Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ποιες ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests

Η Eurobank EFG και η ΑΤΕbank είναι οι δύο ελληνικές τράπεζες που απέτυχαν στo δυσμενές σενάριο των τραπεζικών stress tests που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, που έγιναν βάσει δεδομένων μέχρι τις 31/12/ 2010.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά από stress tests που φθάνει μέχρι 30 Απριλίου του 2011.
Τα δεδομένα για τη Eurobank
Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 31.12 2010, στο δυσμενές σενάριο, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της EFG Eurobank διαμορφώθηκε στο 4,9%. Εξαιτίας όμως των αλλαγών που έχουν γίνει, όπου η Eurobank έχει πουλήσει την πολωνική θυγατρική της και τη ΔΙΑΣ, χωρίς να συνυπολογίσουμε τη χθεσινή ανακοίνωση πώλησης της τουρκικής θυγατρικής της, από το 4,9% όπου βρίσκεται, με όριο το 5%, θα βρεθεί στο 7,6%, συνεπώς θα περάσει τα stress tests.
Tα δεδομένα για την Αγροτική.
Αντίστοιχα, η Αγροτική, στο δυσμενές σενάριο είχε υστέρηση κεφαλαίων 713 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένα μέχρι 30 Απριλίου του 2011, επειδή ακριβώς έχει προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκεται από το -6% θα βρεθεί στο +6%, άρα κι αυτή περνά τη δοκιμασία.
Στα τεστς απέτυχαν οκτώ από τις 90 συνολικά τράπεζες που μετείχαν, εκ των οποίων δύο ελληνικές, πέντε ισπανικές και μία αυστριακή, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΒΑ, θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες τέσσερις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ, η Εθνική Τράπεζα , η Alpha Bank , η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρασαν επιτυχώς.
Πληροφορίες θέλουν μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώνονται και επισήμως stress tests με δεδομένα μέχρι 30 Απριλίου του 2011, που θα επιβεβαιώσουν τα παραπάνω στοιχεία.
Βεβαίως, με πολύ ενδιαφέρον θα δούμε πώς θα αξιολογήσουν τις ελληνικές τράπεζες στις επόμενες εκθέσεις τους οι οίκοι αξιολόγησης σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και τις επισφάλειες. Με πρώτο στη σειρά, την επόμενη εβδομάδα, τον οίκο Fitch που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Περισσότερα στο newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger