Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η ξεφτιλισμένη κυβέρνηση ψήφισε τη λεηλασία για να πάρει το δάνειο, αλλά η τρόικα λέει: “Περιμένετε στο ακουστικό σας”

"Μετεξεταστέα" έκριναν οι ηγέτες της Ευρωζώνης το περασμένο Σαββατοκύριακο την Ελλάδα.
Ύστερα από όλους αυτούς τους εκβιασμούς και τις πιέσεις για την "έγκαιρη" ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου "για να αποφύγουμε την βέβαιη χρεοκοπία" οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αποφάσισαν ότι η συζήτηση για το νέο πακέτο "σωτηρίας" της Ελλάδας μπορεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Το μόνο που αποκόμισαν ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου από την ηλεκτρονική τηλεδιάσκεψη ήταν τα 12 δισεκατομμύρια της πέμπτης δόσης. Αποκόμισαν; Τρόπος του λέγειν. Τα χρήματα αυτά μόλις και μετά βίας φτάνουν για να αποπληρωθούν τα παλιά ομόλογα που λήγουν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ούτε ένα ευρώ από αυτά τα δισεκατομμύρια δεν πρόκειται -ούτε επρόκειτο ποτέ- να χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν "μισθοί και συντάξεις", όπως έλεγαν τα κανάλια και οι εφημερίδες. Οι μόνοι που αποκόμισαν κάτι ήταν, για μια φορά ακόμα, οι δανειστές "μας", οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι και τα άλλα τρωκτικά που ροκανίζουν συστηματικά, δεκαετίες τώρα, τα δημόσια ταμεία.
Η αναβολή της απόφασης για το νέο πακέτο "διάσωσης" για τον Σεπτέμβρη δεν είναι τυχαία. Οι ηγέτες της Ευρώπης δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν κάποια κοινή αποδεκτή λύση -μια λύση δηλαδή που θα εξασφαλίζει στο ακέραιο τα συμφέροντα των πιστωτών. Παρά τα δρακόντεια μέτρα του Μεσοπρόθεσμού οι αγορές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα -ακόμα και αν η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις που θα την διαδεχτούν καταφέρουν πραγματικά να τα επιβάλλουν- είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της.
Το πρωί της Δευτέρας η Standard & Poors (S&P) τίναξε στον αέρα το τελευταίο σενάριο της "οικειοθελούς επιμήκυνσης" που προωθούσε, σε συνεργασία με τις γερμανικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο Σύνδεσμος των Γαλλικών Τραπεζών. "Η πρόταση για την παροχή ρευστότητας έως και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα", γράφουν οι Financial Times, "συνοδευόταν από τον όρο να μην υποβαθμίσουν (και άλλο) οι οίκοι αξιολόγησης το ελληνικό χρέος. Η S&P, όμως, είπε με μια δήλωσή της νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι κάθε επιμήκυνση θα είναι μια "εκβιαστική" συναλλαγή και η οποία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στο επίπεδο της επιλεκτικής χρεοκοπίας... Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί μια αντίστοιχη δήλωση από την Fitch, τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης που είπε σε μια επιστολή της προς τους Financial Times ότι αν μοιάζει με χρεοκοπία, θα το αξιολογήσουμε σαν χρεοκοπία".
Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή ενός μέρους (70%) των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με νέα 30ετούς διάρκειας. Το ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται να τους πληρώνει, για αυτή την "εξυπηρέτηση" για όλα αυτά τα χρόνια επιτόκια από 5.5% έως 8% -ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα πετύχει η Ελλάδα. Από τα χρήματα που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο το 30% θα το δανείσει σε ένα "Όχημα Ειδικού Σκοπού" (οικονομικό όχημα, όχι φυσικό) το οποίο θα τα επενδύσει σε ομόλογα χωρών ή οργανισμών με αξιολόγηση ΑΑΑ. Στη συνέχεια, το "όχημα" αυτό θα εγγυηθεί τα 30ετη ομόλογα των τραπεζών. Μπερδευτήκατε; Δεν πειράζει, δεν είσαστε οι μόνοι.
"Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τα κουτάκια και τα βελάκια" γράφει ο Wolfgang Munchau, στους Financial Times, "θα ανακαλύψετε σχετικά σύντομα ότι όλη αυτή η περίπλοκη δομή δεν αποτελεί κανενός είδους ιδιωτική συμμετοχή. Μάλλον για διάσωση των ιδιωτών πρόκειται... Η πολυπλοκότητα του σχεδίου προκύπτει από την ανάγκη να πεισθούν οι οίκοι αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν σε επίπεδο χρεοκοπίας το ελληνικό χρέος". Φυσικά οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι ηλίθιοι.

Ανταμοιβή

Το σχέδιο προβλέπει την ανταμοιβή των ομολογιούχων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα "επιμήκυνσης" όχι μόνο με γενναία επιτόκια, αλλά και "εμπράγματες εγγυήσεις" (τα ομόλογα που θα αγοράσει το "όχημα"). Όσο για αυτούς που δεν θα δεχτούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι πιθανότητες να αποζημιωθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει γίνονται ακόμα μικρότερες -αφού οι δικές τους αποζημιώσεις θα έρχονται πλέον σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό κάνουν λόγο για «εκβιασμό» οι οίκοι αξιολόγησης και απειλούν την Ελλάδα με υποβάθμιση σε επίπεδο χρεοκοπίας.
Όσες θυσίες και να επιβάλουν οι κυβερνήσεις μας και οι τρόικες το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Για να γίνει το ελληνικό χρέος πραγματικά βιώσιμο, έγραφε πριν μερικές μέρες ο Τζέφρι Σακς -ένας αμερικανός οικονομολόγος που υπήρξε ο βασικός εμπνευστής των σχεδίων της ακραία νεοφιλελεύθερης θεραπείας-σοκ της ανατολικής Ευρώπης- θα πρέπει και τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 3% και να δοθεί μια δεκαετής χάρη στη χώρα. Αλλά φυσικά αυτά είναι αδιανόητα για τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους.
"Γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να θέλει να αποδεχτεί μια τέτοια καταστροφική συμφωνία μου είναι ασαφές", γράφει στο κλείσιμο του άρθρου του ο Munchau. Σε εμάς, όμως, δεν είναι  καθόλου ασαφές. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που θέλει να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία -γιατί, απλά, δεν υπάρχει μόνο μια Ελλάδα. Υπάρχουν δύο.
Από τη μια είναι η Ελλάδα των Βγενόπουλων, των Κωστόπουλων και των Λάτσηδων, η Ελλάδα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των επενδυτών και των κάθε λογής συνεργατών και φίλων τους. Και από την άλλη είναι η Ελλάδα των εργατών, των συνταξιούχων, των φοιτητών, των αγροτών, των ανέργων, των μεταναστών, των φτωχών. Η πρώτη Ελλάδα θέλει διακαώς να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία: από τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια των Ευρωπαϊκών τραπεζών τα μισά βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Τα ιλιγγιώδη κέρδη τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η άλλη όψη των μεγάλων δημόσιων ελλειμμάτων. Και φυσικά δεν θέλουν να τα χάσουν. Αυτή την Ελλάδα αντιπροσωπεύει η κυβέρνηση του ΓΑΠ. Αυτή την Ελλάδα "έσωσαν" με την ψήφο τους οι 155.
Όσο για την άλλη Ελλάδα -εμείς δείξαμε πολύ καθαρά τι πιστεύουμε για το χρέος και για το Μεσοπρόθεσμο και για τον εφαρμοστικό νόμο. Το δείξαμε με την μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία. Το δείξαμε με την επιμονή μας στην "κατάληψη" της Πλατείας Συντάγματος -παρά την λυσσαλέα επίθεση της αστυνομίας τους. Και θα συνεχίσουμε να το δείχνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι τη νίκη.
http://www.ergatiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2554:i976&Itemid=62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger