Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

«Σκοπέλου γεύσεως δώρα» από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Παρουσίαση βιβλίου για την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού




Ένα ιδιαίτερο βιβλίο αφιερωμένο στο νησί των Βορείων Σποράδων με τίτλο «Σκοπέλου γεύσεως δώρα» της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Δελήτσικου-Παπαχρίστου θα παρουσιάσει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου. Στην παρουσίασή του θα προλογίσουν με τη συμμετοχή τους οι ομιλήτριες κυρία Μάντζιου Μαίρη πρ. Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και η κυρία Ελένη Σπηλιώτη – Κεσμετζή Καθηγήτρια Φιλόλογος.
Ήταν οργανωμένο και εξοπλισμένο το μαγειρειό του σκοπελίτικου σπιτιού και αυτόν τοΝ τρόπο συμπεριφοράς ακολουθούσαν στα γεύματά τους. Ότι μαγείρευαν το χαρακτήριζε απλότητα, λιτότητα, γεύση καθαρή και νοστιμάδα, γιατί τα υλικά ήταν αγνά και φρέσκα.
Από το μαγειριό, τα έπιπλα του μαγειριού, τα μαγειρικά σκεύη, τα επιτραπέζια σκεύη έως και την τελετουργία του φαγητού, το κάθε γεύμα αποτελούσε ιεροτελεστία και για το λόγο αυτό απαιτούσε την παρουσία όλων των μελών της οικογένειας στο τραπέζι.
Άνθρωποι με αρχές και αξίες από τη φύση τους οι Σκοπελίτες, σφράγισαν με τα χαρακτηριστικά αυτά και τον τρόπο μαγειρέματός τους, εκτός βέβαια από εκείνα που υιοθέτησαν εφαρμόζοντας ξένους τρόπους κουζίνας.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Σκοπελίτικης γης συνυφασμένη με την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα μας ταξιδέψει σε αιγαιοπελαγίτικες νοστιμιές γαρνιρισμένες με ιστορία και λαογραφία. Οι Σκοπελίτικες παραδοσιακές συνταγές  θα  αναβιώσουν λοιπόν με την παρουσίαση του βιβλίου στον όμορφη αίθουσα της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 8 μ.μ. το απόγευμα. Επίσης γυναικεία χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου θα παρουσιάσει τραγούδια και χορούς  των Βορείων Σποράδων.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Σύντομο URL: http://deliverme.gr/?p=9291

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger