Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Καταδικάστηκαν στελέχη της Πολεοδομίας

Καταδικάστηκαν στελέχη της Πολεοδομίας
Ενοχοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου. Η δίκη συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες με το δικαστήριο να επιβάλει ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή σε κάθε κατηγορούμενο, οι οποίοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης.
 
 Η υπόθεση αφορούσε σε αυθαίρετες κατασκευές σε πολυκατοικία στο κέντρο του Βόλου, οι οποίες βεβαιώθηκαν από αυτοψία υπαλλήλων της υπηρεσίας το 1996, ωστόσο καμία ενέργεια δεν έγινε μέχρι το 2008 (!) οπότε επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ περίπου.
 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από το Φεβρουάριο του 2006 έως το Σεπτέμβριο του 2008 ο πρώτος υπάλληλος ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου και η δεύτερη προϊσταμένη του Γραφείου Ελέγχου Κατασκευών Αυθαιρέτων υπεύθυνη για τον καταλογισμό των προστίμων αυθαιρέτων και την τήρηση της διαδικασίας κατεδάφισής τους.
 
Η αυτοψία στην πολυκατοικία έγινε μετά από καταγγελία τον Φεβρουάριο του 2006 και διαπίστωσε αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας: κάλυψη ακαλύπτου χώρου και μετατροπή του σε γκαράζ πλυντηρίου αυτοκινήτων, κατασκευή δύο χώρων, κατασκευή στον πέμπτο όροφο, κατασκευή αποθήκης στο δώμα.
 
Η ένσταση κατά της έκθεσης αυτοψίας που υπέβαλε ένας εκ των τριών συνιοδιοκτητών απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αυθαίρετων και οι κατασκευές κρίθηκαν συνολικά αυθαίρετες.
 
Έκτοτε ο φάκελος της υπόθεσης έλαβε τη θέση του... πάνω στο γραφείο της αρμόδιας υπαλλήλου επί 12 χρόνια. Παρά τις διαρκείς οχλήσεις του καταγγέλλοντος -είχε αγοράσει διαμέρισμα στην πολυκατοικία- για την απομάκρυνση των αυθαιρέτων, κανένα πρόστιμο δεν επιβλήθηκε, ενώ για κατεδάφιση ούτε λόγος. Άλλωστε σύμφωνα με την παραδοχή στελεχών της Πολεοδομίας καμία κατεδάφιση δεν έχει γίνει ποτέ εξαιτίας έλλειψης συνεργείων!
 
Η μόνη διαδικασία κινήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά από πολλοστή επίσκεψη του καταγγέλλοντος στην Πολεοδομία. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.939,68 ευρώ εφάπαξ, με τους υπαλλήλους να αρκούνται για να διακριβώσουν το χρόνο κατασκευής των αυθαιρέτων (προ του 1983) σε υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών, η οποία σημειωτέον κατατέθηκε μία ημέρα πριν την επιβολή προστίμου. Καμία άλλη ενέργεια, όπως κατηγορούνται, δεν έγινε για να ελέγξουν την ακρίβεια του χρόνου κατασκευής των αυθαιρέτων. Για τα μετά του 1983 αυθαίρετα, τα πρόστιμα είναι υψηλότερα καθώς αφορούν σε ανέγερση, αλλά και διατήρηση για κάθε έτος.
 
 
Παραδοχή-σοκ
Η υπόθεση, η οποία έφτασε σε ακροαματική διαδικασία μετά από αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, ανέδειξε ένα στοιχείο-σοκ: στην πράξη τα αυθαίρετα δεν απειλούνται με κατεδάφιση για το λόγο ότι οι Πολεοδομίες δεν κατεδαφίζουν!
 
Στελέχη της Πολεοδομίας ανέφεραν ότι η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, με την εμπλοκή πολλών οργάνων, ενώ απαιτούνται υψηλά κονδύλια. Εάν ο ιδιοκτήτης που αυθαιρετεί δεν προχωρήσει μόνος του στην κατεδάφιση, τότε τα αυθαίρετα θα μείνουν στη θέση τους, αφού σύμφωνα με τους ίδιους τους υπαλλήλους η Πολεοδομία Βόλου δεν διαθέτει τα κατάλληλα συνεργεία λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού για κατεδαφίσεις σε ιδιωτικούς χώρους.
 
Σημειώνουν μάλιστα ότι καμία κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής δεν έχει πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.
Οι υπάλληλοι παραδέχονται ότι η κατεδάφιση αυθαιρέτων δεν εφαρμόζεται στην πράξη λόγω της απαιτούμενης εμπλοκής πολλών οργάνων και της δυσκολίας να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger