Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΕΙΜΕΙ 32 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ

«Προίκα» 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια
* Δεσμεύσεις Παπανδρέου σε Αγοραστό για Αχελώο και Μεσογειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
 
Του Γιώργου Μακρή
 

 
Με «προίκα» 100 εκατομμύρια ευρώ (απομένουν να κατανεμηθούν) μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ αλλά και με την υποχρέωση να απορροφήσει 32 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2011 η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε χθες την αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Ο αιρετός περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Πόπη Γερακούδη μετείχαν χθες στη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε στον πρωθυπουργό τα θέματα του Αχελώου και του Μεσογειακού Αναπτυξιακού.
Αναλυτικά:
Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που μπορεί να κατανείμει σε έργα η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως δήλωσε στην «Ε» εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η κ. Πόπη Γερακούδη. Η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας επισήμανε ότι «το στοίχημα για τους περιφερειάρχες είναι η γρήγορη συμβασιοποίηση και η όσο το δυνατόν υψηλότερη απορροφητικότητα».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία ανέφερε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «πέτυχε το στόχο που προβλέπεται από το Μνημόνιο για το ΕΣΠΑ με το υπουργείο Ανάπτυξης για απορρόφηση 10,03 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2011 και πλέον η αιρετή Περιφέρεια καλείται να απορροφήσει 32 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους αφού ο στόχος για την Θεσσαλία το 2011 είναι να απορροφήσει 42 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ».
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «το 90% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί σε έργα και απομένουν προς διάθεση κονδύλια 25 εκατ. ευρώ συν τα χρήματα που περισσεύουν από τις δημοπρασίες, όταν δηλαδή ο ανάδοχος αναλαμβάνει τα έργα με έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό». Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι θα κάνει αναλυτικές δηλώσεις τις επόμενες ημέρες καθώς, όπως εξήγησε, τα στοιχεία που έχει προς το παρόν είναι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Πάντως, ο κ. Κ. Αγοραστός είπε με νόημα: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραλαμβάνεις ένα πρόγραμμα στη μέση... Ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιασθεί σε άλλες συνθήκες ανάπτυξης και οικονομικής ευρωστίας, ενώ έχει υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Στην αρχή εντάσσονται τα έργα που είναι ώριμα, που είναι εύκολα...».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «η αιρετή Περιφέρεια έχει την πολιτική βούληση να επιταχύνει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο αρκεί - όπως σημείωσε - να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και να επιλύσει εκκρεμή θέματα όπως το χωροταξικό σχέδιο και τις απαλλοτριώσεις». Παράλληλα, άφησε ανοικτό απένταξης έργων που δεν έχουν προχωρήσει επί 6μηνο ώστε να ενταχθούν άλλα έργα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Κώστας Αγοραστός, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του Μεσογειακού Αναπτυξιακού Προγράμματος σε αντιστάθμισμα των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που έχουν αφαιρεθεί από τη Θεσσαλία καθώς και να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο του Αχελώου.
Για το Μεσογειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι ενώ έχει εξαγγελθεί κατ’ επανάληψη από τους αρμόδιους Υπουργούς, εν τούτοις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ούτε έχει προσδιοριστεί το ύψος του προγράμματος καθώς και οι διαδικασίες για να αξιολογηθούν και να προταθούν έργα στην κυβέρνηση προκειμένου να τα χρηματοδοτήσει.
Για τον Αχελώο ο κ. Κώστας Αγοραστός προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να μιμηθεί τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξη της Θεσσαλίας».
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός, ο κ. Γ. Παπανδρέου για το μεν Μεσογειακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του είπε ότι θα προχωρήσει και προανήγγειλε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις, ενώ για τον Αχελώο παρέπεμψε στις αποφάσεις των δικαστηρίων, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ»
«Θεμελιωτές μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που θέλει να φέρει την εξουσία, την Πολιτεία, κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη», χαρακτήρισε τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε μαζί τους και με τους 7 γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιστορική αλλαγή» την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και «μεγάλη πράξη» τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κάθε περιφέρειας. «Έχοντας κατά νου τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία, θεωρώ και θεωρούμε ως κυβέρνηση, ότι η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Και η μεταφορά αυτών των προγραμμάτων στην Αυτοδιοίκηση, ακριβώς εκεί στοχεύει: σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαμόρφωση της ταυτότητας κάθε Περιφέρειας, στη στήριξη της εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην ανάδειξη της περιφέρειας, κάθε περιφέρειας, που μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης, ανάπτυξης και προοπτικής για όλους τους Έλληνες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «απαιτούνται προσπάθειες, για να πάμε από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, στα πλεονεκτήματα, στην Ελλάδα των αξιών, στην Περιφέρεια με ταυτότητα ελληνική, περιφερειακή, ιδιαίτερη», ενώ διαβεβαίωσε τους περιφερειάρχες: «Μπορούμε να πορευτούμε μαζί και θα τα καταφέρουμε και μαζί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το προσεχές διάστημα πρόκειται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των 13 περιφερειαρχών και άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται να συναντάται με τους περιφερειάρχες σε τακτική βάση.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός αφού χαρακτήρισε «ιστορική» τη χθεσινή ημέρα, του είπε:
«Πρόεδρε, εμπιστευτείτε μας. Η λύση στην κρίση είναι ελληνική και μπορεί να προέλθει από την ελληνική περιφέρεια.
Ανατρέψτε αυτά που ίσχυαν. Είχατε την τόλμη να προχωρήσετε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ολοκληρώστε την προσπάθεια, δώστε δύναμη στον θεσμό.
Δώστε περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό από δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες δεν είναι αναγκαίο.
Υπερασπιστείτε τον θεσμό απ’ όλους αυτούς που ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια των Υπουργείων ανθίστανται στον «Καλλικράτη», τον υπονομεύουν καθώς δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους, την εξουσία τους».
Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης (χαρακτήρισε τις αιρετές Περιφέρειες «πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης»), ο υφυπουργός κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μεταξύ άλλων οι Θεσσαλοί γενικοί γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος («όποιος εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση κερδίζει», δήλωσε) και Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός που δήλωσε: «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μικρύνει η απόσταση μεταξύ υπουργείων και Περιφερειών. Οι Περιφέρειες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, χρειάζονται όμως την τεχνική υποστήριξη από πλευράς Κυβέρνησης».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα οικονομικής και λειτουργικής φύσης που απασχολούν τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έγινε ανάλογη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και των 13 περιφερειαρχών.
Στις 2,5 ώρες της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης κατέγραψε όλα τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να δοθούν απαντήσεις και λύσεις.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει από τα προγράμματα «ΠΙΝΔΟΣ» και ΕΑΠΝΑ» ώστε, όπως σημείωσε, «να εκλείψουν οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές στρεβλώσεις που δημιουργούν».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός ζήτησε επίσης να οριστεί ελεγκτής νομιμότητας σε κάθε Περιφέρεια ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, ενώ τόνισε ότι «έχει χαθεί ανεπίτρεπτα πολύς χρόνος όσον αφορά στο προβλεπόμενο από τον «Καλλικράτη» πρόγραμμα χρηματοδότησης «ΕΛΛΑΔΑ» και πρότεινε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθούν τα χρήματα στην αυτοδιοίκηση με άλλο τρόπο ή μέσω άλλων προγραμμάτων ώστε να μην χαθεί κι άλλος χρόνος ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε».
Επίσης, έθεσε τα ζητήματα των υπερχρεωμένων αναπτυξιακών εταιριών των καταργηθεισών νομαρχιών και των χρεών για ηλεκτροφωτισμό οδικών αξόνων που κληρονομούν οι αιρετές Περιφέρειες (στο 1 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).
eleytheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger