Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗ


Διακοπές... όπου είναι φθηνά!

* Μεγάλη η μείωση των οργανωμένων και ομαδικών ταξιδίων, προτιμώνται οι προορισμοί χωρίς ακτοπλοϊκούς ναύλους, στροφή και στα «all inclusive» πακέτα διακοπών

 
Της Λένας Κισσάβου



«Οι Ευρωπαίοι ζήλευαν την ανεμελιά και το χαμόγελο του Έλληνα, μέχρι και πρότινος, που του... κόπηκε. Σήμερα δεν τον ζηλεύουν καθόλου γιατί έγινε ίδιος με αυτούς!». Είναι τα λόγια Ευρωπαίου, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού και μεταφέρει τα ενδόμυχα αισθήματα των ξένων τουριστών για τη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων και πάλι την προτίμησαν.
Παράλληλα, ένας Έλληνας τουριστικός πράκτορας σημειώνει ότι οι ξένοι τουρίστες κάνουν φθηνότερες διακοπές από τους Έλληνες στη χώρα μας, αφού τα ξένα τουριστικά πρακτορεία «κλείνουν» ιδιαίτερα οικονομικά πακέτα διακοπών, τα οποία οι μεμονωμένοι Έλληνες πάντα πληρώνουν ακριβότερα.
Το ερώτημα όμως είναι: Θα πάει φέτος ο Έλληνας διακοπές;
Αν και οι απόψεις διίστανται, η γενική εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον το ψάχνουν, αλλά μόνο για οικονομικά πακέτα. Αυτό διαπιστώνεται από τη συνήθη ερώτηση που κάνει φέτος η μεγαλύτερη μερίδα ενδιαφερομένων, μπαίνοντας στα τουριστικά πρακτορεία: «Θέλουμε ένα οικονομικό πακέτο. Πού έχετε;». Δεν τους ενδιαφέρει ο προορισμός, δεν έχουν προτίμηση σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά απλά και μόνο θέλουν να πάνε διακοπές χωρίς να τους κοστίσει ακριβά αυτή η ανάγκη ή η επιθυμία.
Από την άλλη όσοι ήδη το πήραν απόφαση και οργανώνουν διακοπές, διαπιστώνεται να έχουν μειώσει τις μέρες διαμονής τους και το γενικότερο κόστος τους, κάνοντας περικοπές, όπως με το να επιλέξουν έναν προορισμό χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πλοίο, λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως επίσης με το να βρουν ένα οικονομικό κατάλυμα που θα προσφέρει και ημιδιατροφή ή κάποιοι πάλι στρέφονται στις προσφορές με το χαρακτηριστικό βραχιολάκι του «all inclusive», οι οποίες αφορούν σε πλήρη πακέτα οικονομικών διακοπών σε καταλύματα, κυρίως ξενοδοχεία, που προσφέρουν μία ενιαία τιμή για διαμονή με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, ποτά παγωτά, σνακ, καφέδες… κ.α.
Η επιλογή του μέρους των διακοπών, για όσους τελικά θα πάνε, γίνεται πλέον με κριτήρια κόστους, στο μεγαλύτερο ποσοστό των Λαρισαίων , όπως διαπιστώνουν οι τουριστικοί πράκτορες της πόλης μας κ. Νατάσα Μπουντίνου και κ. Τέρη Κουφοδήμου.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων που «κλείνουν» ταξίδια αναψυχής με προορισμό την Κίνα, την Καραϊβική, τις Σεϋχέλλες, το Παρίσι, την Ιταλία, την Ισπανία ακόμη και την Αμερική, αν και αυτές μειώθηκαν αισθητά από το 2010 και μετά.
«Πάντα παρατηρείται μια καθίζηση στη ζήτηση για διακοπές, όταν ανακοινώνονται τα μέτρα για την οικονομία...» παρατηρεί η κ. Νατάσα Μπουντίνου, γεγονός που αποδεικνύει ότι πολλά εξαρτώνται από τα «χαράτσια» που έχουμε να πληρώσουμε και αν τελικά τα έσοδά μας θα μας επιτρέψουν να πάμε διακοπές.
Όλα ξεκινούν από το πόσα χρήματα θα μας μείνουν στην τσέπη, αφού πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και ανάλογα θα αποφασίσουμε αν υπάρχει η πιθανότητα να πάμε διακοπές και για πόσες μέρες, θα μας φτάσουν.
Ακόμη και οι δεκαοκτάρηδες, οι απόφοιτοι λυκείου, που πέρασαν τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων και κάθε χρόνο παρατηρείται ένα μεγάλο ρεύμα εξόρμησής τους στα νησιά, φέτος είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που το τολμούν, τονίζει η κ. Μπουντίνου.
Η μεγαλύτερη μερίδα αρκείται σε ένα μπάνιο στα κοντινά παράλια, αφού η οικογένεια δεν έχει περίσσευμα για να πληρώσει τις διακοπές τους. Έχει ήδη καταβάλλει ένα σεβαστό ποσό στα φροντιστήρια ενώ παράλληλα αποταμιεύει για τις σπουδές τους.
Όσοι από αυτούς τελικά έχουν καταφέρει να πείσουν τους γονείς τους, να καταβάλλουν ένα ποσό γι’ αυτή τους την επιθυμία, προτίμησαν νησιώτικους προορισμούς, όπως Σκιάθο και Πάρο, επιλέγοντας όμως φθηνά δωμάτια, χωρητικότητας τριών και τεσσάρων ατόμων, για να μοιραστούν τα έξοδα.
Μεγάλη μείωση ζήτησης παρατηρείται και στα οργανωμένα ομαδικά ταξίδια, παρατηρεί η κ. Νατάσα Μπουντίνου, ενώ προσθέτει ότι μειώθηκαν τόσο σε αυτά, όσο και στις ατομικές εξορμήσεις διακοπών οι μέρες διαμονής, για να πετύχουν μικρότερο κόστος.
Τα δεκαήμερα του παρελθόντος έγιναν πενθήμερα και τετραήμερα.
«Ο φετινός Ιούνιος δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό, από άποψη κίνησης ενδιαφέροντος για διακοπές. Η πτώση είναι ιδιαίτερα αισθητή…», αναφέρει η κ. Τέρη Κουφοδήμου, συμπληρώνοντας ότι οι μόνοι που πάνε διακοπές αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι οι απόφοιτοι λυκείου.
Η κ. Κουφοδήμου υποστηρίζει ότι δεν βοηθούν και οι τιμές των καταλυμάτων, οι οποίες δεν μειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και δεν είναι καθόλου προκλητικές για τους Έλληνες.
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης θα περίμενε κανείς να υπάρξουν ελκυστικές προσφορές ώστε να παρακινήσουν περισσότερο κόσμο να πάει διακοπές, αλλά δυστυχώς κάποιοι κρατούν υψηλές για την εποχή μας, τις τιμές τους», συμπληρώνει η ίδια.
Τα νησιά δε, δεν εντάσσονται στις προτιμήσεις όσων ενδιαφέρονται για διακοπές, εξαιτίας των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (αυξήθηκαν κατά 20%), ενώ όλο και μεγαλύτερη μερίδα Λαρισαίων, κυρίως οικογένειες, προσανατολίζεται στις προσφορές «all inclusive».


eleytheria


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger