσο, σημειώνονται τα εξής: «Παρά τη σημασία της πολιτικής διαφωνίας του, δεν δικαιώνεται ούτε η απειθαρχία ούτε η ατομική ευθύνη στην ανάληψη πρωτοβουλιών αντίθετων προς τις αποφάσεις και ενέργειες του κόμματος. Η έμπρακτη αντίθεση του Αρη Βελουχιώτη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιολογημένα προκάλεσε τη διαγραφή του»!
Έτσι, εξήντα έξι χρόνια μετά ο Περισσός δεν αποκαθιστά κομματικά τον ήρωα και σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και περιορίζεται να διαπιστώσει ότι ως κόμμα «καθυστέρησε να αποκαταστήσει πολιτικά τον Άρη με απόφαση κομματικού Σώματος, σε περίοδο που είχε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν λαθεμένη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων». Υπενθυμίζεται ότι ο Άρης Βελουχιώτης είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της ένοπλης δράσης θεωρώντας υποχωρητική τη στάση των ηγεσιών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
«Έπρεπε να γενικευτεί η ένοπλη πάλη»…
Σχετικά με τον αγώνα που διεξήγαγε ο ΔΣΕ και το ερώτημα αν θα μπορούσε να νικήσει, στο δοκίμιο επισημαίνεται ότι «έπρεπε να γενικευτεί η ένοπλη πάλη στα χρόνια 1945-1946, αφού η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη μετά τον Δεκέμβρη του 1944 και τη σύγκρουση με τους Βρετανούς και τις ανηλεείς διώξεις κατά των ΕΑΜιτών που ακολούθησαν τη Συμφωνία τηςΒάρκιζας». «Τότε υπήρχαν ακόμα ισχυρές λαϊκές δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα,ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα δεν ήταν ακόμα τόσο ισχυρός ο αστικός στρατός, ούτε είχε εκκενωθεί βίαια η ύπαιθρος, γεγονός που λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε και αποστέρησε από τον ΔΣΕ ανθρώπινες εφεδρείες και άλλον εφοδιασμό» υπογραμμίζεται.

Οι ταλαντεύσεις

Ωστόσο, παρά την ήττα στα χρόνια 1944-1945, «το λαϊκό κίνημα είχε νωπή την εμπειρία του ένοπλου αγώνα, των προωθημένων μορφών αμφισβήτησης και σύγκρουσης με τους θεσμούς του καπιταλιστικού συστήματος, την εμπειρία των φύτρων λαϊκής εξουσίας, ενώ ο γειτονικός βαλκανικός περίγυρος διαμορφωνόταν μη ευνοϊκός για την εδραίωση της καπιταλιστικής εξουσίας στην Ελλάδα, κάτι που ο Ζαχαριάδης επίσης είχε εκτιμήσει». Έτσι, θεωρείται ότι«ήταν λαθεμένη η τακτική του ΚΚΕ να αναπτύξει την ένοπλη πάλη απλώς ως μέσον πίεσης για τη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής δημοκρατικής πορείας και ανάλογα με τις εξελίξεις, τακτική που είχε τη σύμφωνη γνώμη και ηγετών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος»!
Αυτή η τακτική εξηγεί κατά το δοκίμιο και την αντίφαση «το ΚΚΕ και ο ΕΑΜ να απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά λίγους μήνες αργότερα να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα για την επάνοδο ή όχι του βασιλιά»«Εφόσον είχε ωριμάσει η ανάγκη της ένοπλης πάλης, η αποχή από τις εκλογές δεν ήταν λάθος», συμπεραίνεται. «Λάθος ήταν οι ταλαντεύσεις που εκδηλώθηκαν στη γενίκευση της ένοπλης πάλης» επισημαίνεται.

Tι έπαθε ο κυρ Σταύρος;

Το πιο καταπληκτικό απ΄ όλα δεν είναι το πότε τα λέει όλα αυτά το ΚΚΕ. Σε μια εποχή δηλαδή έντονων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων με άγνωστη έκβαση και τον τρόμο του λαϊκού κινήματος να διακατέχει το “σύστημα”. Είναι ότι το κύριο άρθρο σήμερα του κ. Στ. Ψυχάρη είναι αφιερωμένο στο Νίκο Μπελογιάννη και καταλήγει στο εξής συνταρακτικό συμπέρασμα: Η ιστορία τού χθες πρέπει να φωτίζει τον δρόμο προς το αύριο.
antinews

ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου

Xαμός! Ο Σαμαράς πάει, με Εξεταστική, να καθήσει τον Παπανδρέου στο σκαμνί!

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=273512


Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πως ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου φαίνεται ότι προσανατολίζεται να προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του ανανεωμένου οικονομικού προγράμματος του κόμματός του, γνωστού και ως «Ζάππειο 2», την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Η αναβολή για τρεις μέρες -ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για αύριο- προέκυψε και από τις αποκαλύψεις των δηλώσεων Στρος-Καν, που άλλαξαν τον πολιτικό προσανατολισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Αντ. Σαμαρά να επικεντρώνει πλέον τα πυρά του προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου, ενώ το γενικό πολιτικό πεδίο των προτάσεων θα κινηθεί σε τρία επίπεδα: Αναθεώρηση του μνημονίου. Καταδίκη αυτών που το επέβαλαν στη χώρα, δηλαδή του πρωθυπουργού. Και εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς να υποβάλει τους Ελληνες σε μεγάλες θυσίες.
Συνάγεται εύλογα από όλα αυτά ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να «τολμήσει» την Πέμπτη να ζητήσει και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αν και στο στενό του επιτελείο δεν έχουν οριστικά καταλήξει σε αυτή την άποψη.
Πάντως το όλο σκηνικό θα θυμίζει προεκλογικές εξαγγελίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση θα γίνει στο περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία κοινωνικών φορέων και όχι υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου. Μέχρι ώρας το στενό επιτελείο του προέδρου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τι θα εμπεριέχεται σε αυτό καθαυτό το οικονομικό σκέλος του προγράμματος. Επιλογή που έχει γίνει προκειμένου να μην «καεί» επικοινωνιακά η πρόταση με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκά να κερδίσει πόντους στην αξιοπιστία του κόμματος, που προοπτικά θα τον οδηγήσουν, όπως ευελπιστεί, στον πρωθυπουργικό θώκο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του ως προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή στο οικονομικό πεδίο, αλλά και η άποψή του για την περίφημη απογραφή Αλογοσκούφη, την οποία πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης αλλά και ο εκ των πλέον στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης χαρακτήρισαν «εγκληματική».
Από τις πληροφορίες πάντως που διοχετεύονται από το στενό προεδρικό επιτελείο προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς έχει προκαλέσει «μεγάλες προσδοκίες», καθώς λέγεται ότι θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και απολύτως κοστολογημένο», με στόχο να μειωθεί το χρέος και να βγει η χώρα από την κρίση.
Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί δίχως τη λήψη νέων μέτρων, καθώς μάλιστα, από το «Ζάππειο 1» ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναλάβει δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Οι πληροφορίες εξάλλου θέλουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποφεύγει αυτή τη φορά αναφορά στην εξάλειψη του ελλείμματος εντός 18 μηνών, όπως είχε κάνει πέρυσι. Θα επιμείνει λέγεται πάντως στην ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δίχως κατ' ανάγκην να υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις, όπως έχει προτείνει η ομοϊδεάτις του Αγκελα Μέρκελ.
Εκ των προτάσεων που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβάλει πάντως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη.
Αμέσως μετά την αναγγελία του νέου οικονομικού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την χώρα. Ειδικό «φροντιστήριο» όμως θα γίνει και για όλα τα γαλάζια στελέχη, με στόχο το νέο πρόγραμμα να «περάσει» στη βάση της Ν.Δ. και όχι μόνο.

Θεόγυμνοι στη Θεσσαλονίκη του Καλλίνικου! Ωιμέ...

http://noname-gr.blogspot.com/2011/05/blog-post_7330.html


Δείτε βίντεο από την περυσινή εκδήλωση

Δήμαρχε θα συμμετάσχεις ;
Η 4η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία (World Naked Bike Ride) θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα ... STOP στην “άσεμνη” έκθεση των ανθρώπων και του..
πλανήτη στα αυτοκίνητα και τη ρύπανση που δημιουργούν.
Αντιμετωπίζουμε την... κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, εκθέτοντας την τρωτότητα που αντιμετωπίζεται από τους ποδηλάτες και τους πεζούς στους δρόμους μας, καθώς και στις αρνητικές συνέπειες που όλοι αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των άλλων μορφών μη ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ετήσια συμμετοχή της Θεσσαλονίκης είναι επιβεβλημένη διότι η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής την έχει οδηγήσει να είναι η πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη. Το κυκλοφοριακό, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης μας. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2τμ, ενώ η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ. Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, οι πλατείες είναι κατ’ όνομα, ενώ η ΔΕΘ, το 3ο Σώμα Στρατού και τα Στρατόπεδα κινδυνεύουν να χτιστούν αντί να παραδοθούν, ως Μητροπολιτικά πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής. Η άσκοπη χρήση του ΙΧ είναι 9 φορές περισσότερη στην Ελλάδα για αποστάσεις μικρότερες του ενός χιλιόμετρου, ενώ η χρήση του ποδηλάτου στο σύνολο των μετακινήσεων είναι μικρότερη του 1%.
BINTEO
Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο και το ποδήλατο πόλεις. Επίσης μαζί μας συμμετέχουν ομάδες με Skateboards, Rollers και Πατίνια που δείχνουν μια άλλη πλευρά της εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

Ερχονται με διαθέσεις

Με άγριες διαθέσεις φαίνεται πως θα έρθουν στο Βόλο τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής της Σκιάθου για να διαμαρτυρηθούν για το Κέντρο Υγείας του νησιού και τις τεράστιες ελλείψεις του. Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες έχουν εξοργίσει τους Σκιαθίτες, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να σταματήσουν να φοβούνται στο ενδεχόμενο να αρρωστήσουν. Πολλοί δε κάτοικοι του νησιού με πιο άγριες διαθέσεις συζητούν ακόμη και το να διώξουν από το νησί τους όποιον έχει σχέση με την κατάσταση αυτή του Κέντρου Υγείας τους. Αναμένουμε λοιπόν την «απόβαση» των Σκιαθιτών.
του βουλευτές της κυβέρνησις κράξτε πρώτα και Μέτα γερακουδη αγοραστό 

Αναβιώνουν μνήμες στο Τρίκερι

Αναβιώνουν   μνήμες στο Τρίκερι
Εργάτριες, αγρότισσες, διανοούμενες, νέες, γριές, μικρομάνες, στάλθηκαν στην εξορία γιατί συμμετείχαν αυτές ή οι δικοί τους σ’ έναν δίκαιο αγώνα πρώτα ενάντια στους ξένους κατακτητές και στη συνέχεια στους ντόπιους δυνάστες. Περισσότερες από 12.000 γυναίκες στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά (1948-1953), εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησί του Τρικερίου. Σήμερα στο ίδιο μέρος θα αναβιώσουν μνήμες από την μακρινή αυτή περίοδο και θα αποδοθεί τιμή στις γυναίκες αυτές που στάθηκαν όρθιες απέναντι σε σωματικά αλλά και ψυχικά βασανιστήρια. Σήμερα στη Μαγνησία ζουν τρεις γυναίκες που έχουν υπερβεί ήδη τα 90 τους χρόνια.
 
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις εξόριστες γυναίκες θα πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου στο νησάκι Τρίκερι ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και οι σύλλογοι γυναικών   της ΟΓΕ των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λιτοχώρου.  
 
Στη σημερινή εκδήλωση θα μετάσχουν περισσότερα από 600 άτομα,  καθώς ένα  λεωφορείο έρχεται από το Λιτόχωρο, δύο από την Θεσσαλονίκη,  ενώ τρία λεωφορεία έχουν δρομολογηθεί από την Λάρισα και άλλα τρία από το Βόλο, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη αυτών των γυναικών και να αποδώσουν φόρο τιμής στον αγώνα τους.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ημέρας της αντιφασιστικής νίκης των λαών (9 Μαΐου) και της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, ενώ για αυτή μίλησαν χθες το μεσημέρι μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παραμείνει ζωντανή η μνήμη των αγωνιστριών», τόνισε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή και πρόσθεσε ότι στο Τρίκερι πέρασαν εξόριστες από το 1948 έως το 1953 12.000 γυναίκες, εργάτριες, αγρότισσες, διανοούμενες και, παρά τα βασανίστρια που υπέστησαν, μετέτρεψαν το χώρο εξορίας τους σε φυτώριο μορφωτικής και πολιτιστικής δράσης.
 
Στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση στους χώρους εξορίας στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας και κατάθεση στεφάνων ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις περίπου 5.000 γυναίκες που κρατήθηκαν σ' εκείνο το κολαστήριο της μεταβαρκιζιανής βαρβαρότητας από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών Ελλάδας Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Μια ώρα αργότερα  στο λιμάνι του Τρικερίου θα γίνει εκδήλωση στην παραλία με ομιλίες, μαρτυρίες και αναφορές όπως και απονομή πλακετών, ενώ η μέρα    θα κλείσει  με μουσική εκδήλωση.
 
Συγκλονιστικές  μαρτυρίες
Η Μαρίκα Οσταμπασίδου ήταν ΕΠΟΝίτισσα και άντεξε πέντε ολόκληρα χρόνια στην εξορία. Όπως λέει οι περισσότερες που πήγαν στο Μακρονήσι άντεξαν. «Περισσότερο και από άντρες κρατήθηκαν ζωντανές και δυνατές», έλεγε η κ. Οσταμπασίδου.
 
Η Αλεξάνδρα Αργυρίου ήταν 10 χρονών παιδί όταν βρέθηκε στην εξορία. Αυτό που θυμάται είναι το άκουσμα από ένα «νταπ-νταπ» στο πάτωμα από το μοναστήρι. Ήταν ο ήχος από την μπότα των βασανιστών που χτυπούσαν το πάτωμα για να μην ακούγονται τα βασανιστήρια που έκαναν στις γυναίκες. «Μου έκανε εντύπωση που αυτό που θυμάται είναι τα βασανιστήρια. Ήταν σχεδόν σα να θυμάται μόνο αυτό. Πόνος και κλάμα», λέει η κ. Κωττή που μίλησε μαζί της.
 
Μικρή ιστορική αναδρομή
Στο νησάκι του Τρικερίου την περίοδο του Εμφύλιου και μετά (1948-1953), εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρες οικογένειες αγωνιστών. Έζησαν εκεί σε άθλιες συνθήκες πρώτα άντρες εξόριστοι και στη συνέχεια γυναίκες και παιδιά, πολλές μωρομάνες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και έγκυες που γέννησαν εκεί στον τόπο της εξορίας τα παιδιά τους.
 
Τον Απρίλη του 1949 από τη Χίο μεταφέρθηκαν στο Τρίκερι πάνω από 1.200 εξόριστες και 2.000 «προληπτικές» κρατούμενες, από περιοχές που εκκένωνε ο κυβερνητικός στρατός. Μετά τα μαρτύριά τους στο Τρίκερι, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών οδηγήθηκε στο «καθαρτήριο» της Μακρονήσου.
 
Όσες δεν λύγισαν (οι μισές περίπου) στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ξαναστάλθηκαν τον Αύγουστο του 1950 στο Τρίκερι. Από εκεί, λόγω της διεθνούς κατακραυγής ενάντια στα στρατόπεδα, άρχισε η σταδιακή απόλυση εξόριστων γυναικών, μέχρι τον Απρίλη του 1953, οπότε οι τελευταίες 19 εξόριστες μεταφέρθηκαν στον Αϊ-Στράτη.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου