Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Der Spiegel: Κηδεία στο ευρώ με ... ελληνική σημαία!


Με πρωτοσέλιδο τίτλο τον επικήδειο για ευρώ κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα το "Der Spiegel", καθώς γίνεται συνείδηση και στην Γερμανία ότι η νομισματική ένωση ... απλά δεν "περπατά", τουλάχιστον για την Ελλάδα ή με αφορμή την Ελλάδα. "Ξαφνικά και αναμενόμενα" είναι ο τίτλος της έκδοσης και ο υπότιτλος "Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα". Στο εξώφυλλο απεικονίζεται το ευρώ με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ... ελληνική σημαία! Καλά, δεν έμαθαν ότι στην Ελλάδα ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ε.Βενιζέλος;
Το Spiegel υποστηρίζει ότι "η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης". Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο".

Επίσης, το Spiegel εκτιμά ότι "η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει", ενώ προειδοποιεί ότι "οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους".
"Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Οταν κάποοι έλεγαν ότι η πολιτική ενοποίηση πρέπει να προηγείται της νομισματικής και οικονομικής, κάποιοι άλλοι άκουγαν μόνο τα κελεύσματα των τραπεζιτών...Αναφορικά με τη διαμάχη για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στην εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας, σύμφωνα με το περιοδικό προτίθεται να προτείνει στην ΕΚΤ συμβιβαστική πρόταση.
Σύμφωνα με σχέδιο, που επεξεργάζεται ειδική ομάδα του υπουργείου του, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης εκτός από δανειακή βοήθεια ύψους 90 έως 120 δις ευρώ και ομόλογα του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF.
Τα ομόλογα αυτά θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να εξαλείψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση παραίτησης πιστωτών από τις απαιτήσεις τους δεν θα μπορούσε ακολούθως να αποδεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις, επειδή αυτά θα υποβαθμιστούν στο χαμηλότερο επίπεδο αξιολόγησης, όταν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις της.
Για να μπορέσει ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέσει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να αυξηθεί έτσι, ώστε να μπορεί πράγματι να εκταμιεύσει τα 440 δις. ευρώ, που αρχικά είχαν αποφασιστεί ότι θα συνιστούσαν το αποθεματικό του. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF. Τότε το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξανόταν από τα 123  στα 246 δις ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger