Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν

Επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν
Αδυναμία πληρωμών - παύση πληρωμών. Στέρεψαν οι επαγγελματίες του Βόλου που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν και στις βασικές λειτουργικές τους δαπάνες όπως ΔΕΚΟ και φυσικό αέριο. Ένα ποσοστό 22% αδυνατεί να πληρώσει ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ επίσης ένα 10% πληρώνει με καθυστέρηση που φτάνει τον ένα μήνα το φυσικό αέριο.

Κόλαφος τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας που ετοιμάζεται να ζητήσει εφαρμογή ειδικών διακανονισμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για να μη βάλουν οι έμποροι λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.
Ο πρώτος και μεγαλύτερος πονοκέφαλος των περισσότερων πλέον επαγγελματιών ακούει στο όνομα ΟΑΕΕ. Ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο έχουν ενταχθεί επαγγελματίες και μικρομεσαίοι με το πρώην ΤΕΒΕ και στον οποίο αδυνατούν να είναι συνεπείς. Υπολογίζεται βάσει των στοιχείων της τοπικής ομοσπονδίας ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 35% όχι μόνο αδυνατεί να πληρώσει κάθε μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές του, αλλά έχει πλέον να «παλέψει» και ληξιπρόθεσμες δόσεις του 2010.
«Η ρύθμιση που έγινε δεν είναι συμφέρουσα για τους περισσότερους συναδέλφους, αφού ουσιαστικά μπορεί να απαλείφεται η προκαταβολή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010, πρέπει όμως να καταβληθεί προκαταβολή για τα δύο τουλάχιστον δίμηνα του 2011, οπότε είναι δώρο άδωρο» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας.
Ο δεύτερος «εφιάλτης» για τους επαγγελματίες είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ. Ένα ποσοστό περίπου 22% αδυνατεί να πληρώσει στην ώρα που πρέπει τους λογαριασμούς τηλεφωνίας, ενώ ένα 7% αφήνει ακόμη και να «διπλώσουν» οι μήνες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την πληρωμή του φυσικού αερίου. Σε ποσοστό 30% επίσης με δυσκολία ανταποκρίνονται στις πληρωμές που αφορούν στη ΔΕΗ, χωρίς να απουσιάζουν φυσικά και οι αιτήσεις που διαρκώς που αυξάνονται για διακανονισμούς.
 
Δωδεκάμηνες επιταγές, περαίωση και Τειρεσίας 
Στο μεταξύ το «πλαστικό χρήμα» εμφανίζεται ως το δημοφιλέστερο τραπεζικό προϊόν μεταξύ των μικρομεσαίων βιοτεχνών. Η κρίση στους επαγγελματίες είναι τέτοια, που από 30 ημερών κάποτε οι επιταγές έχουν φτάσει σήμερα να είναι ακόμη και 12μηνες, με μέση διάρκεια τους επτά μήνες.
Οι επαγγελματίες πλέον βρίσκουν “απάγκιο” στην Μαγνησιακή Συνεταιριστική Πίστη προκειμένου να προεξοφλήσουν επιταγές τους, αφού οι τράπεζες είναι πιο αυστηρές. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η Μαγνησιακή Πίστη δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε όλες τις αιτήσεις, αφού δεν έχει το ανάλογο ρευστό.
 
Οι ακάλυπτες επιταγές σε επίπεδο Μαγνησίας έχουν προσεγγίσει το 30% , ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό, γι’ αυτό και οι μικρομεσαίοι έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση του «Τειρεσία», ώστε το σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο απέναντι στους οφειλέτες, που απλά καθυστερούν λίγο τις εξοφλήσεις και αυστηρότερο απέναντι στους επιτήδειους.
Εξάλλου η περαίωση είναι ακόμη μία «θηλιά» η οποία προκάλεσε μπλακ άουτ σε μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας. Όσοι έκαναν περαίωση αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις που έχουν συμφωνήσει και ζητούν νέες ρυθμίσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Εφορία.
Τέλος ένα ποσοστό περισσότερο από 35% των επαγγελματιών στους κλάδους εστίασης και περιπτερούχων αδυνατεί να πληρώσει δημοτικά τέλη.
ταχυδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger