Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η αύξηση κατά 77%, του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αποβεί καταστροφική για την οικονομία

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από το Σεπτέμβριο, κατά 77% (από το 13% στο 23%) το Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία, τον Τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την απασχόληση. Θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα δημόσια έσοδα.
Υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο, αποτελούν γυμναστική στη........ ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ’ ένα ατέλειωτο “ράβε- ξήλωνε”.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.

Προειδοποιούμε τους “μαθητευόμενους μάγους” ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

· Θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.

· Θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

· Θα στερήσει από τους νέους μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες εξόδου σε αναψυκτήρια, ενώ θα πλήξει και τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά μας.

· Θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

· Θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

· Θα μειώσει, αντί να αυξήσει, τα φορολογικά έσοδα, αφού -σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ- η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 10% θα προκαλούσε μείωση της ζήτησης κατά 15%. Αυτό άλλωστε έχει ήδη αποδειχτεί στην πράξη.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο Φ.Π.Α. στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ, το 1981.

Απεμπολεί ένα δικαίωμα για το οποίο πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να κερδίσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα έρευνας (έγγραφο της Επιτροπής με στοιχεία SEC 910, 5/7/2007) έγκυρου ανεξάρτητου οικονομικού Οργανισμού ( Copenhagen Economics ) που επισημαίνουν ότι η επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την μακροοικονομική ισορροπία, αλλά συντελεί και στη δικαιότερη διανομή εισοδήματος, κυρίως στις περιφερειακές περιοχές των κρατών- μελών της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία μείωσε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του Φ.Π.Α. για την εστίαση από 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 40 χιλιάδες θέσεις».

Επισυνάπτεται συγκριτικός πίνακας Φ.Π.Α. στην εστίαση με ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες:

Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο Φ.Π.Α. στην εστίαση
ΧΩΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Φ.Π.Α. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΙΤΑΛΙΑ 20% 10%
ΙΣΠΑΝΙΑ 18% 8%
ΚΥΠΡΟΣ 15% 8%
ΓΑΛΛΙΑ 19,6% 5,5%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 23% 13%
ΤΟΥΡΚΙΑ 18% 8%
ΕΛΛΑΔΑ 23% 23% (από 01.09.2011

http://naxosfan.blogspot.com/2011/08/77-1.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger