Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ταξί: «Γραμμή» για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων * Έκλεισαν την κοιλάδα χθες το μεσημέρι και μετά άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων



Εξαγριωμένοι από τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών είναι οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλίας, που παραμένουν στα Τέμπη για τρίτη μέρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και σήμερα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς της κοιλάδας αλλά και με άλλες μορφές κινητοποίησης. Χθες, τέταρτη μέρα των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλίας εφάρμοσαν την τακτική «μαστίγιο και καρότο», καθώς προχώρησαν σε τρίωρο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ, στο ύψος των παλιών διοδίων, ενώ στη συνέχεια πήγαν στα διόδια Πυργετού και Μακρυχωρίου και άνοιξαν τις μπάρες για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων –που προηγουμένως είχαν αποκλείσει. Μάλιστα, χθες το μεσημέρι, στα Τέμπη ήλθαν κι ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη, καθώς «κατέβηκαν» περίπου 20-25 οχήματα από τη συμπρωτεύουσα.
«Δεν μας ακούει ο υπουργός, δεν τον ακούμε κι εμείς», «Όσο τραβάει το σχοινί ο υπουργός, τόσο θα μαζευόμαστε περισσότεροι», ήταν μερικές από τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των επαγγελματιών του κλάδου. Από νωρίς χθες το πρωί, στην κοιλάδα των Τεμπών μαζεύονταν οδηγοί και οχήματα από όλη τη Θεσσαλία. Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε νέος αποκλεισμός της ΠΑΘΕ. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν στο κλείσιμο της εθνικής οδού, στο ύψος των παλιών διοδίων, μέχρι λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.
Να σημειωθεί ότι από το «μπλόκο» επιτρεπόταν η διέλευση τόσο ΙΧ οχημάτων που κατευθυνόταν προς τους οικισμούς της γύρω περιοχής, όσο και η διέλευση των λεωφορείων που εκτελούσαν τα τοπικά δρομολόγια, όπως επίσης και η διέλευση φορτηγών που μετέφεραν ευπαθή προϊόντα. Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι οδηγοί που αιφνιδιαστικά βρέθηκαν... στην ουρά, στον κόμβο της Γυρτώνης. Με την έναρξη του αποκλεισμού, οι αστυνομικές δυνάμεις ενεργοποίησαν και πάλι την εκτροπή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και ταλαιπωρία.
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ
Οι ιδιοκτήτες ταξί είναι εξοργισμένοι με την στάση της ηγεσίας του Υπουργείου και αντιδρούν έντονα στην αδιαλλαξία που όπως λένε αυτή επιδεικνύει. «Δεν μας ακούει ο υπουργός, δεν τον ακούμε κι εμείς», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Λάρισας, Παναγιώτης Γκονιάρης. «Όσο τραβάει το σχοινί ο Ραγκούσης, τόσο θα μαζευόμαστε κι εμείς περισσότεροι», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγνησίας, Αναστάσιος Δεμερτζής –«ο υπουργός έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι έχει αποτύχει», σημείωσε.
Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, κι ενώ συνεχιζόταν ο αποκλεισμός της κοιλάδας, στα παλιά διόδια έφτασαν και περίπου 20-25 ταξί από τη Θεσσαλονίκη, για να ενισχυθεί το «μπλόκο». Μετά τις 3 το μεσημέρι, με τη λήξη του αποκλεισμού της ΠΑΘΕ, μέρος των οδηγών και οχημάτων κατευθύνθηκαν στα διόδια του Πυργετού και του Μακρυχωρίου, όπου και άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων, για ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Νωρίς το βράδυ, από τις 8 ως τις 8.30 περίπου, οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε αποκλεισμό μισής ώρας της ΠΑΘΕ, πάλι στο ύψος των παλιών διοδίων, ενώ αυτή τη φορά διαμαρτυρήθηκαν πεζή. Να σημειωθεί ότι και σήμερα αναμένονται κινητοποιήσεις, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρωί, σε νέα επιτόπια συνεδρίαση. Οι ιδιοκτήτες παραμένουν στα Τέμπη και η απεργία συνεχίζεται.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στο μεταξύ, επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση έστειλε η διοίκηση του Σωματείου Περιφερειακών Ταξί Ν.Λάρισας, τονίζοντας πως οι διαδοχικές αυξήσεις στα κόμιστρα έχουν κάνει απαγορευτικές τις μετακινήσεις των κατοίκων των μικρών οικισμών και χωριών με ταξί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Γιάννη Σαπουνά, πλέον η διαδρομή από το Λιβάδι Ελασσόνας ως την Ελασσόνα (μόνον το πήγαινε) φτάνει στα 40 ευρώ, ενώ εάν κάποιος θέλει από το Λιβάδι να έρθει στη Λάρισα, με ταξί, καλείται να πληρώσει σχεδόν 100 ευρώ. Το Σωματείο ζητά την επανεξέταση του θέματος της κατηγορίας των πρώην αγοραίων ταξί.
Β. ΕΞΑΡΧΟΣ:
«Πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διάλογος»
«Χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει, ότι το ταξί θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες και οι ιδιοκτήτες ταξί θα ζουν με αξιοπρέπεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας του κόμματος, Βασίλης Έξαρχος. «Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι επίσης αυτονόητο, ότι ο διάλογος, που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, και όλες οι αναγκαίες αποφάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένου δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιουλίου θα γίνει διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, όπου ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του τομέα για τις προθέσεις του υπουργείου για τα ταξί. 
ελευθερια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger