Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ Μείωση ενοικίου κατά 20% !!!!

Μείωση ενοικίου κατά 20%
Δρόμο για τη δικαίωση εκατοντάδων εμπόρων, για τους οποίους τα υψηλά ενοίκια που καταβάλουν, απειλεί εν μέσω οικονομικής κρίσης την ίδια τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, ανοίγει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου.

Το δικαστήριο ζυγίζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αποδέχθηκε εν μέρει την αγωγή εμπόρου που διατηρεί δύο ισόγεια διπλανά καταστήματα εμπορίας ειδών ένδυσης στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, στη συμβολή των οδών Ερμού και Κ. Καρτάλη, και αποφάσισε τη μείωση των μηνιαίων μισθωμάτων για ένα χρόνο κατά 20%.
Για την υπόθεση την οποία χειρίστηκε ο δικηγόρος του Βόλου Παναγιώτης Νικολέρης, το δικαστήριο «έφτασε» στην καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες.
Αποφάσισε τη μείωση του ενοικίου από 8.500 σε 6.800 ευρώ για το ένα κατάστημα και από 4.500 σε 3.600 ευρώ για το δεύτερο, για το χρονικό διάστημα μετά την επίδοση της αγωγής και για ένα έτος, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2011. Για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, θα εξακολουθήσει να ισχύει η συμβατική ρύθμιση της ετήσιας αναπροσαρμογής.
Ο ιδιοκτήτης υποχρεώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου να καταβάλει στην έμπορο τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν στον ένα χρόνο μέχρι 30 Ιουνίου και εκείνων που προέκυψαν κατόπιν της αναπροσαρμογής. Δηλαδή η έμπορος θα λάβει πίσω συνολικό ποσό των 31.200 ευρώ!
Η επιχειρηματίας είχε νοικιάσει τα δύο ισόγεια καταστήματα στο κέντρο της εμπορικής αγοράς του Βόλου, εμβαδού 88,50 και 45,42 τετραγωνικών μέτρων, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Αναδείχθηκε πλειοδότρια προσφέροντας ως ενιαίο μίσθωμα 8.500 ευρώ για το πρώτο και 4.500 ευρώ για το δεύτερο κατάστημα. Υπέγραψε τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης τον Σεπτέμβριο του 2009, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως καταστήματα εμπορίας ενδυμάτων, με τον όρο αναπροσαρμογής του μισθώματος ετησίως σε ποσοστό 5%.
Από έγγραφα που προσκομίστηκαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προέκυψε ότι από τις αρχές του 2010 άρχισαν να εμφανίζονται γεγονότα έκτακτα, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, ούτε ήταν δυνατό να διαγνωστούν υπό ομαλές οικονομικές συνθήκες.
Ειδικότερα, από την αρχή του 2010 προέκυψε ότι επήλθε σημαντική μείωση των αποδοχών της εμπόρου, που κατά περίπτωση αγγίζει ακόμη και το 30%. Υπόψη λήφθηκε από το δικαστήριο ότι η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες δημοσιονομικές ανάγκες έχει καταφύγει σε στήριξη από μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μείωση των αποδοχών, το κλείσιμο των επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια υψηλού αριθμού θέσεων εργασίας αποτέλεσε μέγεθος το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, κατά το χρόνο κατάρτισης των επίδικων συμβάσεων ενόψει της οικονομικής αστάθειας και των συναφών οικονομικών συναλλαγών, ούτε μπορούσε να θεωρηθεί γεγονός που συνήθως συμβαίνει κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά το έτος 2010, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σημείωσε σημαντική υποχώρηση και διαμορφώθηκε στις 65,6 μονάδες, με τις σχετικές προβλέψεις της παραγωγής να επιδεινώνονται, ενώ οι προβλέψεις των ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους υποχώρησαν αισθητά με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -66,6 μονάδες σε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, ενώ οι δείκτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στις -5,8 μονάδες.
Οι παραπάνω συνθήκες, τις οποίες επικαλέστηκε η ενάγουσα, αποτελούν κατά την κρίση του δικαστηρίου γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά τη συνήθη πορεία των συναλλαγών.
Επιπλέον, το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι η εμπορική κίνηση της περιοχής έχει εισέλθει σε πτωτική τροχιά, ενώ η ζήτηση ακινήτων στην περιοχή για επαγγελματική στέγη συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα ακόμη και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο να παραμένουν κενά.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου έκρινε ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της εσωτερικής και διεθνούς οικονομίας είναι τόσο ουσιώδεις, ώστε να υπάρχει πλήρης κατάλυση της ισορροπίας μεταξύ παροχής και αντιπαροχής και μάλιστα σε τέτοια κατάσταση, ώστε η μεν έμπορος εκτελώντας τη σύμβαση να υφίσταται ουσιώδη και υπερμεγέθη ζημία που προκλήθηκε εκτάκτως και απροόπτως, ο δε ιδιοκτήτης να οφείλεται υπέρμετρα από την περιουσία της ενάγουσας.
Η επιχειρηματίας προσκόμισε στο δικαστήριο συγκριτικά στοιχεία, που δείχνουν τη μείωση μισθωμάτων για εμπορικά καταστήματα στην Κέρκυρα κατά 25%, στην Αττική από 7 έως 15%. Στο Βόλο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ενοίκιο για εμπορικό κατάστημα 170 τ.μ. ορίστηκε στις 5.054 ευρώ, ενώ για άλλα δύο καταστήματα το καταβαλλόμενο μίσθωμα μειώθηκε κατά 110 ευρώ στη μία περίπτωση και κατά 200 ευρώ τους επόμενους 11 και 14 μήνες αντίστοιχα.
Λαμβανομένων υπόψη των στοιχείων, το δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα την τελευταία διετία, επιδεινούμενη συνεχώς, σαφώς δεν μπορούσε εξ αρχής και ειδική κατά το χρόνο σύναψης των συμβάσεων να προβλεφθεί, ώστε η παροχή της ενάγουσας να παρίσταται στην προκειμένη περίπτωση υπέρμετρα επαχθής.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger