Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Θα μας τρελάνει ο καιρός …

Θα μας τρελάνει ο καιρός …
Μας επισκέφτηκε, αν και αργοπορημένα, ο χειμώνας! Συννεφιές, βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και χιόνια στα βουνά – στα τέλη Απριλίου στα Χάνια και την Όθρυ έριξε περίπου 10 με 15 πόντους φρέσκο χιόνι – συνθέτουν το τοπίο του καιρού το τελευταίο διάστημα και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης.
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης φέτος διανύουμε ένα υδρολογικό έτος, που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες βροχές από άλλες χρονιές, ενώ παράλληλα κινούνται πάνω από την Ελλάδα βαρομετρικά χαμηλά.
«Υπάρχουν έτη που έχουμε περισσότερες βροχές και έτη που υπάρχει μεγάλη ξηρασία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει μια επαναληψημότητα της τάξης των 7-10 ετών και αυτή τη στιγμή διανύουμε ένα έτος βροχερό», επισημαίνει.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση η εικόνα του καιρού δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, παρά στο γεγονός ότι αλλάζουν τα μαγνητικά πεδία με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα καιρικά φαινόμενα και ο χειμώνας ουσιαστικά να έχει μεταφερθεί λίγο πιο πίσω…
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη χιονόπτωση ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι προκλήθηκε από αντικυκλώνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Κεντρική Ευρώπη. Πολωνία, Γερμανία και Δανία αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλες θερμοκρασίες και ξηρασίες με αποτέλεσμα να στέλνονται στην περιοχή μας ψυχρές αέριες μάζες, δημιουργώντας χειμωνιάτικες συνθήκες αυτή την εποχή.
Βέβαια ο κ. Τακούδης αναφέρει ότι επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει η μετάβαση από το χειμώνα στο καλοκαίρι να είναι σχεδόν άμεση «δεν υπάρχει πλέον σχεδόν καθόλου άνοιξη» και μας φαίνεται παράξενο που έχουμε λίγο χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές, ωστόσο «είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά οι θερμοκρασίες είναι όπως πρέπει να είναι αυτή την εποχή».
Από μέσα Μαΐου βελτίωση …
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Θ. Τακούδη ο καιρός δεν πρόκειται να καλυτερεύσει πριν τα μέσα Μαΐου. «Μέχρι και τότε θα έχουμε τις θερμοκρασίες που έχουμε σήμερα και βροχές» τονίζει.
Πάντως επισημαίνει ότι από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα ο καιρός θα καλυτερεύσει λιγάκι με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι σχεδόν αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10…24ο C και στον Βόλο από 15…24ο C.
taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger