Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τα beach parties απειλούν τις χελώνες.

Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η απόφαση για διεξαγωγή ενός μεγάλου beach party στην πανέμορφη παραλία του Κομμού αύριο Σάββατο.
Η περιοχή είναι Νatura και διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς αμμοθίνες και φωλιές της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές – η καταστροφή φωλιάς Καρέτα-Καρέτα είναι ποινικό αδίκημα, καθώς ισοδυναμεί με κατηγορίες [...]
Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η απόφαση για διεξαγωγή ενός μεγάλου beach party στην πανέμορφη παραλία του Κομμού αύριο Σάββατο.
Η περιοχή είναι Νatura και διαθέτει εκπληκτικής ομορφιάς αμμοθίνες και φωλιές της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές – η καταστροφή φωλιάς Καρέτα-Καρέτα είναι ποινικό αδίκημα, καθώς ισοδυναμεί με κατηγορίες για διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Ο νόμος δηλαδή για άλλη μια φορά σωστά τα προβλέπει τα πράγματα… Αλλά ο άνθρωπος τι κάνει; Απλώς αγνοεί και το νόμο και το περιβάλλον και τη φύση, και την ίδια τη ζωή στην τελική.
Όσοι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και κατάλληλη παιδεία μπορούν να αντιληφθούν εύκολα ότι η παραλία του Κομμού είναι ίσως από τα πιο ακατάλληλα μέρη που θα μπορούσαν να επιλεγούν στην Κρήτη για τη διεξαγωγή θορυβωδών δραστηριοτήτων.
Καραούλι στην άμμο
Σε ανάλογο beach party που έγινε πέρυσι, εθελοντές από το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” φυλούσαν καραούλι πάνω από τις φωλιές για να μην καταστραφούν.
Και ενώ αυτό, ευτυχώς, δε συνέβη, καταγράφτηκε κάτι άλλο εξίσου τραγικό, το οποίο μας περιγράφει η υπεύθυνη περιοχής Κρήτης του Συλλόγου “Αρχέλων” Ρεγγίνα Στεφανάτου: «Από τους κραδασμούς ράγισαν τα αβγά που υπήρχαν μέσα στις φωλιές.
Τα χελωνάκια έτρεχαν στην άμμο, προσπαθώντας να προσανατολιστούν προς τη θάλασσα, και οι εθελοντές μας προσπαθούσαν να τα μαζέψουν μέσα σε κουβάδες για να μην ποδοπατηθούν από τον κόσμο»…
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει η κ. Στεφανάτου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες χελώνες προσέγγισαν την παραλία για να γεννήσουν, αλλά έφυγαν όπως ήρθαν, διότι… φυσικά, ένα θορυβώδες πάρτι με φωτορυθμικά, ενίοτε και πυροτεχνήματα, δε δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να γεννήσει κανένα ζωντανό πλάσμα…
Η περυσινή κακή εμπειρία έκανε τους υπεύθυνους του Συλλόγου “Αρχέλων” να χτυπήσουν την πόρτα του Δήμου Μοιρών και να ζητήσουν τη συνδρομή του ώστε να μη γίνει το πάρτι αυτό.
Η λιγότερο κακή λύση
Σύμφωνα με την κ. Στεφανάτου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έδειξε καλή πρόθεση. Αντιλήφθηκε το πρόβλημα και αντιπρότεινε ως μέση λύση, μια που η διοργάνωση του πάρτι είχε προχωρήσει, να μην κατέβουν τα μηχανήματα στην ακτή, αλλά να τοποθετηθούν στο χώρο του πάρκινγκ πίσω από την παραλία. Η κ. Στεφανάτου επισημαίνει ότι η λύση αυτή είναι σίγουρα «η λιγότερο κακή», προέβλεψε ωστόσο ότι ο κόσμος σίγουρα θα κατέβει στην παραλία.
Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν και ενεργοί πολίτες της περιοχής, που έστειλαν ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας στη “Ν.Κ”. Ένα από αυτά κάνει λόγο για «αδιαφορία των Αρχών» και καταλήγει να πει ότι όσοι δε δέχονται την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής τους θα βρεθούν στον Κομμό τη μέρα του πάρτι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.
SΟS για τον Κομμό
Γιατί όχι αλλού;
Κάτι στο οποίο δεν μπορεί να δώσει εξήγηση ούτε η κ. Στεφανάτου, ούτε άλλοι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι είναι γιατί αυτή η εμμονή με τα beach party στον Κομμό. Η εξίσου όμορφη παραλία των Ματάλων βρίσκεται σε μικρή απόσταση.
Κάποτε ήταν κι αυτή περιοχή ωοτοκίας για την υπό εξαφάνιση Καρέτα-Καρέτα. Πλέον, όμως, οι θαλάσσιες χελώνες δεν την προτιμούν. Κατά την κ. Στεφανάτου, «η παραλία των Ματάλων είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη.
Οι χελώνες δεν πάνε πια εκεί για να γεννήσουν. Γιατί να μη γίνονται εκεί τα beach party της περιοχής; Πρέπει να προσέξουμε πολύ για να μη συμβεί στον Κομμό αυτό που έγινε στα Μάταλα. Θα είναι πραγματικά κρίμα»…
Όντως θα είναι μεγάλο κρίμα, τη στιγμή μάλιστα που ο κόλπος της Μεσαράς θεωρείται μια από τις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας για την Καρέτα-Καρέτα. Οι άλλες δύο είναι ο κόλπος του Ρεθύμνου και ο κόλπος των Χανίων…
Οι χελώνες
Σημειώνεται ότι οι χελώνες που αναπαράγονται στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσαράς αποτελούν ιδιαίτερους και ανεξάρτητους πληθυσμούς μεταξύ τους και δεν έχουν σχέση με τους πληθυσμούς της Ζακύνθου ή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Αυτό διαπιστώθηκε με το μακροχρόνιο πρόγραμμα μαρκαρίσματος που διενεργεί ο “Αρχέλων”.
Πράγματι οι χελώνες από την κάθε περιοχή, παρόλο που κάνουν μεγάλες μεταναστεύσεις μέχρι τη βόρεια Αδριατική και την Τυνησία, επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου ωοτόκησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger