Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Γολγοθάς ξενοδοχοϋπαλλήλων

Γολγοθάς ξενοδοχοϋπαλλήλων
Σοβαρές καταγγελίες για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, εκμετάλλευση των εργαζομένων, ανασφάλιστη εργασία και μισά μεροκάματα έκαναν χθες ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον επισιτισμό, με αφορμή αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν στο Βόλο και έβγαλαν λαβράκια.
Η παγκόσμια ημέρα εργαζομένων στον Τουρισμό χθες ήρθε να αναδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τον μεσαίωνα που διέρχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Με άλλοθι την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, οι εργοδότες με το έτσι θέλω έχουν επιβάλει κυρίως στον χώρο του επισιτισμού μειώσεις μισθών από 10 ως 20%, καταργούν ρεπό και υποχρεώνουν το προσωπικό να εργάζεται σαββατοκύριακα χωρίς να αμείβεται.
Την ίδια στιγμή σε αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής οι καθυστερήσεις αποπληρωμής του προσωπικού ξεκινούν από ένα μέχρι και τρεις μήνες με ορισμένες επιχειρήσεις να το έχουν κάνει πλέον «σύστημα», αφού χρειάζεται να προηγηθεί καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για να πιεστούν οι εργοδότες να πληρώσουν. Η ανεργία στον κλάδο ανέρχεται στο 20% με μόνιμα «θύματα» τους εποχικούς που δεν καταφέρνουν ούτε τα απαιτούμενα ένσημα να εξασφαλίσουν για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αργότερα να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Η εικόνα από τους ελέγχους ήταν εξίσου απογοητευτική τόσο σε ξενοδοχεία της περιοχής, όσο και σε κέντρα εστίασης και επισιτισμού στην Παραλία του Βόλου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
«Οι πληρότητες είναι αυξημένες και αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τη μείωση προσωπικού και το πετσόκομμα των αποδοχών» επεσήμανε ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, ζητώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τους για να παταχθεί η ασυδοσία των εργοδοτών. Αναγνώρισε βέβαια και ο ίδιος ότι η έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στο ΣΕΠΕ εκ των πραγμάτων δυσκολεύει το έργο των Επιθεωρητών.
«Οι συνάδελφοί μας απασχολούνται πλέον σε ένα πολύ άσχημο εργασιακό περιβάλλον» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Προύτζος, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος. Κατήγγειλε δε ως «κρατικοδίαιτους τους περισσότερους ξενοδοχοεπιχειρηματίες» διότι όπως επεσήμανε επιδοτούνται διαρκώς από την κυβέρνηση και αντί να βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες που παρέχουν, «στραγγαλίζουν τους εργαζόμενους» με εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις και διαρκή εκμετάλλευση.
Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους, ενώ ειδικά για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του επισιτισμού μεταξύ άλλων περιορίζει τα επιδόματα ανεργίας, αφού αυστηροποιούνται πλέον τα κριτήρια, επιτρέπει τη μείωση των συμβάσεων κατά 20% από την κλαδική για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον κλάδο, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να απολύουν παλιούς εργαζόμενους για να προσλάβουν νέα παιδιά με λιγότερα χρήματα και επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταργεί ουσιαστικά τις υπερωρίες.
Σημειώνεται ότι οι μαθητευόμενοι σήμερα στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού αμείβονται με αποδοχές 450 ευρώ το μήνα, ενώ ένα μέσος μισθός ενός επαγγελματία στον κλάδο υπολογίζεται στα 1.100 ευρώ.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger