Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μεγαλο Αφιέρωμα στη Σκόπελο απο το Touristorama Group


Η Σκόπελος είναι ένα απ’ τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και το πιο πράσινο της Μεσογείου. Κερδίζει τους φυσιολάτρες με τις πανέμορφες παραλίες, τις κατάφυτες πλαγιές που φτάνουν ως τη θάλασσα, τα μονοπάτια που απλώνονται από τη μια άκρη στην άλλη ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πεύκα και οπωροφόρα, αλλά δεν απογοητεύει και όσους την επιλέγουν για τις διακοπές τους, αφού διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ο σύγχρονος επισκέπτης.
Η Χώρα της θα σας κερδίσει αμέσως μόλις την αντικρίσετε, απ’ το καράβι ακόμα. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, με τα κατάλευκα σπιτάκια να ξεκινούν από το λιμάνι και να φτάνουν ως την ακρόπολη της αρχαίας Πεπαρήθου, θα σας δώσει τη δυνατότητα να περπατήσετε στα καλντερίμια της ώσπου να φτάσετε ψηλά στο κάστρο, απ’ όπου η θέα στο Αιγαίο είναι εκπληκτική.


Μια γεύση από την ιστορία και την παράδοση του νησιού θα πάρετε από τα εκθέματα του λαογραφικού μουσείου, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο φωτογραφικό κέντρο. Στα εκθέματα του πρώτου περιλαμβάνονται παραδοσιακά χειροποίητα κεντήματα, αντικείμενα από νυφική κρεβατοκάμαρα, κεραμικά, πίνακες, μικρογραφίες πλοίων, τοπικές ενδυμασίες και άλλα αντικείμενα. Στο κέντρο φωτογραφίας θα δείτε έργα ξένων και Ελλήνων φωτογράφων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται εκεί ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια και οι εκκλησιές είναι άφθονα και προκαλούν κι αυτά το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την ιστορική τους σημασία.
Αυτό βέβαια που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο είναι οι εκπληκτικές παραλίες του νησιού και κυρίως αυτές που εκτείνονται από τη Χώρα ως τον οικισμό Γλώσσα. Ο Στάφυλος με τη μοναδική αμμουδιά, τις σπηλιές και τα βράχια, ο Πάνορμος με τα βαθιά νερά, ο γραφικός Αγνώντας, η Μηλιά με την τεράστια παραλία όπου μπορείτε να εξασκηθείτε στα αγαπημένα σας σπορ, ο Έλιος, το Βελανιό είναι κάποιες από τις ακρογιαλιές στις οποίες θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.

Αξέχαστη εμπειρία για τον ταξιδιώτη είναι και η επίσκεψη στα Σεντούκια. Πρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους στο βουνό Καρυά, πάνω από το μοναστήρι του Αγ. Ευσταθίου. Η θέα απ’ το συγκεκριμένο σημείο φτάνει μέχρι την Αλόννησο, τη Σκιάθο και το Πήλιο, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει, διακρίνονται η Χαλκιδική και ο Όλυμπος!
Στη Γλώσσα, περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές, θα ζήσετε μια ακόμα ξεχωριστή εμπειρία, ειδικότερα αν επισκεφτείτε το Γυναικείο Συνεταιρισμό όπου θα σας προσφέρουν αυθεντικά τοπικά γλυκίσματα. Περιτριγυρισμένο από πεύκα και ελιόδεντρα, στη συνέχεια της Γλώσσας, βρίσκεται το Λουτράκι, το δεύτερο λιμανάκι του νησιού, όπου έχουν βρεθεί ίχνη από ρωμαϊκά λουτρά, τείχη από την ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντας και ο ναός της Αθηνάς από τον 5 π.Χ. αιώνα.
Από τη γνωριμία σας με το πανέμορφο νησί της Σκοπέλου δεν θα μπορούσε να λείπει η μύηση στην ντόπια κουζίνα. Στα παραδοσιακά ταβερνάκια των σκοπελίτικων χωριών σερβίρεται η πασίγνωστη τυρόπιτα, γευστική αστακομακαρονάδα, ροφός στιφάδο, κρέας με κυδώνια και άλλα πιάτα που θα σας παρασύρουν σ’ ένα ασύγκριτο γαστριμαργικό ταξίδι.
Εκεί που το πράσινο των δασών ενώνεται με το έντονο μπλε του Αιγαίου, εκεί που ο οικολογικός παράδεισος συναντά και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες ανέσεις, εκεί αναζητήστε το μέρος των ονειρικών διακοπών σας

Στη Σκόπελο θα βρείτε πολλές παραλίες και μικρούς όρμους με καταγάλανα καθαρά νερά. Οι επιλογές σας είναι πολλές και για όλες τις προτιμήσεις. Παραλίες με βότσαλα ή με άμμο, ερημικοί κόλποι, πολυσύχναστες ακτές με θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες, κόλποι με βαθιά απότομα νερά για εξερευνήσεις του βυθού και για υποβρύχιο ψαροντούφεκο.
Μία από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η πανέμορφη παραλία Στάφυλος, που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκοπέλου. Έχει κρυστάλλινα νερά και την επιλέγουν πολλοί τουρίστες για να κολυμπήσουν.


  Η παραλία Λιμνονάρι βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Σκοπέλου και διαθέτει άμμο και πεντακάθαρα νερά, ενώ κατά μήκος της υπάρχουν πολλά γραφικά ταβερνάκια στα οποία θα δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις της Σκοπέλου.
Η Μηλιά χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, καθώς είναι μεγάλη, αμμώδης ακτή με κρυστάλλινα νερά.
Ο Πάνορμος, που απέχει 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκοπέλου, είναι μία όμορφη παραλία, ιδανική για οικογένειες, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε καλοκαίρι.

Η παραλία Αντρίνες βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον Πάνορμο. Έχει μία πανέμορφη αμμουδιά, τα νερά είναι κρυστάλλινα, ενώ η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Στον οικισμό Έλιο, ο οποίος απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Αρμινόπετρα. Είναι απομονωμένη, έχει απέραντη αμμουδιά και είναι ιδανική για οικογένειες και όχι μόνο.
Η παραλία του Άη Γιάννη, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σκοπέλου, είναι μία ήσυχη παραλία άγριας ομορφιάς με βράχια. Στην κορυφή του βράχου θα σας ενθουσιάσει το εκκλησάκι του Άη Γιάννη, που αγναντεύει το πέλαγος.
Ο Αγνώντας βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Λιμνονάρι. Πρόκειται για μία τεχνητή παραλία με πεντακάθαρα νερά, που προσελκύει εκατοντάδες λουόμενους και η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Το Καστάνι είναι ίσως η καλύτερη παραλία της Σκοπέλου. Είναι μία απομονωμένη χρυσή αμμουδιά, με καταπράσινα νερά, που διαθέτει ένα beach bar ακριβώς επάνω στην παραλία. Το τοπίο είναι μαγευτικό, με ένα τεράστιο πευκοδάσος το οποίο κατηφορίζει μέχρι την ακρογιαλιά.
Εικόνες από την πανέμορφη αυτή παραλία έκαναν το γύρο του κόσμου με την προβολή της ταινίας «Μάμα Μία», καθώς στην παραλία αυτή έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων ιδρύθηκε το 1992 με Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για μία περιοχή 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ίσως το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου.
Για να επισκεφθείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο από τη Σκόπελο πρέπει να απευθυνθείτε στα τοπικά τουριστικά γραφεία που υπάρχουν στο λιμάνι της Σκοπέλου και στον οικισμό Λουτράκι.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο θαλάσσια πάρκα με θεσμοθετημένη προστασία, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου, περίπου το 94%, καλύπτεται από θάλασσα και είναι η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. 



Σκοπός του χαρακτηρισμού της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής των Βορείων Σποράδων ως Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου είναι η προστασία, η διατήρηση και η διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου. Ειδικότερα, επιδιώκεται η αποτελεσματική προστασία του μοναδικού για την αξία του οικοσυστήματος των Βορείων Σποράδων, όπου εκτός από την ύπαρξη σπάνιων ειδών χλωρίδας, πανίδας, φυσικών διαπλάσεων και σχηματισμών, εκεί ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος στον κόσμο πληθυσμός της Μεσογειακής Φώκιας Monachus Monachus. Πρόκειται για ένα είδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός του είδους, αφού οι πληθυσμοί είναι διασκορπισμένοι. Γενικά υπολογίζεται ότι 400-500 μεσογειακές φώκιες επιβιώνουν σήμερα και σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας διαβιεί στις Ελληνικές θάλασσες.
 
Η Σκόπελος διαθέτει τόσα πολλά αξιοθέατα, που πραγματικά θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νησί αρκετές ημέρες προκειμένου να τα δείτε, αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα.
Η γραφική Χώρα της Σκοπέλου συνθέτει από μόνη της ένα ανεπανάληπτο τοπίο και σίγουρα θα απολαύσετε τις βόλτες σας στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τα οποία διακόπτονται από περίτεχνα πλατύσκαλα, ενώ τα μπαλκόνια είναι γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια.
Τα βουνά της Σκοπέλου με τις πολλές πηγές και τα πεύκα, οι γραφικοί κόλποι και οι υπέροχες παραλίες, αποτελούν, επίσης, μοναδικά στολίδια του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Σκόπελο αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στη συνοικία του Φραγκομαχαλά, στο οποίο παρουσιάζεται η αναπαράσταση της σκοπελίτικης κατοικίας, με όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του οικιακού εξοπλισμού όπως εργαλεία και διάφορα αντικείμενα.

Πολλοί από τους τουρίστες, είτε Έλληνες είτε ξένοι, επιλέγουν να επισκεφθούν και τα παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής που λειτουργούν στο πανέμορφο νησί και τα οποία αναβιώνουν την παραδοσιακή τέχνη της Σκοπέλου.
Η τοποθεσία στην οποία είναι βέβαιο ότι θα βγάλετε πολλές φωτογραφίες είναι τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού στη θέση Αμπελική στη νοτιοανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π. Χ.


Ανάμεσα στα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε είναι και τα ερείπια του Ενετικού Φρουρίου. Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη κλασικών χρόνων με το τείχος της αρχαίας Πεπαρήθου, αρκετά τμήματα του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε στο νησί οι κάτοικοι θα σας μιλήσουν για τα περίφημα «Σεντούκια», τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά. Πρόκειται για τους μοναδικούς αρχαίους λαξευτούς τάφους στο βράχο, που βρίσκονται στο βουνό Καρυά.
Η Σκόπελος, όμως, φημίζεται ιδιαίτερα και για τις εκκλησίες της. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, του οποίου το εξαιρετικό τέμπλο κατασκευάστηκε το 1683. Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι και οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, του Ευαγγελισμού και της Ζωοδόχου Πηγής στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων τα οποία διοικητικά ανήκουν στο Νομό Μαγνησίας. Πρωτεύουσα της Σκοπέλου είναι η Χώρα με 4000 κατοίκους, ενώ στο νησί υπάρχουν ακόμη τα χωριά Γλώσσα, Κλήμα, Έλιος, Λουτράκι, καθώς και οι οικισμοί Στάφυλος, Αγνώντας, Πάνορμος, Καλόγερος και Ανανιάς.
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός και μαζί με τη Γλώσσα και το Κλήμα αποτελούν ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό σύνολο, μέσα στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον του πράσινου και του γαλάζιου.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία, τα studios και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα βρίσκονται στις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού, με θέα το Αιγαίο. Είναι άνετα και παρέχουν στους επισκέπτες ευχάριστη διαμονή για ιδανικές διακοπές.

Όλοι οι επισκέπτες νιώθουν την αύρα του παραδεισένιου νησιού. Στη Σκόπελο θα συναντήσετε σμαραγδένια νερά, πανέμορφες δαντελωτές παραλίες και δροσερές πηγές. Δεν είναι τυχαίο, ότι χιλιάδες τουρίστες επιλέγουν τη Σκόπελο για τις διακοπές τους, καθώς το συγκεκριμένο ονειρικό νησί επιλέχθηκε για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας «Μάμα Μία», με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ.
Το καταπράσινο νησί της Σκοπέλου με τις πανέμορφες παραλίες και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά περιμένει όλους εσάς για να σας προσφέρει εξαιρετική διαμονή, με παροχές υψηλών προδιαγραφών και αξέχαστες διακοπές.
Επιλέγοντας τη Σκόπελο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, φροντίστε να έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, προκειμένου να ανακαλύψετε όλες τις ομορφιές του νησιού και τις πραγματικά μαγευτικές παραλίες του. Κάποιες από τις παραλίες προσεγγίζονται μόνο με καΐκι, αλλά στις περισσότερες έχετε εύκολη πρόσβαση.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Σκόπελο μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Άη Γιάννη. Μη σας τρομάξουν τα 105 σκαλοπάτια που πρέπει να ανεβείτε και μετά να κατεβείτε, περνώντας ανάμεσα από βράχια, καθώς η θέα από ψηλά θα σας κόψει την ανάσα και θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας.
Είτε καταλύσετε στη Χώρα είτε σε κάποιον από τους υπέροχους οικισμούς θα διαπιστώσετε ότι η τοπική κουζίνα της Σκοπέλου είναι γευστικότατη και οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού σερβίρουν πάντα φρέσκο ψάρι και ελληνικούς μεζέδες. Όσο για τη νυχτερινή ζωή; Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά υπάρχουν πολλά μπαράκια με υπέροχη μουσική, στα οποία θα απολαύσετε το ποτό σας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.



http://www.touristorama.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger