Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ


Δουλειά σε βάθος για την επιτυχία της απεργίας
Πλατιά σύσκεψη του κλάδου Κατασκευών για την προετοιμασία της 48ωρης ταξικής αναμέτρησης
Από τη σύσκεψη συνδικαλιστών στον Κατασκευαστικό κλάδο
Εντείνονται οι ρυθμοί για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, από τα ταξικά συνδικάτα. Με συσκέψεις και συζητήσεις, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με πολύμορφη δράση στις γειτονιές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη, καλούνται να μπολιάσουν με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά την παρέμβασή τους να απαντήσουν στην προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, στην κρατική και εργοδοτική καταστολή και τρομοκρατία, στη μοιρολατρία που καλλιεργείται από διάφορες πλευρές.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς, σχεδιάζοντας τη δουλειά μέχρι την τελευταία ώρα, για να πάρει η απεργία χαρακτηριστικά παλλαϊκού ξεσηκωμού. Να μη δουλέψει εργοστάσιο, να μην ανοίξει γιαπί, να μην πάει κανείς εργαζόμενος στη δουλειά για 48 ώρες - αυτός είναι ο στόχος. Χτες, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη του κλάδου στην Αττική, με τη συμμετοχή των Συνδικάτων της Αθήνας και του Πειραιά, των ηλεκτροτεχνιτών, των ξυλουργών, των μηχανουργών, των μηχανικών τεχνικών κλπ. Την εισήγηση από την πλευρά της Ομοσπονδίας έκανε ο πρόεδρός της, Γιάννης Πάσουλας.
Ανάπτυξη για το λαό ενάντια στα μονοπώλια
Δύο ήταν τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη. Το πρώτο, ότι για την επιτυχία της απεργίας απαιτείται δουλειά σε βάθος, που θα είναι ταυτόχρονα πολιτική, ιδεολογική και συνδικαλιστική και η οποία σα στόχο θα έχει να απελευθερώνονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από τα κόμματα του κεφαλαίου και να ξεπερνούν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κεντρικό σύνθημα είναι: Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια. Ετσι, το ζήτημα και στην καθημερινή συζήτηση με τους εργαζόμενους να μετατοπίζεται στην ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς των εργαζομένων απέναντι στα κόμματα που στέκονται απέναντί τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρεθούν οι τρόποι και η επιχειρηματολογία, να γίνει κατανοητό πως πρέπει να απορριφθούν οι λογικές και τα ψευτοδιλήμματα των «καλών» και «κακών» μνημονίων, του «παράνομου» και του «νόμιμου» χρέους.
Γενική επιστράτευση δυνάμεων
Το δεύτερο ζήτημα που τονίστηκε σε όλους τους τόνους, ήταν η ανάγκη, για 48 ώρες, να μη χτυπήσει σκεπάρνι, να μην ανοίξει εργοτάξιο, κάθε χώρος δουλειάς να μείνει άδειος και μαζικά οι εργαζόμενοι και τις δύο μέρες να κατέβουν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. «Δεν επιδιώκουμε μόνο να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο, αλλά αυτό να εκφραστεί ταυτόχρονα και εκεί που πραγματικά χτυπιέται το κεφάλαιο, στους χώρους δουλειάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πάσουλας. Ωστόσο, ο στόχος αυτός, είναι στενά συνδεδεμένος με τη συνολικότερη δουλειά που πρέπει να ανοίξει ο κλάδος, ενώ συνδέεται και με το γενικότερο ζήτημα της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Για το λόγο αυτό, απαιτείται να μπουν συγκεκριμένοι δείκτες στη δουλειά. Να καταγραφούν νέα μέλη στα Σωματεία. Να ενισχυθεί οικονομικά το ΠΑΜΕ. Να μετράται όχι μόνο πόσοι κατέβηκαν στην απεργία, πόσοι πήγαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αλλά και το πόσοι από αυτούς έχουν κάνει το ουσιαστικότερο βήμα και συμφωνούν με το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος που μπήκε στη χτεσινή σύσκεψη ήταν κρυστάλλινος: Κανένα γιαπί, κανένα καφενείο, κανένα έργο μικρό ή μεγάλο, να μη μείνει που να μην επισκεφτούν οι οικοδόμοι, τα συνδικάτα και τα σωματεία τους. Είναι απαραίτητη η καθημερινή δράση, η πλατιά επαφή με τους εργαζόμενους, η γενίκευση της εμπειρίας. Να φτάσει πλατιά στους ανέργους του κλάδου το μήνυμα της απεργίας. Σε αυτά τα ζητήματα στάθηκαν και τα στελέχη του κλάδου που μίλησαν στη συνέχεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των μορφών προσέγγισης των εργαζομένων (χρησιμοποιώντας ντουντούκες, τραπεζάκι στις πλατείες των γειτονιών, επαφή με τους ανέργους στα παραρτήματα κλπ.). Αλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα οργανώνεται και θα προετοιμάζεται η εργατική τάξη για ανώτερες μορφές πάλης και σύγκρουσης.
RIZOSPASTIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger