Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο δήμαρχος Σκιάθου Νικ. Πλωμαρίτης επισήμανε ότι στο δήμο Σκιάθου δεν υπάρχει προσωπικό



Να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και προς την ΚΕΔΚΕ αποφάσισαν τα μέλη της ΤΕΔΚ Μαγνησίας αναφορικά με το θέμα των μεγάλων περικοπών στα οικονομικά των ΟΤΑ και για αυτό το λόγο μάλιστα, θα αποστείλουν εγγράφως τη διαμαρτυρία τους. Σύμφωνη γνώμη για την κίνηση, εξέφρασαν και οι δύο μόνο από τους εν ενεργεία δημάρχους που παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση και συγκεκριμένα της Σκιάθου και του Μουρεσίου-Ζαγοράς.
Τα αιτήματα
Στο έγγραφο που αποστέλλουν, οι δήμαρχοι τονίζουν οκτώ βασικά σημεία όπου μεταξύ άλλων επισημαίνουν την σημαντική μείωση των ΚΑΠ, την μην έγκαιρη αλλά και “πετσοκομμένη” καταβολή της ΣΑΤΑ, τη μείωση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, την ανάγκη να δοθούν δάνεια στους δήμους για να καλύψουν παλιές οφειλές και κυρίως να καλυφθούν οι νέες αρμοδιότητες που τους δίδονται με τους ανάλογους πόρους.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Απ. Αρέθας σημείωσε ότι το θέμα είναι οι δήμοι να λαμβάνουν αυτό που το ίδιο το κράτος θεωρεί ως το ελάχιστο ποσό για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος.
Ο δήμαρχος Σκιάθου Νικ. Πλωμαρίτης επισήμανε ότι στο δήμο Σκιάθου δεν υπάρχει προσωπικό καθώς πολλοί έφυγαν με συνταξιοδότηση, ενώ πρότεινε οι δήμοι να έχουν την δυνατότητα επιβολής ξεχωριστών τελών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου, π.χ. Για τη Σκιάθο να επιβληθεί τέλος τουριστικής προβολής, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι οι δήμοι με τις οικονομικές τους υπηρεσίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κράτος στην είσπραξη των φόρων. Την ανάγκη να οι δήμοι να προχωρήσουν σε περιστολή των δαπανών τους και να φροντίσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για να έχουν έσοδα, επισήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Γιώργος Αντώνογλου-Κασσαβέτης, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα οι δήμοι απλά ξόδευαν και δεν είχαν φροντίσει να παράξουν πλούτο.
Ο Ορέστης Παπαχρήστου, δημοτικός σύμβουλος κι εκπρόσωπος του δήμου Αλοννήσου, τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται τουλάχιστον.
Οι κ.κ. Γαρδικλής, Καραγκιόζογλου και Παπαρούνας επισήμαναν ην ανάγκη η ΤΕΔΚ σαν συνδικαλιστικό όργανο να είναι διεκδικητική και το θέμα του εξορθολογισμού των οικονομικών σε κάθε δήμο. Παραδέχθηκαν πάντως ότι υπάρχουν και πολλά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για τη σωστή και οικονομική λειτουργία των δήμων, μέσω των νόμων του κράτους, που σε πολλές περιπτώσεις, επιβαρύνουν, αντί να εξοικονομούν χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger