Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΡΗΜΑΞΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ, ΝΑΟΥΣ Συνελήφθη 51χρονος που δεν είχε ιερό και όσιο

Συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας, 51χρονος , κάτοικος Καρδίτσας, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών αστυνομικοί προσήγαγαν τον δράστη ως ύποπτο για διακεκριμένες κλοπές και συγκεκριμένα διαρρήξεις μονών και ναών στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.
 Το αποτέλεσμα της σύλληψης ήταν αρκετά εντυπωσιακό καθώς εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών, τις οποίες ο δράστης ομολόγησε. Συγκεκριμένα:
 * Την 07-05-2011 διέρρηξε την Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας του Δ.Δ. Σάικας, Δήμου Αγράφων - Νομού Ευρυτανίας, αφαιρώντας μία οστεοθήκη με την κάρα του Αγίου Στυλιανού, ένα θυμιατό, ένα ευαγγέλιο, ένα μυροδοχείο, ένα δισκοπότηρο, έναν ασημένιο σταυρό και δύο κουταλάκια θείας κοινωνίας,
* Πριν δύο μήνες περίπου, αφαίρεσε από ιδιωτικό εξωκκλήσι στο Δ.Δ. Καναλίων Καρδίτσας , ένα παλιό θυμιατό και εκκλησιαστικά βιβλία,
* Πριν δύο μήνες περίπου, αφαίρεσε εικόνες Αγίων από τον Ν. Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Μπελοκομίτη Καρδίτσας,
* Πριν ένα μήνα αφαίρεσε από τον Ν. Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Καροπλεσίου Καρδίτσας ένα σήμαντρο (καμπάνα) και
* Αρχές Φεβρουαρίου αφαίρεσε από εξωτερικό χώρο της Μονής Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Ραχούλας Καρδίτσας μία καμπάνα είκοσι - τριάντα κιλών.
Επίσης από την προανάκριση προέκυψε ότι ο δράστης, το χρονικό διάστημα από 26-11-2006 έως την 07-05-2011, διέπραξε τις εξής κλοπές:
-Διέρρηξε το Μουσείο του Χαρίλαου Φλωράκη στον Ίταμο Καρδίτσας στη θέση Παλαιοζογλόπι, αφαιρώντας διάφορα προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του εκλιπόντος Χαρίλαου ΦΛΩΡΑΚΗ.
- Διέρρηξε την Δημοτική Πινακοθήκη του Καροπλεσίου Καρδίτσας αφαιρώντας δέκα έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής)
- Επιπλέον, εντόπιζε ερημικές εκκλησίες, μονές και εξωκκλήσια στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας, κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Ακολούθως, παραβίαζε τις πόρτες εισόδου τους, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσε εικόνες , ευαγγέλια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, τιμαλφή, εκκλησιαστικά είδη, πολύτιμα βιβλία και άλλα αντικείμενα λατρείας, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν, μεταφέροντας και πωλώντας τα στην Αθήνα.
Ποιο αναλυτικά διέρρηξε άλλες 16 μονές και ναούς στα Δ.Δ Οξυάς, Πετρίλου, Νεράιδας, Ξυνονερίου (δύο ναούς), Απιδιάς, Μπελοκομύτη, Φράγκου (δύο ναούς), Καππά, Χάρμα, Καναλίων, Δροσάτου, Καροπλεσίου, Κρύας Βρύσης και Αμαράντου Καρδίτσας.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στην κύρια και στην πατρική οικία του δράστη στην Καρδίτσα και στην Καστανιά αντίστοιχα, καθώς και στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* τέσσερα αρχαία χάλκινα νομίσματα (δύο Ελληνικά και δύο Ρωμαϊκά),
* πλήθος ευαγγελίων, παλαιών εκκλησιαστικών, ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων,
* φύλλα εφημερίδων χρονολογίας 1938, 1984 και 1985,
* ατομικά έγγραφα, ιστορικές σημειώσεις και κείμενα πολιτών χρονολογίας δεκαετίας 1930 κ.ε.,
* επτά κουδουνάκια προερχόμενα από εκκλησιαστικά θυμιατά, στρατιωτικό τηλεφωνικό σύνολο διαβιβάσεων με χειροτηλέφωνο κ.α..
* διαρρηκτικά εργαλεία, κόφτες και τέσσερα ζεύγη γαντιών.
Επίσης, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, που νωρίτερα ενημερώθηκαν έγκαιρα από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, ζητώντας τους να ενεργήσουν επί τόπου έρευνα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κατάστημα - παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, ιδιοκτησίας 76χρονου , στον οποίο ο συλληφθείς πωλούσε τα κλοπιμαία. Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε η οστεοθήκη μαζί με υπολείμματα λειψάνου, τα οποία είχε αφαιρέσει ο δράστης από την Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας την 07-05-2011.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 51χρονου , το οποίο χρησιμοποιούσε για την τέλεση των αξιοποίνων πράξεων.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, ενώ σε βάρος του 76χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καρδίτσας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην Αστυνομικη Διεύθυνση Καρδίτσας και σε όλους όσους βοήθησαν στην εξιχνίαση.

Powered By Blogger