Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ: Ένας από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου


b_300_0_16777215_0___images_alonnisos2.jpgΙστορικό
Είναι ένα από τα νησιά των βορείων Σποράδων, κοντά στη Σκόπελο. Το νησί κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, ενώ Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πιθανόν το γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς.
Η Χώρα είναι χτισμένη σε ύψωμα με θέα στο λιμάνι και τα πέτρινα σπίτια της κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζουν ένα τείχος. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που υπέστη μεγάλες καταστροφές από το σεισμό του 1965, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί και να χαρακτηριστεί διατηρητέος.
Ο λόγος για τον οποίο έγινε ευρύτερα γνωστή η Αλόννησος είναι το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της. Εκεί, βρίσκουν καταφύγιο είδη υπό εξαφάνιση όπως η μεσογειακή φώκια monachus monachus, δελφίνια και άλλα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Ολόκληρη η Αλόννησος είναι ένας παράδεισος με πυκνή βλάστηση, που όμως δεν απευθύνεται μόνο στους φυσιολάτρες. Είναι η ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να απολαύσουν πραγματικά ξεκούραστες και χαλαρές διακοπές εκεί που η φύση δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Είναι το μέρος όπου το μυαλό θα ταξιδέψει, θα διώξει τις
έγνοιες, θα γεμίσει εικόνες και παράλληλα θα θυμηθεί πώς είναι να ζει κανείς με σεβασμό στο περιβάλλον.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο
To 1992 ιδρύθηκε στην Αλόννησο το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας. Το Πάρκο δεν είναι μια κλειστή περιοχή, αλλά μια εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή με έκταση 2.200 km (τ.μ.) περίπου. Αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Η φιλοσοφία του Πάρκου είναι η προστασία του οικοσυστήματος με παράλληλη ορθολογική ανάπτυξη της Αλονήσσου. Εκτός από τη Μεσογειακή φώκια, η ιδιαιτερότητα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου, οφείλεται και στην παρουσία, ενός σπάνιου αρπακτικού πτηνού του Μαυροπερίτη, ενός σπάνιου γλάρου με το χαρακτηριστικό κόκκινο ράμφος του Αιγαιόγλαρου και στην παρουσία του αγριοκάτσικου Capra hircus aegagrus.
Διαμονή
Στην Αλόννησο υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κυρίως στο Πατητήρι, στο Χωριό, στον Ρουσούμ-Γιαλό και στον Βότση, στη Στενή Βάλα και στα Καλαμάκια. Υπάρχουν επίσης μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως Β και Γ κατηγορίας.
Επίσης λειτουργούν δύο μονάδες bungalows και υπάρχουν χώροι για κατασκήνωση στη Στενή Βάλα και στις Πλάκες κοντά στο λιμάνι.
Πρόσβαση
Με οχηματαγωγό πλοίο (ferry boat): Υπάρχει σύνδεση μέσω Αγίου Κωνσταντίνου (4 ώρες) και Βόλου (5 ώρες) με ενδιάμεσους σταθμούς την Σκιάθο και τη Σκόπελο.
Με ιπτάμενο δελφίνι ή Καταμαράν:
Η  Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30') και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου. Με το Καταμαράν κάνει 3 ώρες.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Αλοννήσου: 24243 50201
Λιμεναρχείο:24240 65595
Τουριστική Αστυνομία: 24240 65205
Ιατρείο: 24240 65208
Η Μεσογειακή Φώκια
Η Μεσογειακή φώκια, ή φώκια, η Μοναχός (Monachus monachus), είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωσή της στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, στον Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα.
http://www.typosthes.gr/2011-05-09-11-56-35/7196

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger