Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σε κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται και οι Σποράδες και ειδικά η Σκόπελος, όπου το δάσος είναι πολύ γερασμένο.


Η καθυστέρηση στην εκταμίευση των μειωμένων κονδυλίων, λόγω των επιβληθέντων από το ΔΝΤ μέτρων, αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού για τα υποστελεχωμένα δασαρχεία, καθώς και η γενικότερη αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες που θα θωρακίσουν τα δάση, συνθέτουν την εικόνα της χώρας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr, ενδεικτικά παρουσιάζονται παρακάτω κάποια από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία η τύχη τους φαίνεται να είναι στα χέρια των εθελοντικών ομάδων.
Κεφαλονιά
Η έλλειψη προσωπικού και χρημάτων είναι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζει ο Αίνος στην Κεφαλονιά.
Τα τρία άτομα που εργάζονται στον φορέα διαχείρισης δεν φτάνουν ούτε για να κάνουν τις βασικές περιπολίες, ενώ -ελλείψει κονδυλίων- δεν υπάρχουν καύσιμα για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Ο Λάμπρος Τζάνες από την Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου εξηγεί στην εφημερίδα ότι  «Οι εθελοντές είναι έτοιμοι, όπως κάθε χρονιά, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την ελλιπή αστυνόμευση και την πυροσβεστική».
Η απειλή για το δάσος του Αίνου έρχεται από τους πρόποδες του βουνού, όπου είναι ανεπτυγμένη η κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα, κύρια απασχόληση των κατοίκων της περιοχής.
Ο διευθυντής – συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Γιώργος Μήτσαινας δήλωσε ότι «Οσες φωτιές έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει από χαμηλά και μετά δεν μπορούν να ελεγχθούν και ξεφεύγουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο».
Δάση της Σάμου
Η αυξημένη συγκέντρωση βιομάζας αποτελεί το σημαντικότερο κίνδυνο για τα δάση της Σάμου, τα οποία καλύπτουν το 30% της συνολικής έκτασης του νησιού.
Εδώ και δεκαετίες έχουν συσσωρευτεί στα εδάφη ξερά κλαδιά, φρύγανα και θάμνοι, επειδή γκαταλείφθηκαν η αγροτική παραγωγή και η υλοτομία, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν προσάναμμα και να δημιουργούν γέφυρες για την επέκταση της φωτιάς.
Ο μη καθαρισμός της συγκεντρωμένης βιομάζας, το δύσβατο της περιοχής, η υψηλή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την ανάπτυξη της πυρκαγιάς, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.
Τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία καλύπτουν οι εθελοντές που μετρούν περισσότερα από 700 άτομα.
Ο αντιδήμαρχος Σάμου Γ. Στάντζος δήλωσε στη Real Planet ότι «Δεν θα περιμένουμε να έρθει η χρηματοδότηση, η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ούτε καύσιμα για να κινηθεί. Εχουμε ήδη ξεκινήσει τους καθαρισμούς και τις περιπολίες».
Υμμητός
Δύο χρόνια έχει να καθαριστεί ο Υμηττός με αποτέλεσμα να έχουν φράξει οι δασικοί δρόμοι, καθιστώντας αδύνατη και επικίνδυνη την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε πολλά σημεία.
Ο Σταύρος Σαλαγιάννης, έμπειρο μέλος της ομάδας εθελοντών του δήμου Βύρωνα, δήλωσε ότι «Οι δήμοι, τα δασαρχεία, η Πυροσβεστική και ο φορέας προστασίας του βουνού έχουν καθαρίσει μόνο την περιαστική περιοχή, αφήνοντας το κυρίως βουνό ευάλωτο σε πυρκαγιές. Από τώρα ξέρουμε τι θα πάει στραβά».
«Σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, ειδικά από την αφύλακτη ανατολική πλευρά του βουνού στα Γλυκά Νερά και την Παιανία, η συσσωρευμένη βιομάζα θα μεταφέρει τη φωτιά σε όλο το βουνό, φτάνοντας στον Βύρωνα και την Ηλιούπολη», προειδοποιεί ο Στ. Σαλαγιάννης.
Οι δρόμοι στο δάσος του Υμηττού είναι γεμάτοι ξερά χόρτα, κλαδιά και θάμνους.
Οι εθελοντές ήδη έχουν ξεκινήσει τις περιπολίες.
Πήλιο
Με ελλείψεις στην Πυροσβεστική και έργα πυροπροστασίας που έχουν «παγώσει» από την καθυστέρηση των κονδυλίων υποδέχεται τη φετινή αντιπυρική περίοδο η Μαγνησία, με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στο νότιο Πήλιο.
Το πιο πράσινο τμήμα του βουνού δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους συνεχώς επεκτεινόμενους οικισμούς της περιοχής, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο εμπρησμού, με στόχο την οικοπεδοποίηση.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Βόλου, Χαράλαμπος Τσαμπάζης, δήλωσε ότι «Φοβάμαι κυρίως για το νότιο Πήλιο, όπου υπάρχει και το τελευταίο πευκοδάσος. Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι».
Φέτος είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει το δορυφορικό σύστημα «Αρατος» για την πρόβλεψη των πυρκαγιών, το οποίο είναι εγκατεστημένο στην περιοχή και έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο λόγος δεν είναι ότι χάλασε, αλλά με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» άλλαξε… χέρια -από τη Νομαρχία στην Περιφέρεια- και όπως σημείωσε  ο αντιδήμαρχος Βόλου Χ. Τσαμπάζης, «δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι θα λειτουργήσει, παρότι έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Σε κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται και οι Σποράδες και ειδικά η Σκόπελος, όπου το δάσος είναι πολύ γερασμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger