Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Στο στόχαστρο οι αλλαγές στην Υγεία
* Κ. Καραμπάτσας: Θα ωφεληθεί ο πολίτης * Λ. Καραγεώργος: Σε πορεία αιφνίδιου ή αργού θανάτου το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας * Ντ. Γιαννακόπουλος: Περικοπές κατά της υγείας…

Ποικίλες -και στην πλειοψηφία αρνητικές- αντιδράσεις, προκαλεί στο χώρο της Υγείας, η οριστική πρόταση του Υπουργείου για αναδιάταξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΣΥ, τον «αναλυτικό χάρτη» της οποίας δημοσίευσε χθες η «Ε».
Σε επίπεδο νομού οι αλλαγές αφορούν κατά κύριο λόγο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με αυξομειώσεις (σ.σ.: κυρίως μειώσεις…) κλινών, αλλά και γιατρών.
Με διαφορετικό πνεύμα υποδέχτηκαν την πρόταση, διοίκηση και συνδικαλιστές του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ο διοικητής του κ. Κων. Καραμπάτσας κάνει λόγο για «ανασύνταξη δυνάμεων που θα βελτιώσει την κατάσταση» και προβλέπει «εξορθολογισμό πόρων με ωφελημένο τον πολίτη».
Αντίθετα ο πρόεδρος των γιατρών κ. Λαμπρ. Καραγεώργος, θεωρεί ότι το Γ.Ν.Λ. μπαίνει σε πορεία είτε «αιφνίδιου», είτε «αργού αλλά προγραμματισμένου θανάτου», δηλώνει ότι οι ανακοινωθείσες αλλαγές «δεν εδράζονται και δεν απορρέουν από καμία πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη των υγειονομικών αναγκών της χώρας», επισημαίνει τις «παραδοξότητες» των ανακοινωθέντων αλλά και την πανελλήνια πρωτοτυπία: ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως το Γενικό Λάρισας να μπαίνει σε ενιαίο κύκλο διοίκησης.
Τέλος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, κρίνοντας συνολικά το εγχείρημα μιλά για περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο 10.000 –σε τελική φάση- κρεβατιών, απομάκρυνση 6.500 γιατρών και τεράστιες ελλείψεις σε υλικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Πιο αναλυτικά:
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Λ.
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Κων. Καραμπάτσας, δήλωσε προς την «ΕτΔ» τα εξής: «Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν, έχουν ως στόχο την ανασύνταξη των δυνάμεών μας και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τη δημόσια υγεία στο νομό και την περιοχή. Άλλωστε αποτελούν προϊόν προσεκτικής και συστηματικής διαβούλευσης και μελέτης. Η βελτίωση της καθημερινής δράσης είναι ορατή, η λειτουργική διασύνδεση των Νοσοκομείων της Λάρισας αυτονόητη και ο εξορθολογισμός, ανθρωπίνων και υλικών πόρων προφανής. Ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ο πολίτης θα είναι σίγουρα ωφελημένος».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν πρόκειται για αναδιάταξη με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά για κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος, σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές οδηγούν σε:
- κλείσιμο, σε πρώτη φάση 4.000 και με απώτερο στόχο 10.000 κλινών,
- απόλυση ή μετακίνηση 6.500 γιατρών του ΕΣΥ, με τρόπο αλχημικό. Κι αυτό γιατί γίνεται λόγος για ικανοποιητική αναλογία αριθμού γιατρών προς αριθμό ασθενών, αλλά συνυπολογίζουν τους Πανεπιστημιακούς, τους αγροτικούς κ.ά. στους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ δεν ανήκουν σ΄ αυτό και,
- τραγική έλλειψη υλικών με αποτέλεσμα να απειλούνται οι ζωές των ασθενών.
Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα, ο κ. Γιαννακόπουλος θεωρεί ότι, προς το παρόν μπορεί να μην επιφέρονται μεγάλες ανατροπές, αλλά «είναι προφανές ότι, σε δεύτερη φάση, θα υποστούμε τις οδυνηρές συνέπειες του «Καλλικράτη» στην Υγεία.
Σημειώνει ακόμη ότι η πολιτική των συγχωνεύσεων οδηγεί στο κλείσιμο «μη προσοδοφόρων» κλινικών, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Προνοιακών Ιδρυμάτων, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες του εξωτερικού, με τις ευλογίες του κ. Λοβέρδου, ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στις αρτιότερες υποδομές των ελληνικών Νοσοκομείων, αφού παραχωρούνται σε αυτές 560 τουλάχιστον κρεβάτια με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν.Λ.
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα και τόνο, η άποψη του προέδρου των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και των Κέντρων Υγείας και μέλους του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου κ. Λάμπρου Καραγεώργου, ο οποίος δηλώνει ότι οι ανακοινωθείσες αλλαγές δεν εδράζονται και φυσικά δεν απορρέουν από καμία πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη των υγειονομικών αναγκών της χώρας. «Ενώ αναμφισβήτητα, λέει, χρειάζεται μια ανακατανομή μονάδων, δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε υπάρχουν στοιχεία γιατί κλείνουν κλινικές και καταργούνται κλίνες, ή και γιατί αλλού αυτές αυξάνουν»…
Ο κ. Καραγεώργος επισήμανε: ενώ για μας, ο υγειονομικός χάρτης της χώρας πρέπει να αποτυπώνει τις ανάγκες του ελληνικού λαού και τις απαιτούμενες υποδομές υγείας, για το υπουργείο σημαίνει την απλή καταγραφή του κόστους των υπηρεσιών υγείας».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος των γιατρών του Γ.Ν.Λ., παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία και αναλογίες:
- Η Θεσσαλία είναι το πλέον «μειονεκτικό» γεωγραφικό διαμέρισμα, σε αριθμό κλινών και νοσοκομείων. Ενώ ο μέσος όρος της πανελλήνιας αναλογίας είναι 1 Νοσοκομείο ανά 100.000 κατοίκους, στη Θεσσαλία είναι 1 Νοσοκομείο ανά 150.000 και πλέον κατοίκους.
Αντίστοιχα σε επίπεδο κλινών, η Θεσσαλία διαθέτει μόνο τα 2/3 σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, αντιστοιχώντας λιγότερες από 2 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, υπολειπόμενη σημαντικά ακόμη και από άλλες περιφέρειες, όπως η Ήπειρος ή η Πελοπόννησος.
- Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ίσως είναι το μόνο Νοσοκομείο με περισσότερες από 250 κλίνες, χωρίς αυτόνομη διοίκηση. Και μάλιστα ενώ διαθέτει περισσότερες, από άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία, λειτουργικές κλίνες και εξειδικευμένες -τις αποκαλούμενες τριτοβάθμιες- κλινικές, εντούτοις μπαίνει σε ενιαίο κύκλο διοίκησης με άλλο Νοσοκομείο.
Θεωρούμε, τονίζει ο κ. Καραγεώργος ότι το ΓΝΛ μπαίνει σε πορεία είτε «αιφνίδιου», είτε «αργού αλλά προγραμματισμένου θανάτου». Και δίνει ένα παράδειγμα: Τρεις κλινικές (ΩΡΛ, Ορθοπεδική και Χειρουργική), με πάνω από 20 γιατρούς σήμερα, λόγω συνταξιοδοτήσεων θα μείνουν σε δύο χρόνια μόνο με πέντε. Επομένως οδεύουμε σε κατάργηση βασικών κλινικών, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορεί να νοείται Νοσοκομείο. Αν η διοίκησή του ήταν αυτόνομη, τότε θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες να καλυφθούν οι ελλείψεις. Τώρα όμως αυτό δεν θα συμβεί…».
ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΕΣ
Μπαίνοντας περισσότερο στην ουσία της τελικής πρότασης του υπ. Υγείας, ο κ. Καραγεώργος επισημαίνει τις εξής «παραδοξότητες», όπως ο ίδιος αποκαλεί:
- σε επίπεδο Θεσσαλίας κλείνουν 107 κρεβάτια, κάποια μάλιστα θα «δοθούν» σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ υπάρχει αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας,
- η πρόταση εδράζεται σε εντελώς αστήρικτες προτάσεις και στοιχεία τα οποία δεν είναι πραγματικά. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία αυτοαναιρείται: Ενώ για παράδειγμα, στόχος –υποτίθεται- είναι η ύπαρξη μικρών κλινικών (κάτω των 25 κλινών), οι δύο Παθολογικές Κλινικές του ΓΝΛ είναι των 25 κλινών και συνενώνονται σε μια υπερκλινική των 50-60 κλινών. Το ίδιο συμβαίνει και στο Πανεπιστημιακό, όπου μάλιστα συνενώνεται Μονάδα με Κλινική. Πιστεύω ότι εδώ εξυπηρετούνται άλλου είδους στόχοι…
- Γιατροί ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο για λόγους εντυπώσεων. Έτσι, στην Παιδιατρική του ΓΝΛ, ανακοινώνεται ότι θα μειωθούν στις 4 οι θέσεις, ενώ οι μόνιμοι γιατροί είναι 3!
- Ενώ θα μπορούσε, έστω και για τα «μάτια του κόσμου», να αναπτυχθούν απόλυτα αναγκαίες κλινικές, όπως π.χ. η Ογκολογική με 50 ας πούμε κρεβάτια ή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, ούτε αυτό δεν γίνεται…».
Συνολικά λοιπόν για τον συνδικαλιστή του ΓΝΛ, «πρόκειται για μια πρόταση που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και δημιουργεί συνθήκες ιδιωτικής λογικής στο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα εκχωρεί σημαντικά κομμάτια του στον ιδιωτικό τομέα».
Δ. Χατζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger