Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Όχι σε άλλη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

«Βαρύτατο πλήγμα στις χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, θα επιφέρει η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από 13% σε 23%) από την 1η Σεπτεμβρίου 2011», αναφέρει σε δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου για συνολική επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ.

Το ΕΒΕΑ ήδη έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών εστίασης που βάλλονται άμεσα από τη μετάταξη του ΦΠΑ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, εάν τελικά εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, εκατοντάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα μείωσης του τζίρου τους από τον περιορισμό που θα επιφέρει στην κατανάλωση η σημαντική αύξηση των τιμών στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ σημαντικό θα είναι και το πρόβλημα στον τομέα της απασχόλησης, καθώς μόνο σε 50 μεγάλες αλυσίδες εστίασης απασχολούνται περισσότεροι από 21.000 εργαζόμενοι.

Βαρύτατο επίσης θα είναι το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανταγωνιστικές στον τουρισμό χώρες διαμορφώνονται πολύ χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης.

Συγκεκριμένα:

- Πορτογαλία 13% (μάλιστα ενώ τα αλκοολούχα είναι στον υψηλό συντελεστή εξαιρούν το κρασί και το έχουν στο 13% για να ενισχύσουν τους οινοπαραγωγούς)

- Ισπανία 8%

- Ιταλία 10%

- Γαλλία 5,5% (μειώθηκε το 2009 - σχετικά άρθρα αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας)

- Κύπρος 8%

- Τουρκία 8%

Επίσης η Ιρλανδία μείωσε το ΦΠΑ ειδικά για το κλάδο εστίασης και τις υπηρεσίες φιλοξενίας από 13,5% στο 9% από 1/7/2011 έως και 31/12/2013 για να τονώσει την απασχόληση στα σχετικά επαγγέλματα.
Είναι προφανής η δραματική σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Επίσης υπάρχει κοινοτική οδηγία από τις 5 Μαΐου 2009 (Council Directive 2009/47/EC) η οποία παροτρύνει την εξαίρεση από τον Υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των επαγγελμάτων εστίασης διότι είναι κλάδος εντάσεως εργασίας και παράλληλα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Μελετώντας συνολικά το χειρισμό του ΦΠΑ οι νότιες χώρες που αποβλέπουν και σε υψηλό τουρισμό υιοθετούν χαμηλούς συντελεστές σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες που δεν εξαιρούν τις υπηρεσίες εστίασης καθώς προφανώς ο τουρισμός δεν αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Εθνικού τους προϊόντος.
Ο κ. Μίχαλος ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει σοβαρά την απόφασή του αυτή, αλλά και συνολικότερα να μελετήσει τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στην αγορά μια γενικότερη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger