Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Εξέγερση στη Βρετανία




Σκηνές άγριας βίας και βανδαλισμών εκτυλίχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, στον απόηχο της δολοφονίας του 29χρονου Mark Duggan από αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στο Τότεναμ.

Πρωταγωνιστές των επεισοδίων ήταν άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, που ξέσπασαν το μένος τους βάζοντας φωτιές σε εμπορικά κέντρα και σε κάδους απορριμμάτων, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων αλλά και αυτοκίνητα.



Μεγάλες εστίες πυρκαγιών ξέσπασαν στο Κρόιντον, το Πέκχαμ και το Λιούισχαμ, στα νότια προάστια του Λονδίνου, ενώ εκτεταμένα επεισόδια, με πετροπόλεμο και χρήση χημικών σημειώθηκε στο Χάκνεϊ και το Ήλινγκ.



Άρον-άρον πίσω στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Cameron

Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας, David Cameron, να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο από τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ιταλία.

Ο κ. Cameron έχει προγραμματίσει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων «Cobra», με τη συμμετοχή αξιωματούχων του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της Scotland Yard, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί ο κύκλος βίας που άνοιξε, με τη δολοφονία του 29χρονου άνδρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη τουλάχιστον 334 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένα 11χρονο αγόρι.



Φόβοι για γενίκευση των επεισοδίων


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από το γεγονός ότι τα επεισόδια ξεπερνούν εφεξής τα σύνορα της πρωτεύουσας και επεκτείνονται και στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της Βρετανίας, όπως το Μπρίστολ, το Μπέρμινχαμ και το Λίβερπουλ.



Στο Λίβερπουλ, ειδικότερα, η τοπική αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με πάνοπλες ομάδες νεαρών, οι οποίοι, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καταστήματα, ενώ πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον Ι.Χ. αυτοκινήτων.



Από την πλευρά του ο Αρχηγός της αστυνομίας, Tim Godwin, με δηλώσεις του προς τον Τύπο, απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, ώστε να μάθουν πού βρίσκονται.



«Καμία πράξη βίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Έχουμε λάβει αυστηρά και δραστικά μέτρα, προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις», είπε ο εκπρόσωπος της Scotland Yard, Andy Ward. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=360788&cid=5 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger