Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

MARC HELD Ο άνθρωπος που κρύφτηκε στη Σκόπελο



Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Marc Held, του ταλαντούχου γάλλου designer, αρχιτέκτονα και φωτογράφου, εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα και παρουσιάζει για τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στην γκαλερί του.
 
Της Χριστίνας Ταχιάου

Ο Marc Held έγινε διάσημος στη δεκαετία του ’70 στη Γαλλία για τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που σχεδίαζε. Η Échoppe, η γκαλερί του της οδού Seine, συμβολίζει τις φιλοδοξίες μιας γενιάς όσον αφορά τον τρόπο ζωής και την κατοικία. Όταν ο Φρανσουά Μιτεράν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Marc Held σχεδίασε έπιπλα για το προεδρικό μέγαρο. Το άστρο του έλαμπε ψηλά στο στερέωμα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Marc Held και η σύζυγός του Wilma εξαφανίστηκαν. Πελάτες, φίλοι και γνωστοί τους έψαχναν. Εμφανίστηκαν τηλεφωνικά στον κόσμο τους δυο χρόνια αργότερα, για να τους πουν ότι αποφάσισαν να ζήσουν σ’ ένα ελληνικό νησί που είχαν γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα: τη Σκόπελο.
Ο αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής επισκεύασε ένα σχεδόν γκρεμισμένο σπίτι σ’ ένα χωριουδάκι του νησιού, αλλά κατόπιν θέλησε να ζήσει ακόμη μακρύτερα. Βρήκε το οικόπεδο των ονείρων του σε μια ερημιά, τρία χιλιόμετρα απ’ τη Γλώσσα. Εκεί έχτισε ένα σπίτι που αγναντεύει μόνο το απέραντο γαλάζιο και δεν παραβιάζεται κανέναν ήχο παρά μόνο από το κύμα, τον άνεμο και τις φωνές των ζώων που ο Marc και η Wilma φιλοξενούν. Πλέον, κι οι δυο νιώθουν Έλληνες.
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζονται τα σχέδια του Marc Held και φωτογραφίες που ο ίδιος έκρυβε για 50 χρόνια. Οι φωτογραφίες του, ασπρόμαυρες, απεικονίζουν στιγμές στη ζωή της πόλης. Με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής Contessa, και στη συνέχεια με μια Leica M3, αιχμαλώτισε τη μικρή κοινωνία γύρω του: τους φτωχούς του Παρισιού μεταπολεμικά, πολιτικές διαδηλώσεις, παιδιά να μελετούν και να παίζουν, ενήλικες στην παραλία, την περιοχή Corrèze των παιδικών του χρόνων, τις πρώτες εξορμήσεις του μακριά από την πόλη ή τα προάστια στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονισθούν.
Το βλέμμα του απέδωσε με μια σχετική τρυφερότητα μια Γαλλία που δεν υπάρχει πια, αλλά δεν λησμονήθηκε από αυτούς οι οποίοι, στην Ελλάδα και αλλού, νιώθουν δεμένοι με τη χώρα μας.
Στα εγκαίνια, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Marc και η Wilma Held ήταν παρόντες. Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε ότι το όνομά του, Marcel, άλλαξε σε Marc από αγάπη για το Μάρκο Βαφειάδη! Η Wilma, σε ιδιωτική συζήτηση, υπερασπίστηκε τους Έλληνες στις κατηγορίες ότι δεν δουλεύουν αρκετά σε σύγκριση με τους Βορειοευρωπαίους. Ο Γάλλος και η Αυστριακή που εγκατέλειψαν το Παρίσι έχουν γίνει, πλέον, δικοί μας άνθρωποι.

Γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 11:00-13:30 και 18:30-21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger