Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο Αχελώος πάει... Λουξεμβούργο Αρχίζει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η μάχη της εκτροπής


Στο Λουξεμβούργο από το απόγευμα και οι εκπρόσωποι της Αιτωλ/νίας, για την κρίσιμη μάχη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου. Η ώρα της κρίσιμης συζήτησης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πλησιάζει και για το Λουξεμβούργο αναχωρούν εκπρόσωποι τόσο του Υπουργείου Υποδομών, της Θεσσαλίας, της Αιτωλ/νίας και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, καθώς και νομικοί που καλούνται να υποστηρίξουν τις δυο πλευρές, που εδώ και χρόνια, «μάχονται» για την σκοπιμότητα ή μη του έργου της εκτροπής του Αχελώου.
Να θυμίσουμε, πως 14 προδικαστικά ερωτήματα, έχει στείλει στο ΔΕΚ το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Δικαστικό Ευρωπαϊκό Όργανο, καλείται να τοποθετηθεί επί αυτών των ερωτημάτων. Η στάση του ΔΕΚ στο θέμα, αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην όποια απόφαση θα πάρει στη συνέχεια το Συμβούλιο της Επικρατείας και γενικότερα στην εξέλιξη του έργου της εκτροπής.
Στο Λουξεμβούργο, εκτός από την νομική ομάδα που υποστηρίζει την Αιτωλ/νία και τις περιβαλλοντικές Οργανώσεις, θα μεταβεί και τετραμελής αντιπροσωπεία φορέων, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό, τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Νίκο Υφαντή, την αντιδήμαρχο Μεσολογγίου κ. Φούντα και τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Πάνο Τσιχριτζή.
Μια ξαφνική ασθένεια, δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Επιτροπής των Φορέων του νομού, κ. Γιάννη Βαϊνά, να μεταβεί και αυτός στο Λουξεμβούργο. Στην διαδικασία, θα παρέμβει μόνο ένας εκπρόσωπος από κάθε πλευρά και η συμμετοχή των  φορέων, έχει καθαρά ρόλο συμβολικό και συμπαράστασης στους νομικούς. Να σημειωθεί πως επειδή το ζήτημα έχει πάρει πλέον Ευρωπαϊκή διάσταση, υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και από άλλες χώρες – μέλη  της ΕΕ που το επιθυμούν.
«Δίνουμε έναν πολυετή αγώνα και έχουμε δικαιωθεί για τη στάση μας. Πιστεύω ότι ανάλογη απόφαση θα έχουμε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα είναι πολύ κρίσιμη για την συνέχιση και οριστική δικαίωση των αγώνων μας. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο και ευελπιστούμε σε μια ακόμη θετική απόφαση», σχολίασε σχετικά ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός.
Οι Θεσσαλοί
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο κ. Κώστας Αγοραστός αναχώρησε επίσης για το Λουξεμβούργο όπου την Τρίτη 24 Μαΐου 2011, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) γίνεται η συζήτηση επί των 14 προδικαστικών ερωτημάτων που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 25.1.2010 αίτησή του σχετικά με τη μερική μεταφορά νερού του  Αχελώου στη Θεσσαλία.
«Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο σημαντική, την πιο κρίσιμη μάχη για τον Αχελώο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και προσθέτει:
«Ο αγώνας μας είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολος και δεν διεξάγεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι καμία μάχη δεν χάνεται προτού δοθεί. Αντίθετα, οι πολύ μεγάλες δυσκολίες που συναντήσαμε και συναντούμε, μας χαλυβδώνουν καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας, ότι από τη μάχη αυτή εξαρτάται το μέλλον της Θεσσαλίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger